• 2015_Aruba.jpg
 • 2013_NieuwZeeland.JPG
 • 2012_Kenia_leeuwen.jpg
 • 2012_Kenia_luipaardjong.jpg
 • 2015_Alaska_Zeeotter.jpg
 • 2015_Alaska_Vossen.jpg
 • 20160911_Spanje_mijn.jpg
 • 040917 corsica.jpg
 • 2013LaPalma_Caldera_de_Taburiente.jpg
 • 080302_Finland2.jpg
 • 2013_NieuwZeeland_JanVanGent.jpg
 • 20091016 Barcelona.jpg
 • 20171018_Ringstaartmaki.jpg
 • 070311 Krokodil Australie.jpg
 • 070225 Koala Australie.jpg
 • 070306 KingsCanyon Australie.jpg
 • 20171021_Andringitra Madagascar.jpg
 • 060716 Tarn Frankrijk.jpg
 • 20180730_Dolomieten.jpg
 • ijsland ijsbergen in de branding.jpg
 • 2012_Zanzibar_aapje.jpg
 • 2015_Alaska_Gletsjer2.jpg
 • 20171022_Madagascar.jpg
 • 2016_China.jpg
 • 2012_Kenia_olifanten.jpg
 • 050709 Noorwegen Brikstalsbreen.jpg
 • 070226 12Apostelen Australie.jpg
 • 2012_Kenia_zonsopkomst.jpg
 • 070225 Kangaroe Australie.jpg
 • 2015_Aruba_krab.jpg
 • 20160606_FarneIsland_aalscholvers.jpg
 • 2015_Alaska_Gletsjer.jpg
 • 2015_Alaska_MatanuskaGlacier.jpg
 • 20160911_Sevilla.jpg
 • 2013_NieuwZeeland_Pinguin.jpg
 • 991005 Bromo Indonesie.jpg
 • 20171018_Kameleon.jpg
 • 20150811_Alaska.jpg
 • 20160606_Farne_puffin.jpg
 • 2014_Helgoland.JPG

Vogeltjes kijken/fotograferen Hof van Twente

22-25 augustus 2014

 

Na al veel foto's van anderen te hebben gezien die gemaakt waren vanuit de speciale foto hutten in het Hof van Twente hebben we dit weekend ook twee dagen geboekt in een "vogelfotografiehut" van Han Bouwmeester.

 

Vrijdagmorgen vertrekken we op tijd want het is nog een behoorlijk eind rijden naar Twente. Het heeft de afgelopen week behoorlijk geregend en zo ook deze morgen. Op de A9 rijden we bijna stapvoets vanwege een zeer heftige regenbui. We zien letterlijk helemaal niets en rijden met een gangetje van 40 km per uur over de snelweg. Er zijn zelfs automobilisten die stil staan op de vluchtstrook. Dat doen we niet en na een minuut of vijf kunnen we weer wat zien terwijl het nog steeds behoorlijk regent. Afgelopen zondag hebben de straten in het plaatsje Haaksbergen blank gestaan dus we zijn erg benieuwd hoe het met de foto hutten zal zijn. Maar dat is voor morgen. Om een uur of een zijn we in de buurt van Goor en rijden langs de plaatsen waar we morgen moeten zijn, dat scheelt weer zoeken morgenochtend. Daarna rijden we door naar B&B De Gagel in de buurt van Haaksbergen. Inmiddels is de regen een stuk minder geworden en miezert het nog een beetje.

 

Gelukkig heeft Sonja de eigenaresse van de week nog gesproken en de tomtom brengt ons dan ook exact naar de plek toe waar we zijn moeten. De tomtom zegt dat de straat + nummer in Enschede liggen terwijl het huisadres in Buurse ligt en het postadres in Haaksbergen. Allemaal om het lekker duidelijk te maken. Er staat ook een keurig bord langs de kant van de weg en daar slaan we een bospad in na een afslag komen we aan bij een houten huis midden in het bos. De eigenaresse komt al naar buiten direct gevolgd door hun hond. Die moet eerst even geknuffeld worden zodat ie weet dat we gasten zijn. We worden naar onze kamer gebracht die onderdeel uitmaakt van het huis. Maar wel met eigen op- en ingang. De ingang is tevens één grote raampartij waar vandaan we zo het bos in kijken met daarachter een klein heideveldje en aan de andere kant een graslandje. Het schijnt dat daar 's avonds de hertjes langs lopen. En ja hoor, zondagavond hebben we een tweetal reeën gezien.

 

We logeren bij de familie Jannink die eigenaar zijn van het bosperceel (78 hectare) waar we nu zijn. Het is een ouder echtpaar (74 en 70 jaar) en de afgelopen 12 jaar heeft vooral de heer des huizes al zijn energie gestoken in het ontwerpen en bouwen van het huis. Behalve de betonbak onder het huis is het huis geheel opgebouwd van hout uit het eigen bos. Op het terrein staat dan ook een grote zaagmachine en meer materiaal voor de houtbewerking. Het huis wordt warm gehouden met een houtkachel die onder de vloer staat en daarmee de vloerverwarming verwarmd. We installeren ons en onze spullen en omdat we een weekend gaan fotograferen is dat iets meer dan een weekendtas. De rest van de middag lezen en relaxen we. We wandelen naar de 'Hochsitz' verderop in het bos. De eigenaar heeft daar een kijkhut gebouwd boven in een boom. Deze hut staat nog net in het bos maar kijkt uit over een open grasland in het bos. Het schijnt dat hier zo rond zonsopkomst en ondergang vele reeën, vossen en ander wild valt te zien als je er op tijd zit. Het is ons helaas niet gelukt het weekend om een kijkje te nemen vanuit deze hut. Maar een andere keer gaan we dat zeker eens doen.

