• 080302_Finland 1.jpg
 • 20090405 Curacao.jpg
 • 20090408 Curacao.jpg
 • 2013_NieuwZeeland_JanVanGent.jpg
 • 060716 Tarn Frankrijk.jpg
 • 080302_Finland2.jpg
 • 2014_Helgoland.JPG
 • 2015_Alaska_Vossen.jpg
 • 991005 Bromo Indonesie.jpg
 • 2016_China.jpg
 • 2015_Alaska_Gletsjer2.jpg
 • 070225 Kangaroe Australie.jpg
 • 20171018_Kameleon.jpg
 • 2015_Alaska_Zeeotter.jpg
 • 070226 12Apostelen Australie.jpg
 • 2013LaPalma_Caldera_de_Taburiente.jpg
 • 050709 Noorwegen Brikstalsbreen.jpg
 • 2012_Kenia_leeuwen.jpg
 • 20160606_FarneIsland_aalscholvers.jpg
 • 040917 corsica.jpg
 • 20180730_Dolomieten.jpg
 • 070225 Koala Australie.jpg
 • 20171018_Ringstaartmaki.jpg
 • 20090818 Oostenrijk.jpg
 • 2012_Kenia_olifanten.jpg
 • 20091016 Barcelona.jpg
 • 2013_NieuwZeeland.JPG
 • 2015_Alaska_MatanuskaGlacier.jpg
 • 080307_Finland3.jpg
 • 20150811_Alaska.jpg
 • 20171021_Andringitra Madagascar.jpg
 • 2015_Aruba_krab.jpg
 • 2012_Zanzibar_aapje.jpg
 • 2012_Kenia_zonsopkomst.jpg
 • 20160911_Spanje_mijn.jpg
 • 2015_Aruba.jpg
 • 20160911_Sevilla.jpg
 • 070306 KingsCanyon Australie.jpg
 • 060709 Pyreneen.jpg
 • 070311 Krokodil Australie.jpg

Barcelona - 15 t/m 18 oktober 2009

15 oktober 2009 - Vlucht en Sagrada Familia

 

We vertrokken om 12:00 uur met een lijnvlucht van de KLM naar Barcelona. De vlucht verliep voorspoedig en de koffers waren ook meegekomen dus we konden snel op zoek naar de Aerobus die ons naar het centrum van Barcelona brengt. Het is erg druk dus de eerste bus moeten we aan ons voorbij laten gaan maar met de 2e kunnen we mee. De bus rijdt door naar Plaça de Catalunya waar we overstappen op de metro richting ons appartement. Een stukje lopen en dan

zijn we al bij Suites Indenpendencia. We hebben een mooie ruimte met een woonkamer annex keuken en twee aparte slaapkamers gescheiden door de doucheruimte. Prima dus om 4 dagen in te verblijven samen met onze (schoon)-moeder die dit bezoek aan Barcelona heeft gekregen voor haar 75ste verjaardag. We installeren ons en halen om de hoek van de straat wat te drinken en eten zodat de koelkast gevuld is.

 

Om vijf uur lopen we naar de Sagrada Familia, deze kerk ligt op 900 meter vanaf ons appartement dus prima te wandelen. Met de bouw van de Sagrada Familia zijn ze al in 1883 gestart en het is nog steeds niet klaar. De kerk staat dan ook nog aan alle kanten in de steigers met grote hijskranen erin en eromheen. Het doel is om in 2026 (de 100ste sterfdag van Gaudi, de bedenker) dit gebouw gereed te hebben, maar of dat gehaald gaat worden?

 

 

Als eerste zien we de kant van de Geboortefaçade. Hier zie je allemaal voorstellingen van de geboorte van Jezus maar ook het dopen en de Drie Wijzen. Verder zie je allerlei soorten beesten, planten en bloemen. Hoe langer je kijkt des te meer je ontdekt. Ook zijn er verschillende soorten muzikanten gebeeldhouwd, waaronder een fagottist die uiteraard vastgelegd wordt.

