23 augustus 2015 Prince William Sound

 

Vandaag gaan we op zoek naar het Wildlife van de zee. Na een goed ontbijt en het slikken van de Dramamine (pillen tegen zeeziekte) worden we om tien uur opgehaald. Beiden zijn we nog nooit echt zeeziek (gelukkig) geweest maar we nemen wel altijd onze juiste voorzorgsmaatregelen. Je zou er zo maar je dag door kunnen laten verpesten.

 

Het busje brengt ons naar de haven waar de boot van Stan Stephens al klaar ligt. We hebben gekozen voor de 9-uurs tour naar Meares Glacier omdat je dan langer op zee zit en dus meer kans op wildlife. Een ritje van vijf minuten nou dat hadden we ook wel kunnen lopen. Maar dat wisten we ook niet van te voren. We moeten een boardingskaart halen en om even voor elf kunnen we aan boord.

 

Het is een ruim schip of misschien zijn er wel veel minder passagiers dan er aan boord kunnen, dat weten wij ook niet. Om elf uur varen we weg uit de haven van Valdez. Het is een rustig tochtje door een vlak wateroppervlak. We zitten lekker buiten op het achterdek en laten al het moois aan ons voorbij trekken. We zien boven de kust de bergen met hun gletsjers en sneeuw. We kunnen dicht langs de kant om dat de bergen net zo steil het water in lopen en het dus op 50 meter van de kust al 40 meter diep is.

 

We zien wel zeeotters maar als de boot te dichtbij komt of vaart mindert duiken ze direct onderwater. Zeeleeuwen zijn makkelijker te benaderen er liggen er een aantal op een boei. Met hun grote kop kijken ze omhoog wat er nu weer langs komt en dan slapen ze weer verder.

 

We zitten net op open zee en zitten klaar voor de lunch als er wordt geroepen dat er een walvis in de verte (500 meter verderop) zwemt. Hij slaat met zijn staart op het water. Via de verrekijker kunnen we het zien maar helaas is het erg ver weg. Als we die kant op varen houdt de walvis er ook weer mee op. Wel zien we een andere een eind verderop op zee. Hij verraadt zichzelf doordat hij af en toe uitademt en je dan een mooie fontein boven water ziet. Behalve een rugvin (bultrugwalvis) laat hij niet meer van zich zien. De kapitein vaart verder en weet ons te vertellen dat walvissen in dit water heel veel voorkomt en dat we vanmiddag bij terugkomst vast meer te zien krijgen.

 

 

We varen verder langs de kust en als we de Columbia Bay passeren zien we grote ijsbergen de open zee op drijven. Een mooi gezicht met soms grote stukken blauw ijs erin. Het zijn echt grote klonten ijs zeker als je je realiseert dat 90% van het ijs zich onder de waterspiegel begeeft. Gletsjerijs is dan ook veel zwaarder dan gewoon ijs (nooit geweten) maar omdat het zo is samengeperst is het dus een stuk zwaarder.

 

Dan varen we de Meares Glacier Bay in. Ook hier drijven de ijsbergen ons tegemoet. En dan om de hoek een prachtige gletsjer. Wat is dat groot zeg. Enorm hoog en breed. Hij kan niet eens op één foto met de 18 mm lens echt enorm groot. Voor de gletsjer drijven allemaal afgebrokkelde stukken ijs en als we een tijdje liggen te dobberen voor de gletsjer zijn er weer allemaal zeehonden op de ijsschotsen geklommen een heel leuk gezicht. Soms hoor je een enorme dreun en dan wat geruis. Dan breekt er een stuk ijs van de gletsjer af. Dit heet afkalven. Er valt niet echt een enorm stuk van de gletsjer af maar toch steeds kleine stukken. Na een half uurtje vertrekken we weer.

 

 

 

Op de terugweg zien we niet veel meer. De walvissen zijn allemaal naar de diepte gedoken en we moeten het doen met zeeleeuwen op de rotsenpartij aan de kant en wat Kuifpapagaaiduikers op zee. Helaas zien we deze niet van dichtbij want het zijn echt mooie vogels. De orka's hebben zich vandaag jammer genoeg niet laten zien. Dat blijft nog wel een dingetje op onze 'wish-list'. Na een kop soep varen we de haven weer in waar we om zeven uur aanleggen.

 

We gaan lopend terug naar de camper en kijken nog even bij de vissers die hun vangst van die dag laten wegen en schoonmaken. Er blijkt daar ook een geocache te liggen en die zoeken we ook even op.

 

We hebben geen zin om te koken dus gaan lekker uit eten bij Mike's Restaurant. Eerst dachten we aan de vis te gaan maar bij het zien van de prijzen gaan we toch maar voor pizza. Te zien aan de menukaart is het ook meer een Italiaan. De pizza's zijn prima en smaken goed. Toch raar, de vis komt hier bij bosjes binnen. Maar dat zie je niet terug in de prijzen die ze ervoor rekenen.

 

 

 

 

 

 

 

{flike}