• 20091016 Barcelona.jpg
 • 20160911_Spanje_mijn.jpg
 • 2015_Alaska_Gletsjer.jpg
 • 080302_Finland2.jpg
 • ijsland ijsbergen in de branding.jpg
 • 2012_Zanzibar_aapje.jpg
 • 20150811_Alaska.jpg
 • 2015_Alaska_Gletsjer2.jpg
 • 2013_NieuwZeeland.JPG
 • 20160606_Farne_puffin.jpg
 • 20090408 Curacao.jpg
 • 070225 Koala Australie.jpg
 • 050709 Noorwegen Brikstalsbreen.jpg
 • 070226 12Apostelen Australie.jpg
 • 2015_Aruba_krab.jpg
 • 2015_Alaska_MatanuskaGlacier.jpg
 • 2015_Alaska_Vossen.jpg
 • 20160606_FarneIsland_aalscholvers.jpg
 • 2012_Kenia_leeuwen.jpg
 • 20171018_Ringstaartmaki.jpg
 • 070311 Krokodil Australie.jpg
 • 2012_Kenia_luipaardjong.jpg
 • 20171021_Andringitra Madagascar.jpg
 • 2015_Aruba.jpg
 • 20180730_Dolomieten.jpg
 • 2014_Helgoland.JPG
 • 991005 Bromo Indonesie.jpg
 • 080307_Finland3.jpg
 • 2012_Kenia_olifanten.jpg
 • 20090405 Curacao.jpg
 • 070225 Kangaroe Australie.jpg
 • 20171022_Madagascar.jpg
 • 20160911_Sevilla.jpg
 • 060716 Tarn Frankrijk.jpg
 • 070306 KingsCanyon Australie.jpg
 • 2013LaPalma_Caldera_de_Taburiente.jpg
 • 20090818 Oostenrijk.jpg
 • 040917 corsica.jpg
 • 2013_NieuwZeeland_JanVanGent.jpg
 • 2012_Kenia_zonsopkomst.jpg

Wandelen door de sneeuw en bergen

Maandag 3 juni

Na het ontbijt stappen we in de auto voor een rondje naar het Zuiden. Het doel is Lac de Pavin maar uiteraard gaan we daar niet rechtstreeks heen maar maken we gebruik van kleine landweggetjes. Lac de Pavin is een bijna perfect rond kratermeer en je kan er mooi omheen wandelen. Wat we uiteraard doen. Het is nog een behoorlijk tippel maar een paar uur later komen we weer uit bij de auto.

 


Dan rijden we verder naar het plaatsje Besse. Dit heeft nog een heel oud stadcentrum met een kerk uit de 13de eeuw. We lopen een rondje en gaan nog even de boulangerie/patteserie in voor wat lekker.

Dan rijden we door en over de bergen weer terug naar ons B&B en dineren in het dorpje Bourboule met een Framburger. Ja een gewone hamburger met frieten.


Dinsdag 4 juni

Vandaag is het helder weer dus we gaan naar de Col de Sansy. Met de telecabine gaan we naar boven en dan kunnen we nog naar de top klimmen. Er ligt hier nog veel sneeuw. Soms loop je op het pad en dan plotseling is de armleuning (langs het pad) op enkelhoogte omdat er gewoon een meter sneeuw ligt. Het is uitkijken waar je loopt en goed je voeten neerzetten maar uiteindelijk staan we op 1.886 meter hoogte. We kunnen mooi ver kijken en zien en herkennen de diverse dorpjes in de omgeving. We krijgen ook nog een fly by van de Patrouille de France. Twee straaljagers die wel heel dicht langs de top lijken te scheren.

 


Dan beginnen er toch een aantal wolken te komen en beginnen dan ook weer aan de terugtocht. Dan lijkt het als of we een lawine horen en dat blijkt ook zo te zijn er komt een skieer naar beneden die zelf een kleine lawine veroorzaakt. Het gaat allemaal goed en later komt er ook nog een tweede naar beneden. Toch raar hoor skieën in verse sneeuw op 4 juni.