 

Deze kant heeft vier hoge torens met daarop gekleurde mozaïeken. De oorspronkelijke bouwtekeningen zijn van de beroemde architect Gaudi, maar nadat die in 1926 op 73 jarige leeftijd overleed door een tram-’ongeluk’, wordt zijn werk voortgezet door andere bouwers/architecten die er allemaal hun eigen inbreng in hebben. We lopen langs de westkant om de kerk heen. Daar zien we op 20 meter hoogte het 'Onze Vader' in een koperen deur gebeiteld.

 

 

 

Aan de andere kant van de kerk staan we voor de Lijdensfaçade. Hier worden de laatste dagen van Jezus uitgebeeld, maar wat ons het meest verbaast, is dat dit heel erg modern is. De beelden hebben hier geen duidelijke hoofden maar rechthoekige blokken. Het geheel is erg blokkerig en hoekig. Wat grappig is, is een tegel waarin 16 cijfers staan, deze vormen horizontaal, diagonaal of vertikaal opgeteld allemaal de leeftijd van Jezus. We gaan een hapje eten bij een buffetrestaurant om de hoek en dan is het alweer donker zodat we de Sagrada Familia ook nog mooi uitgelicht zien. Lopend gaan we weer terug naar het appartement voor onze nachtrust.

 

16 oktober 2009 - Parc Guell, Ramblas, Cathedral, Palau de la Musica

 

Het is vandaag prachtig weer, de zon schijnt dus we gaan mooi met de Bus Turistic (hop-on, hop-off) de stad verkennen. We lopen weer naar de Sagrada Familia want je kan overal opstappen op deze bus die langs alle bezienswaardigheden in de Barcelona rijdt. We kopen meteen een kaartje voor twee dagen zodat we morgen de andere route kunnen doen. We rijden direct door naar Parc Güell, het park met de beroemde mozaïekbank. Ondanks dat we op tijd zijn (9 uur) is het al behoorlijk druk. Vanaf de bus is het een stukje de heuvel oplopen en dan staan we bij de ingang van het park. Daar staat een tweetal sprookjesachtige huizen helemaal bedenkt met gekleurde mozaïek tegeltjes.

 

We lopen de dubbele trap op naar boven langs de draak, het boegbeeld van het park. Iedereen gaat met het beeld op de foto, het is dan ook moeilijk om een foto van alleen het beest te maken. We komen op een plein met allemaal zuilen. Op het plafond zien we weer prachtige mozaïeken van de zon. Deze 86 zuilen dragen het plein dat erboven ligt, dit is het plein met de bekende bank van Gaudi.We lopen naar boven en zien de bank, deze is echt prachtig ook hebben we een perfect uitzicht over de stad. De bank is ruim 100 meter lang en overal stellen de mozaïektegeltjes iets anders voor. Mooie kleuren maar vooral ook prachtige kleurencombinaties. We lopen verder naar het woonhuis van Gaudi waar we binnen een kijkje nemen. Er staat hier nog een aantal door hem ontworpen stoelen, banken en meubels.

 

20091016_095950_DSC_0103 copy Parc Guell

 

Verder wat schilderijen en beelden en studiemodellen die hij gebruikt heeft bij het ontwerp van de Sagrada Familia. Het valt een beetje tegen helaas. Verderop in het park zie je een aantal viaducten van natuursteen allemaal weer prachtig aangelegd met mooie bogen en doorkijkjes. We gaan snel weer terug naar de bus want er is nog een heleboel te zien in deze prachtige stad. Maar eerst willen we koffie, via onze koptelefoontjes die ons van alles vertellen over de buurt waarin je rijdt, horen we dat we in een bepaalde wijk moeten stoppen vanwege de vele koffiehuizen en lekkere koekjes daarbij. We stappen uit maar helaas vinden we er geen koffie, wel een patisserie waar ze hele lekkere (maar ook erg dure) koekjes verkopen.

