6 maart 2024 opzoek naar Zeearenden in het Trollfjord

Het is mistig boven het fjord, dat hadden we niet besteld. Vandaag gaan we nl. met een RIB boot op zoek naar Zeearenden. Dan is het wel prettig als het helder weer is. Of dat gelukt is, lees je in het vervolg.

Als we wakker worden hangt er een lage mist wolk in het fjord. Best een mooi gezicht, één streep mist maar erboven en eronder heb je gewoon helder zicht. Hopelijk komt dit vanuit de koude nacht en trekt het weg. 

Na het ontbijt pakken we alle spullen bij elkaar en stappen in de auto. Omdat we ruim op tijd zijn. Stoppen we nog even in het plaatsje Kabelvåg. Dit is één van de oudste vissersdorpen op de Lofoten. Er liggen geen vissersboten in de haven dus we lopen even naar de vuurtoren. Helaas met ons loopt er een bus Chinezen mee dus erg druk op de pier. De mist van vanmorgen is inmiddels helemaal opgetrokken.

20240306_093151

We rijden verder naar Svolvær waar we de auto parkeren bij de winkels. Het is nog even stoeien met de parkeermeter want je mag hier twee uur gratis parkeren en daarna moet je betalen. Bij de betaalautomaat kan je via een telefoonnummer dit bijkopen lijkt het. Je registreert je kenteken en dan zou het moeten goed komen. Martin heeft het drie keer geprobeerd. Uiteindelijk is het bijkopen niet gelukt, maar we zijn wel geregistreerd. Nou maar hopen dat er geen controle langs loopt vanochtend.

We lopen naar Lofoten Explorer in de haven. We melden ons bij de balie en krijgen uitleg over hoe je moet gedragen op de boot. Vooral blijven zitten en geen onverwachte bewegingen. We krijgen een overall, deze moet je aantrekken over je eigen kleding dus inclusief je winterjas. Daar overheen doe je je zwemvest (gelukkig automatisch inflatable). Je kan ook nog een muts en wanten krijgen. Daarnaast een soort skibril. We zullen ook hard varen en de skibril beschermt je ogen tegen het opspattende water en uiteraard de kou.

En zo staan we nog even dik ingepakt te wachten op de kade totdat we de boten in kunnen. Op de grote rubberboten staan een soort zadels waar je op kan zitten of eigenlijk sta je meer. Je moet ook bewust op je benen blijven staan zeker als we vaart gaan maken.

We varen rustig de haven uit waarbij de gids het één en ander verteld over Svolvær. Dan wordt er vaart gemaakt. Nu merk je dat de warme kleding niet voor niets is. De buitentemperatuur ligt net 1 graad boven het vriespunt maar als je met hoge snelheid over het water racet zal de gevoelstemperatuur een stuk lager liggen.

We minderen vaart bij een aantal kleine eilandjes. En hier zien we de eerste Europese Zeearenden ook al zitten.

20240306_133422_DSC9339

De gids heeft een emmer met daarin bevroren vissen mee. Hij breekt ze in stukken en dan wordt dat in het water gegooid.  De zeearenden vissen die stukken dan weer op uit het water. Ze komen tegen de wind in gevlogen richting het stuk vis. De wind tegen maakt het voor de vogels makkelijker om te dalen en daarna weer op te stijgen. 

Het is een pracht gezicht die machtige vogels die dan komen aanzweven.

20240306_133625_DSC9365

Vervolgens zie je dat de vleugels naar achteren gaan en de poten uitgestrekt naar voren.

20240306_133933_DSC9364.jpg

De poten het water in en klemvast de stukken vis zo opvissen en verder vliegen.

Walking on water

Onderstaand een time-lapse van foto's gemaakt in de burstmode (heel snel foto's achter elkaar maken) met de focus op het zelfde punt, in dit geval de machtige zeearend).

Vervolgens vliegen ze naar land om de vis op te eten.

20240306_120304_DSC9265

De zeearenden moeten elke week zo'n 7 a 8 vissen eten om in leven te blijven. De zeearend heeft een fel gele snavel en poten. De volwassen dieren hebben een volledig witte staart. De lengte van een volwassen zeearend is zo'n 70 tot 92 cm. Het zijn echt enorme vogels met een spanwijdte tot wel 2,65 meter. Hierdoor worden ze ook wel de 'vliegende deur' genoemd.

_DSC9520

20240306_133850_DSC9470

Met machtige vleugelslagen vliegen de Europese Zeearenden rond de boot.

Helaas varen we al snel weer verder het Raftsund in. Langs de kant zien we nog een eland lopen. Hij draaft langs de waterkant. 

20240306_121652_DSC9286

In het Raftsund ligt er best een laag ijs dus er wordt langzaam gevaren. Dit ijs is vannacht ontstaan en is al zo'n 2 cm dik. De RIB boten kunnen dan ook net zo snel. We varen naar het Trollfjord. Dit fjord heeft een smalle nauwe ingang en steile, recht uit het water oprijzende rotswanden. Het fjord is twee kilometer lang en 100 meter breed. Het heet zo omdat er volgens de overleveringen vroeger trollen hebben gewoond.