Op de top gaan we lunchen want de kabelbaan heeft pauze. Met de eerste cabine gaan we naar beneden en we zijn niet de enige, de cabine is helemaal vol gepropt maar het gaat allemaal goed.

We besluiten een bezoekje te brengen aan de Kathedraal van Orchival. Dit dorpje ligt een stukje naar het Noorden maar inmiddels schijnt weer af en toe de zon dus dat is heerlijk rijden over de bergweg. De kathedraal is van buiten mooier dan van binnen maar we kunnen toch een paar sfeerfotootjes maken. Ja, we moeten wel blijven oefenen natuurlijk.

 


 


Terug in de B&B nemen we een duik in het zwembad en jacuzzi waarna we heerlijk in de serre in het zonnetje liggen. Een apperatiefje erbij dat is toch een heerlijk vakantie gevoel. Daarna nog even op de massagestoelen dus een lekker relaxte afsluiten van een vakantiedagje.


Woensdag 5 juni

Vandaag gaan we naar de Puy de Dome. Een berg ten Westen van Clermont Ferrand. Het is eigenlijk geen berg maar een vulkaan (een van de vele hier in de omgeving). We gaan met een treintje de berg op en lopen een rondje over de top. Het is prachtig weer en kunnen erg ver kijken ook zijn er veel parapenters die met een parachutte zo de berg aflopen en op de thermiek heerlijk rondzweven. Op de top zijn ook nog de resten te vinden van een Romeinse tempel van Mercurius. Het is niet meer dan een hoop oude stenen maar ze zijn druk bezig om de stenen weer zo neer te leggen zodat het weer een beetje op een tempel lijkt. Met het treintje gaan we ook de berg weer af en rijden door het prachtige landschap weer terug naar de B&B.


 


Onderweg stopen we nog bij een tweetal uitgesleten berghellingen. La Roche Tuiliére en de Sanadoire twee uitgesleten bergen waar je ook nog basaltpijpen in te zien zijn.


 


We lopen er een rondje en gaan dan terug naar de B&B waar we nog even gaan zwemmen. Dat kan het zwembadje is niet erg groot maar door de jetstream kan je tegen de stroom inzwemmen en kan je echt wel een beetje trainen. Oppassen dat we morgen geen spierpijn hebben.

's Avonds zijn we uit eten geweest bij Le Boeuf dans l'Assiete in Mont d'Ore. Hier hebben we een heerlijke filet de boeuf gegeten zo mals als boter. Heerlijk.


Donderdag 6 juni

Voor onze laatste vakantiedag hadden we bedacht om lekker relaxt te gaan fotograferen in het dorpje Bourboule.

Na heerlijk rustig te hebben ontbeten lopen we gewapend met camera en statief om elf uur het dorpje in. Eerst gaan we naar het park. Het is een prachtig park maar helaas weinig te fotograferen bloemetjes. Ook hier lijkt het nog wel lente want alles is erg laat. Heel veel bomen die nog niet volledig in het blad zijn.


   


In het dorp is het vele oude vergane glorie op zich natuurlijk mooi foto onderwerp maar ja dan staat de zon weer precies aan de verkeerde kant. Ja als je er op gaat letten is er altijd wel wat. En heb je een mooie compositie en ben je bezig de juiste belichting uit te zoeken verdwijnt de zon net achter een wolk en kan je weer opnieuw beginnen. Het leven van een amateur fotograaf is zeker niet gemakkelijk. Soms verlang je wel terug naar de klik klak vakantie kiekjes dan is het allemaal niet zo ingewikkeld. (Toch maar niet hoor, het is veels te leuk als het wel lukt).

In het dorp staat een prachtig kerkje dus daar kunnen we wel een aantal leuke plaatjes schieten. Er zijn prachtige gebrandschilderde ramen in allerlei felle kleuren. Als het zonnetje er dan doorheen schijnt is het helemaal mooi.


   


We lopen weer verder door het stadje en maken nog een paar shoots en dan is het wel weer genoeg.