 

We stappen maar weer snel op de bus die gemiddeld om de tien minuten langs rijdt. We rijden langs een klooster en langs het stadion van FC Barcelona. Verder zie je overal prachtige gebouwen met schitterende gietijzeren balkonnetjes en bovenop vaak allerlei beelden. We stappen uit op een groot plein want we hebben een Starbucks coffee gespot. Daar moet het toch lukken, en ja hoor even later zitten we met een grote koffie en een chocomelk heerlijk te genieten. We rijden weer verder door deze prachtige stad en stappen uit bij Plaça de Catalunya waarvandaan we wandelen naar de Ramblas. Dit is een prachtig voetgangersgebied met aan beide zijden schitterende gebouwen en hele mooie winkels.We bezoeken een markt waar vooral Tiny haar ogen uitkijkt naar de mooie gepresenteerde kramen. Allerlei soorten fruit mooi opgestapeld en ook op kleur gesorteerd. Ook veel kramen met de hangende gerookte hammen verder veel vis, kruiden en groenten. We kopen een paar kaarten voor het thuisfront, helaas weten we niet alle postcodes maar ze zullen wel aankomen hopen we. Op een mooi binnenpleintje eten we in het zonnetje een pasta.

 

Daarna lopen we verder naar de 'Catedral de Barcelona'. Ook deze staat helaas helemaal in de steigers maar van binnen is daar niets van te zien. Schitterende glas in lood ramen en rondom allemaal kleine kapelletjes met weer de mooiste beelden. Helaas wil Tiny geen lied voor ons zingen (hierover vertelt ze altijd als ze op vakantie is geweest, maar voor ons gebeurt het niet, jammer). We gaan met een lift naar het dak van de kathedraal waar we weer een mooi uitzicht hebben. Dan duurt het een tijdje voordat er weer een lift met mensen naar bovenkomt. We zitten al te denken aan een evacuatie via een helikopter of zo maar na een half uurtje doet de lift het weer en kunnen we met z’n allen weer naar beneden.

 

Cathedraal 20091016_164700_DSC_0254

 

Naast kerk bevindt zich het klooster, daar zien we in een ruimte nog mooie schilderijen en een prachtige gouden Monstrans. Dit wordt altijd met processie gedragen door kardinaal van de kathedraal en bevat de geconsacreerde hostie. Ik neem er snel een foto van wat eigenlijk helemaal niet mag (moet de bewaker maar niet zelf voor het bordje "verboden te fotograferen" gaan staan...).

 

 

We lopen weer verder en komen aan bij het concertgebouw. Dit is weer een prachtig gebouw met allerlei beelden en zuilen schitterend versierd met mozaïeken. Dit keer niet ontworpen door Gaudi maar door Lluis Domenech i Montaner. Er werd gestart in 1905 en in drie jaar was de bouw voltooid. We kunnen niet meer mee met een rondleiding want dat is alleen ‘s ochtends. Bij de kassa zien we dat er diezelfde avond een concert is van een Russisch symfonie orkest, ze spelen de Vier Jaargetijden. Nou dat is wel mooie muziek dus we kopen drie kaartjes. Kunnen we het gebouw ook van binnen zien. Dan lopen we snel door naar de bus en laten ons weer afzetten bij de Sagrada Familia.

 

We eten snel even wat want het wordt nog een lange avond. In het appartement kleden we ons even om en gaan dan met de metro weer terug naar Palau de la Musica Catalana. We drinken eerst nog een koffie buiten op het terras en dan mogen we naar binnen. Het is echt prachtig binnen. Achter het podium zijn er in de muur een twaalftal beelden van maagden met een muziekinstrument. Overal zien we zuilen met mooie mozaïeken. En aan het plafond hangt een koepel van gebrandschilderd glas. Overdag schijnt hierdoor het daglicht naar binnen maar helaas kunnen we dat nu niet zien. Helaas mogen we geen foto’s maken en er loopt een heel vervelend mannetje bij ons in de buurt. En terwijl ik mijn flits heb uitgezet wordt ik er op gewezen dat ik geen foto’s mag maken. Dat is flink balen, het concert is nog niet eens begonnen en vanuit alle hoeken zie je flitslichten maar wij hebben weer pech.