Ook hier vliegen Zeearenden rond. Het is alleen lastig fotograferen omdat je door de steile wanden in de schaduw ligt en dus weinig licht hebt om te fotograferen. En de vogels hebben dezelfde donkere kleur als de rotsen dus lastig focussen.

_DSC8989

Na een kwartiertje vertrekken we weer. Dat is wel jammer want we hadden graag nog even bij de vogels gebleven. Gelukkig vertelt de gids dat we nog op een andere plek komen waar we ook zeearenden zullen zien. Waarschijnlijk dezelfde plek als op de heen weg maar dat weten we niet zeker.

Na een half uurtje varen komen we inderdaad weer de zeearenden tegen en we proberen weer een aantal mooie plaatjes te schieten. Het blijft moeilijk maar we hebben best veel foto's gemaakt dus daar moet toch wat moois tussen zitten.

20240306_124033

Helaas blijven we hier maar een paar minuten want door het vele ijs hebben ze minder hard kunnen varen en de volgende tour moet ook op tijd starten. Wij willen nog niet weg maar helaas, jammer.

Dan varen we met een hele hoge snelheid weer terug naar de haven, hier nl. geen ijs dus er wordt geracet. 

In de haven hijsen we ons weer uit het pak en leveren alles weer in. We halen nog een broodje bij de supermarkt zodat we mooi op pad kunnen. 

We gaan eerst naar Henningsvær.  Het is een kleine vissersdorp wat op het zuidelijkste puntje van het eiland Austvågøy ligt. Het zijn eigenlijk meer een aantal eilandje die met bruggen aan elkaar verbonden zijn. Een leuk haventje maar verder weinig te zien.

20240306_140504

Wel nog een prachtig kunstgras voetbalveld. Het ligt op een eiland omgeven door wat rotsen van een meter of twee hoog maar vanaf de zijlijn is het maar 20 meter tot de zee en dat aan drie kanten van het voetbalveld. 

20240306_152039_DSC9509

We rijden verder naar het zuiden op de Lofoten en zijn inmiddels aangekomen op het eiland Vestvågøy. Het zonnetje is helaas verdwenen achter een dik pak wolken. We gaan naar Uttakleiv beach. Een prachtig strand met heel veel keien en rotsen en dat is fotografisch dan weer mooi. We zijn niet de enige die hier fotograferen na een kwartiertje komt er een hele groep met Amerikanen die op fotografie reis zijn. Wij zijn dat ook maar doen het lekker zelf.

Er is hier een heel bijzondere rots formatie die 'Dragons Eye' genoemd wordt. Het is een gladde lange rots met daarin een kuil. In die kuil ligt een grote ronde kei. In de kuil staat water en de rotsen en kei hebben allerlei verschillende kleuren. Met een beetje fantasie kan je er inderdaad een oog in zien.

20240306_172453_DSC9538|

De verschillende kleuren worden voornamelijk veroorzaakt door vele algen. De rotsen zijn dan ook spekglad en regelmatig valt er dan ook iemand. Wij gelukkig niet. We proberen een mooie foto te maken en stoeien wat met het polarisatie filter. Hiermee verdwijnt de schittering/weerspiegeling op het water en dat zorgt er dan weer voor dat je datgene wat in het water ligt beter ziet. 

Sonja focust zich nog even op een kuil waarin verschillende koralen, plantjes en schelpen liggen. Mooie kleuren.

20240306_174701_DSC9571

Ik schrijf dan wel koralen maar dat is het natuurlijk niet. Maar wat wel een bijzonder natuurverschijnsel is dat er hier voor de kust van de Lofoten een koraalrif ligt. Het is het enige koudwaterrif wat in relatief ondiep water ligt (300-400 meter diep). Het is het Lophelia Pertusa rif met diepwaterkoraal, deze soort heeft geen zonlicht nodig in tegenstelling tot de koralen die in tropische wateren leven.

We gaan ook nog even fotograferen bij de waterkant en met een lange sluitertijd proberen we het bewegende water tot melk om te toveren. Dit kan met filters maar met een hele lage ISO en een hoog diafragma getal kom je ook een heel eind om je sluitertijd te verlengen. Dit is de manier waarop Sonja vandaag te werk gaat. Het kan want het is door de bewolking niet echt licht.

20240306_181954_DSC9609

Martin is meer van de filters. 

_DSC9652

Het wordt al donker als we vertrekken. Helaas is het 's avonds zwaar bewolkt dat is behoorlijk pech want alle apps blijven piepen dat er heel heftig Noorderlicht te zien is. Kunnen we mooi de foto's op de laptop zetten en een beetje relaxen. 's Nachts nog een paar keer buiten gekeken maar er was geen ster te zien dus ook geen Noorderlicht.