We gaan terug naar ons B&B om alle foto's van de afgelopen dagen op de laptop te zetten en de website bij te werken. Buiten wordt het steeds donkerder tot het begint te regen. Nee, hagel grote hagelstenen vallen naar beneden sommige ruim een centimeter groot. Hopen dat de auto niet beschadigd. Maar gelukkig zitten wij binnen en wandelen we niet op een of andere bergtop.

 

 

Naar La Bourboule in de Auvergne

Zaterdag 1 juni

Vandaag zijn de meiden van Patrick en Babs, Janna en Mina, jarig. Ze zijn vandaag zeven jaar geworden en dus hebben we ze vanochtend een serenade gegeven. Onderaan het bordes bij de voordeur. Sonja op haar bugel en Martin vocaal. Erg lachen om de verbaasde gezichten in de voordeur te zien. Het hele gezin Mollema in ochtendtoilet (jammer dat we geen fototoestel bij ons hadden ;-)) in de voordeur genietend van zo'n verrassing op de verjaardag. Dit zullen ze waarschijnlijk nooit meer meemaken of ze moeten 100 worden haha. Erg leuk om te doen. De presentjes werden ook blij ontvangen. Waarna wij rustig gingen ontbijten, de auto inpakte en afscheid namen.

Gelukkig schijnt de zon en de temperatuur is ook een paar graden gestegen. De fleece kan vandaag dus uitblijven. We rijden via mooie landweggetjes naar het Oosten en onderweg stoppen we voor een mooie foto of voor het zoeken van een cache. Zo hebben we onze flitser even uitgeprobeerd op een glinsterend jezus beeldje aan een gemost kruis, zomaar ergens langs de weg in 'the middle of nowhere. Even verderop hebben we de vorige cursus bij Patrick (fotograferen met een lange sluitertijd bij een donker stromend beekje) gecombineerd met de net gevolgde cursus (flitsen).


 

 

Zodat we uiteindelijk om half zes aankomen bij Chambre d'Hotes (B&B) La Lauzeraie in Bourboule. We worden hartelijk ontvangen en rondgeleidt in het mooie huis. Tijdens een apperatiefje krijgen we uitleg van alles wat er hier in de buurt te zien is en mooie autoroutes. Dat is goed want alles in het Frans wat ervoor zorgt dat we ons drie-jaar-school-Frans behoorlijk kunnen ophalen. We slapen de eerste twee nachten in Chambre Le Tenon en dan nog vier nachten in Chambre La Banne d'Ordanche. Het huis en de kamer zijn erg klassiek en met smaak ingericht.

Na ons geïnstalleerd te hebben lopen we naar het dorp voor het diner. We gaan naar de pizzeria want daar hebben we wel trek in. Het is erg stil in het dorp en ook in de pizzeria maar de pizza smaakt er niet minder om. Het dorp Bourboule was vroeger een erg mondaine plaats met veel mooie luxe huizen. Het is/was bekend om haar vele thermen het (warme) water wat hier uit de bergen komt schijnt erg goed te zijn voor je gezondheid. Je ziet dat het vroeger heel veel grandeur had maar helaas staat er veel leeg en ziet er dan vervallen uit. Het is wel een erg mooie plaats met de rivier de Dordogne die dwars door het dorp stroomt en overal waar je kijkt de hoge bergen. Op sommige bergen ligt zelfs nog sneeuw. Dit is verse sneeuw die vorige week nog gevallen is. Ja het was ook zo regenachtig en koud in Pebru. Dus als je dan een berg bent met zijn top van ruim 1.600 meter dan valt daar nog sneeuw. Na de pizza lopen we weer terug naar de B&B en na een heerlijke douche duiken we het bedje in.


Zondag 2 juni

Heerlijk uitgerust staan we om acht uur op. Lekker rustig wakker worden met een boekje en een douche en om negen uur ontbijt. Er zijn nog vier Franse gasten dus de voertaal blijft Frans. We worden heerlijk verwend en telkens komt er weer wat nieuws op tafel. Heerlijk vers gemaakt brood, allerlei soorten kaas, waarvan vooral Martin smult (Auvergne blue Fromage, is erg in trek). Zelf gemaakt jam, verschillende soorten Franse worst eeen klein croissantje, pain au chocolat het kan niet op. En we kunnen dus ook niet alles op.