 

Dan begint het concert, het is een klein symfonie orkest zonder blazers, wel staat er een keyboard dat moet zeker de blaaspartij voorstellen, dat valt dan wel wat tegen. Als de muzikanten zitten komt de dirigent binnen schuifelen. We twijfelen of deze Russische man flink dronken is of gewoon vreselijk oud. Het ziet er niet uit. Gelukkig staat er een grote stoel voor hem klaar waar hij dan ook dankbaar gebruik van maakt. Het concert begint en al direct slaat de twijfel toe, dat zijn toch niet de eerste klanken van de Vier Jaargetijden. Nee, het blijkt achteraf een prom-concert te zijn waarbij voor de pauze twee delen en na de pauze twee delen op het programma staan.

 

Palau de Musica by night

 

Het is te merken dat er veel toeristen in de zaal zitten want als de muziek maar even stilvalt beginnen ze al te klappen wat een leuke reactie bij het orkest teweeg brengt. De dirigent laat zijn muzikanten bij elk applaus staan, en dat is vaak, tussen alle delen door, maar ja wat moet je anders als dirigent. Na afloop buiten nog een paar foto’s gemaakt van dit schitterende gebouw. Daarna snel met de metro naar het appartement.

 

 

17 oktober 2009 - Casa Battlo, Casa Mila, Montjuïc, Font Magica

 

Vandaag is het weer prachtig weer, een heldere blauwe lucht met een stralend zonnetje, heerlijk zo halverwege oktober. Na een ontbijt met een vers stokbroodje en een kopje thee kunnen we er weer tegenaan. Vandaag nemen we de blauwe route van de hop-on hop-off bus. Met de metro gaan we naar een plek waar deze bus ook stopt. We staan eigenlijk te wachten op de bus als blijkt dat we bijna recht tegenover Casa Batllo staan. Dit huis willen we bezichtigen dus snel de straat overgestoken. Het is een huis wat ingeklemd staat tussen andere panden maar het is echt overweldigend. De hele gevel is bezaaid met mozaïeken. Niet gewoon plat tegen de muur, nee die loopt ook golvend.

 

 

Want wat blijkt in het hele huis is geen rechte hoek of recht stukje muur te ontdekken. Aan de buitenkant zijn er al veel kleuren maar als je binnenkomt zie je echt allemaal mozaïek en tegels. Je staat eerst in een grote hal waar je met een schitterende trap naar boven gaat. Daar kom je in een kamer waar overal grote glas in lood ramen te zien zijn. Het zijn allemaal ronde cirkels met daar in een kleurenverloop van groepen kleuren. Echt prachtig. Zo lopen we over de hele verdieping tot we in de tuin staan. Ook hier weer veel mozaïek in schitterende kleuren. Vervolgens met een trap midden in het huis omhoog. Wat opvalt is dat de trap tussen twee schachten ligt die beiden weer zorgen voor voldoende daglicht. Dit is trouwens een vast terugkomend item bij gebouwen van Gaudi, zijn visie was dat je zoveel mogelijk gebruik moest maken van het daglicht. En dat zie je op deze manier ook weer terug. De schachten zijn betegeld met blauwe en witte tegels en naarmate je hoge komt zijn die tegels steeds donkerder.

 

 

Op de bovenste verdieping lopen we door een gang met allemaal bogen dit ziet er heel apart uit. En dan kom je op het dak met zijn vele schoorstenen. Een gedachtegang van Gaudi was ook dat als je maar genoeg ventileerde dat het warm stoken dan minder energie zou kosten. De schoorstenen hebben hier hele rare vormen en zijn wederom versierd met mozaïeken in allerlei kleuren. Voorop het huis zie je de drakenrug. Waarom dat er ligt is mij niet bekend maar het ziet er wel erg fantasievol uit. Alles bij elkaar kun je huize Battlo beschrijven als een fantasierijk sprookjes huis.

 

Casa Mila

 

Daarna weer naar beneden en weer op de bus gestapt. Al snel zijn we bij Casa Milà wat ook weer een prachtige bezienswaardigheid is. Alleen gaan we hier niet naar binnen. Op het dak staan ook hier weer prachtig vormgegeven schoorstenen in allerlei vormen maar niet in zoveel kleuren. We rijden verder door Barcelona en genieten op het dak van de bus van het warme zonnetje. Bij het Palau Nacional stappen we nog even uit om te rond te kijken. Vanavond willen we hier terugkomen voor de fonteinshow. We rijden weer verder met de bus langs de stadions van de Olympische Spelen die ook op de berg Montjuïc liggen.