Na het ontbijt, we zijn inmiddels anderhalf uur verder, even de geocaches van de omgeving opgezocht. Want als je hier toch bent dan kan je er ook wel een paar zoeken. Al met al gaan we om een uur of twaalf pas rijden. We stoppen eerst bij een warmwaterbron. Hier voor moeten we een klein stukje lopen naar beneden naar de rivier. Daar staat een oud vervallen huisje Source Felix en inderdaad er komt hier water naar boven borrelen en ja het is nog warm ook. De schat wordt en passant ook nog gevonden dus onze naam genoteerd.

Omdat er sneeuw ligt willen we die ook aanraken dus we rijden de bergen in richtig Col de Sancy. Via het andere mondaire plaatjes Mont d'Or rijden we de bergen in. Het is wel duidelijk dat dit een skigebied is want overal zie je kabelbaantjes. Maar behalve één zijn ze allemaal buiten werking logisch want geskied kan er nu niet worden. We lopen dus de berg maar op. Op sommige plekken is het behoorlijk drassig dus het is soms springen van graspol naar graspol omdat die altijd hoger liggen. Dan komen we ook bij de sneeuw en de eerste sneeuwbal wordt gemaakt. Lachen natuurlijk. Rondom hebben we uitzicht op hoge bergtoppen met nog meer sneeuw erop. De geocache hebben we na even zoeken ook te pakken en zo blijkt maar weer met Geocaching "kom je nog eens ergens" anders waren we nooit zomaar hierheen gelopen en het is toch maar een prachtige plek. Jammer genoeg wil het zonnetje vandaag niet echt doorbreken en met de harde wind is het behoorlijk koud. Geeft niet we zijn allang blij dat het niet regent.


   

Bij de auto weer lekker opgewarmd en dan zien we dat er nog een cabinelift is die draait maar inmiddels hebben we ook gezien dat de top regelmatig verstopt ligt in de wolken dus misschien gaan we van de week nog naar boven als het wel helder is.

We rijden dus weer ver en gaan over de Col naar het Zuiden. Bovenop kunnen we echt ver kijken ondanks dat het nog steeds erg bewolkt is.

We gaan een stuk lopen nu door een prachtig dal Vallée de Chaudefour. Met om ons heen weer de hoge besneeuwde toppen lopen we door een schitterend dal met af en een toe een weide met koeien met rinkelende koebellen. Het lijkt soms Oostenrijk wel. Dan stopt het bospad en lopen we verder over een wandelpad. Helaas ook hier veel smeltwater dus soms erg drassig. Omdat we weten dat er ook hier een schat verstopt ligt moeten we toch door de drassige velden. En ja dan stap je soms mis wat zorgt voor een natte voet voor Sonja. De goretex schoenen blijken toch niet waterdicht of het water kwam net te hoog. Dat zullen we niet weten wel dat de sok lekker nat was. Ach ja, droogt wel weer. De cache wordt ook nog gevonden dus niet voor niets een natte voet.

We lopen weer terug naar de auto waar we even wat drinken voordat we verder rijden. Als we de pas over zijn komen we bij het oude stadje Besse en hier zullen we van de week wel eens terugkomen want het is een mooi oud stadje. Jammer genoeg zijn de restaurants nog niet open dus we rijden weer terug naar onze B&B waar we weer hartelijk welkom worden geheten.

Omdat we zoveel gelopen hebben mogen we op de massagestoelen zodat we beide even vijftien minuten gekneed en geschud worden. Wat een luxe! Daarna een gezellig apperatiefje waarbij de wifi weer gebruikt wordt om iedereen weer van een woordje (wordfeud) te voorzien en de mail te checken.