 

We rijden langs het standbeeld van Columbus aan het begin van de Ramblas en besluiten wat te gaan eten aan de haven. We vinden een restaurant bij het water waar we in het warme zonnetje (wat later behoorlijk heet begint te worden, het is 27 graden) te genieten van een overheerlijke maaltijd. Na een paar uur te hebben gezeten stappen we weer op de bus om ons naar het Font Magica brengen. We hebben mazzel want in de wintertijd is het alleen op de zaterdagavond. Het is nog een eindje rijden door de hele stad voordat we er zijn met de bus.

 

20091017_144216_DSC_0194+5 copy

 

Om even voor zeven uur zijn we er een zoeken een strategisch plekje helemaal bovenaan in het midden om maar zo’n mooi mogelijk beeld te hebben van de fonteinen. Als de fonteinen eenmaal aangaan bleek dat niet zo’n goed idee want vlak voor onze snufferd staat een fontein het water wel 20 meter omhoog te spuiten zodat we alleen nog maar water zien. Een stukje opzij gelopen en genoten van alle fonteinen met in het bijzonder de grote ronde die spectaculair spuit in allerlei wisselende richtingen. Het water wordt verlicht in verschillende kleuren en met mooie klassieke muziek eronder is het een fantastisch gezicht.

 

 

Het duurt steeds een kwartiertje zodat we in de loop van de avond steeds een verdieping lager gaan staan zodat we telkens weer een ander uitzicht hebben. Om half negen vinden we het mooi geweest en stappen we weer op de metro richting het appartement.

 

 

18 oktober 2009 Hopital de la Santa Crue i de Sant Pau, vlucht Barcelona - Amsterdam

 

Vandaag zit het lang weekend Barcelona er al weer op. Het vliegtuig gaat vanmiddag pas, dus we lopen nog even naar het ziekenhuis hier 900 meter verderop. Niet omdat we wat mankeren maar omdat het Hopital de la Santa Creu i de Sant Pau een schitterend gebouwencomplex is. In 1902 begon Llouis Domènech i Montaner met dit ontwerp van het ziekenhuis. Hij geloofde dat zieken sneller zouden genezen in een mooie omgeving i.p.v. steriele kamers en gangen. Nou dat is gelukt alle gebouwen hier hebben mooie torentjes en overal is er beeldhouwwerk aangebracht. Ook weer veel keramiek versieringen wat er weer schitterend uitziet. We lopen een rondje over het terrein en kijken met verbazing naar de verschillende gebouwen. Helaas kunnen we niet binnenkomen en voor een rondleiding hebben we te weinig tijd. Maar dit alleen al was al fantastisch. Het ziekenhuis is overigens nog steeds in gebruik wat bleek uit de ambulances die voor de hoofdingang geparkeerd stonden. Door de gang bij de ingang hadden we trouwens weer een mooi uitzicht op de Sagrada Familia die een kilometer verderop in de straat staat.

 

 

Weer terug naar het appartement gelopen waar we de spullen bij elkaar hebben gepakt en de sleutel weer ingeleverd. Met de metro richting Plaça de Catalunya. In de metro werd Tiny nog bijna gezakkenrold maar door een ferme kopstoot en een hoop geschreeuw van Martin kwamen ze niet verder dan het openen van haar handtas. Zo zie je maar weer van begin tot en met het eind moet je alert zijn want we waren van tevoren gewaarschuwd. Maar ja, uitstappen met twee koffers in de metro is altijd hectisch en daar wachten ze natuurlijk op. Dit avontuur kon dus ook weer toegevoegd worden aan de vele belevenissen de afgelopen dagen. Met de Aerobus naar het vliegveld gereden waar we incheckten en na een paar uur wachten weer met de bekende blauwe vogel richting Nederland vlogen.

 

 

 

 

 

 

 

Who's Online

We hebben 17 gasten en geen leden online

Laatste Nieuws!