's Avonds weer lopend naar het stadje waar we een burger hebben gegeten. In de B&B het reisverslag van de afgelopen vijf dagen getypt want eerder waren we daar nog niet aan toegekomen.

 

 

Dag 4 en 5 van de cursus

Donderdag 30 mei

Omdat er voor vandaag ook weer erg slecht (lees regenachtig) weer is voorspeld heeft Patrick moeten improviseren in zijn programma. We gaan vandaag naar de kerk van Les Conges Rouges daar kunnen we mooi binnen fotograferen en volop spelen met de optie's verzadiging en contrast op het fototoestel. De rit erheen is erg mooi jammer van de regen maar toch. We rijden door de Gorges de Dordogne en na vijf kwartier zijn we in het dorpje.

Buiten het dorpje moeten we parkeren en aan de auto's te zien is het behoorlijk druk. Volgens Patrick is het heel erg rustig. Zomers lijkt het hier de Kalverstraat wel zo druk maar vandaag niet (door het seizoen en uiteraard het weer). We lopen over mooie oude straatjes naar de kerk en even lijkt het of die gesloten is omdat er voor de kerk een hele groep op de stoep zit. Maar even aan de deur gevoeld en die is open dus geen probleem.

Het eigenlijk een heel eenvoudige kerk met ramen van zandsteen dus er komt heel egaal licht naar binnen. Maar er zijn genoeg fotogenieke hoekjes te vinden. Voor de een wat makkelijker dan de ander maar toch lukt het. De een fotografeert het plafond en een ander concentreert zich op een poppetje ter ere van de pelgrims naar Santiago de Compostela. Deze kerk of eigenlijk het hele plaatsje is een pleisterplaats voor pelgrims en we hebben dan ook twee keer iemand gezien met zo'n mooie schelp (het symbool van De Compostela) aan zijn rugzak.

 


Om 12 uur moeten we even de kerk uit vanwege een dienst. Dat is mooi kunnen we gelijk even lunchen. Na de lunch die bestond uit een lekker warm broodje weer terug de kerk in voor een volgende sessie. Nu komen de stoelen, trappetjes en andere dingen voor het toestel en ook dat levert weer een aantal fraaie plaatjes op. Sonja is op een gegeven moment wel uit gefotografeerd en gaat buiten op de stoep zitten kijken naar de mensen die langs komen in mooie regenkleding uitdosingen.

Om half vier vertrekken we weer richting Pebru waar we even voor vijf aankomen. Helaas nog steeds regenachtig. De foto's bespreken we morgenochtend dus we kunnen even relaxt een boekje lezen.

Voor het diner hebben we weer afgesproken in de Chambre d'Hotes van Herman en Michou. Lekker warm en gezellig en goed eten wat wil je nog meer. Het wordt een latertje want het is wel erg gezellig.


Vrijdag 31 mei

Vanochtend na het ontbijt eerst de foto's besproken. Het is duidelijk te zien wie zijn onderwerp het is, in ieder geval niet dat van Sonja. Maar er zitten toch wel mooie plaatjes bij en het is wel goed dat we deze oefening gedaan hebben want het is nog erg lastig om een keuze te maken in juiste verzadiging van de kleuren. Het bespreken heeft best wel tijd nodig zodat we aansluitend kunnen lunchen. Babs heeft voor vandaag uitprobeersel van een nieuw recept. Het is een pasta taart en deze mag ze vaker maken want hij wordt heerlijk bevonden.

Na de lunch gaan we foto's maken voor de 'kalender'. Dit is een opdracht die Patrick vast is zijn programma heeft en bestaat uit het fotograferen van een onderwerp op plekken waar het niet thuis hoort. We weten nu hoe we moeten flitsen dus kunnen elke keer mooi licht neerzetten maar dan komt ook het creatieve om de hoek kijken.
Voor de een een groter probleem dan voor de ander. Zo barst Sonja van de ideeën en Martin vindt dat wat lastiger. Geen probleem het is toch grappig om een stokbrood als boomtak uit een boom te zien groeien en wat dacht je van stokbrood op een rijtje in de groentetuin ook leuk.
Sonja zelf heeft als onderwerp 'de muziekstandaard'. De hele nacht heeft ze wakker gelegen omdat die muziekstandaard een geheel eigen leven ging leiden. Zo lag de standaard eerst nog in bed. Deze foto was al om acht uur gemaakt met zoveel ideeën moet je op tijd beginnen natuurlijk. Mazzel want daardoor had Patrick alweer de eerste aanwijziging kunnen geven . Waar zit de neus van de standaard en waar staat het licht? Ja te laag dus. Oke opnieuw. De flitser buiten het huisje hoog op een standaard en door het open raam heen flitsen. Zo en wat ging de standaard daarna doen of ja aan de waslijn altijd grappig. Een paar knijpers in z'n nek aan de droogmolen. Een mooi lichtje erop en voila.

 


Toen moest er even uitgerust worden dus de standaard ging op het ligbed onder een parasolletje. Flitslichtje erop als zijnde de zon. Alleen een foutje gemaakt door het omgevingslicht te elimineren zodat het leek dat het 's nachts was. Ja en dan schijnt de zon niet. Dan maar aan een kopje thee met een koekje. Ja een muziekstandaard kan het maar druk hebben. En om weer helemaal op te knappen even onder de douche. Met een handdoekje over de schouder onder een 'warme' douche. Martin erbij met de gieter en douchen maar. Mooi flitslichtje erop en klaar is de standaard.

 

Dat was nog eens een leuke oefening jammer dat de tjid zo snel ging want de ideeën waren nog niet op. De foto's werden weer allemaal besproken en er bleken een paar verrassend leuke plaatjes tussen te zitten. We stopten vanmiddag wat eerder omdat we vanavond nog een oefening gaan doen met flitsen in het donker.

Konden we mooi even relaxen en uiteraard oefenen op mijn bugel want de embouchure moet op peil blijven voor het aankomende concert. Ook een B&B uitgezocht voor de rest van de vakantie en meteen maar gebeld. Het is gelukt Martin heeft in zijn beste Frans gevraagd of er nog een kamer vrij was. Ja dus morgen kunnen we terrecht in La Bourboule in de Auvergne.

Om half negen vertrokken we naar een vervallen kerkje voorbij Tour de Merle. Het was inderdaad een grote ruïne van wat eens een behoorlijk grote kerk moet zijn geweest. Het stond helemaal vrij dus we konden er mooi omheen lopen. Nu nog even kijken hoe we de flitsers konden opstellen zonder dat je een flitser in beeld krijgt. Je staat natuurlijk ook met z'n vieren te fotograferen. We hadden allemaal een plekje gevonden en konden beginnen met het uitzoeken van de compositie, witbalans enzovoort. Het werd steeds donkerder dus je moest met een steeds langere sluitertijd gaan werken. Uiteindelijk hadden we een sluitertijd van drie seconden daardoor konden we ook gebruik maken van het flitslicht van de ander. Martin telde af waarna iedereen om de beurt afdrukte. Omdat de sluiter zo lang open blijft staan krijg je dan de verschillende flitsen in je beeld. Er leuk om te doen. En Martin had de regie goed in handen zodat iedereen wel mooie foto's had.


 

Om tien uur inpakken want het was al helemaal donker. Niet dat dat een probleem is, een flitser kan het kerkje in het pikdonker nog behoorlijk uitlichten maar het is ook wel eens genoeg. Terug in Pebru werden de foto's nog besproken en die waren echt prachtig. Patrick alsnog bedankt voor deze les 'late' les het was het waard en gelukkig kon het ook omdat het vanavond droog is gebleven. Dit was echt de 'kers' op de taart van een zeer leerzame week bij 'digitalefotografievakantie.nl' in Pebru, Frankrijk.

We lagen laat in bed maar kunnen morgen gelukkig rustig aan doen want er komen geen nieuwe gasten en we hoeven niet heel ver te rijden naar onze nieuwe vakantieplek.

 

 

Who's Online

We hebben 32 gasten en geen leden online

Laatste Nieuws!