 

's Avonds gaan we uit eten net over de grens in Duitsland bij Landgasthof Haarmühle. Omdat we nu toch in Duitsland zijn gooien we de tank ook weer even vol met diesel, scheelt ook weer een paar euro's. Het is een mega grote tent die nokkie vol zit. We hebben nog net een tafel bij de ingang. Nou ja, geen probleem we zijn er toch en hebben geen zin om op zoek te gaan naar wat anders. We bestellen eerst een lekkere warme soep want inmiddels is het weer behoorlijk gaan hozen en in het B&B was het ook niet echt warm. We warmen weer lekker door en laten ons de mixed grill ook prima smaken. Na het eten nemen we nog even een kijkje bij de watermolen die het nog gewoon doet.

 

Terug in onze kamer zoeken we alle spullen bij elkaar voor morgen en leggen de kleding alvast klaar.

 

Om half zeven gaat de wekker en we staan op. Gelukkig was een ontbijtje om zeven uur geen probleem en om die tijd wordt er dan ook op de deur geklopt en wordt ons ontbijt binnen gereden. Overheerlijk vers gebakken brood en natuurlijk de Twentse krentenwegge. Zelfs boterham zakjes om een broodje voor tussen de middag te smeren aan alles is gedacht. We laten het ons prima smaken en om kwart voor acht rijden we weg richting Goor.

 

Bij het woonhuis van Han Bouwmeester kunnen we middels een code de sleutel halen van onze fotohut. Vandaag is dat hut 4. Gewapend met de kaart rijden we nu zo naar de plek waar we zijn moeten. We parkeren de auto en halen alles uit de auto. Via een weiland en langs het maïsveld (wat hier trouwens overal groeit) lopen we naar het bos en daar zien we de hut al liggen. Een mooie waterbak van zo'n twee bij vier meter met daarin zo'n 5 cm water. Daarom heen allemaal balken en stronken zodat je op de foto's niet ziet dat het een aangelegde bak is. Zelf hebben we gedroogde lampionplant takjes meegenomen (die oranje lampionnetjes) en larixtakjes die we gisteren bij het B&B in het bos hebben gevonden. We herschikken een aantal takken en plaatsen de meegenomen attributen. Dan gaan we de hut in. Al snel blijkt dat die lampiontakjes niet zo dichtbij moeten. We plaatsen ze in de achtergrond die bestaat uit groene struiken en op zo'n 10 meter achter het water ligt. Dit geeft dan een mooie lichtere 'bokeh' in de foto's. Bokeh is het heel wazig worden van de achtergrond en als je daar lichte kleuren in hebt geeft dat een mooi effect. Als alles goed staat nemen we plaats in de hut. Je moet je voorstellen het is een klein schuurtje van twee bij anderhalve meter maar dan ingegraven in de grond. Bovenin zitten twee raampjes en die zijn exact op dezelfde hoogte als het 'maaiveld' of te wel de waterbak. Je zit dus met je camera op ooghoogte van de vogeltjes. Oh ja, voordat we de hut ingingen hebben we wat voer gestrooid en vogelvet her en der op gesmeerd. Omdat dit elke dag gebeurd weten de vogels de waterbak te vinden en komen ze dan ook gegarandeerd.

 

Al snel komen de eerste kool- en pimpelmezen en worden de eerste foto's gemaakt. Oei, dat is leuk. Maar de vogeltjes zitten niet echt lang stil dus je moet nog snel zijn ook. Er zijn veel verschillende plekjes waar de vogeltjes gaan zitten en op elke plek heb je weer andere licht omstandigheden dus het blijft veel schakelen en instellen. Het blijkt al snel dat je meestal behoorlijk kan onderbelichten omdat de achtergrond een stuk lichter is als het vogeltje en je wilt natuurlijk geen witte vlekken in je achtergrond. De boomklever is ook een erg leuk vogeltje en de eerste soort die we nog niet eerder hebben gezien of fotograferen. Wat een mooi vogeltje is dit een grijze rug met een oranje onderkant én erg beweeglijk. Het leukste is het als de vogeltjes aan het water gaan zitten en je dus ook een spiegelbeeld hebt van de vogel. Vlak voor de middag komt er plots een Groene Specht in beeld. Wat een mooie vogel is dat zeg. Een groene rug, een rood kapje (Roodkapje!) en een witte buik met spikkels. Later blijkt het dat het een jong is want de volwassen exemplaren hebben geen spikkels meer. Zo leer je ook weer wat. Helaas blijft de specht niet lang maar de 15 seconden zijn net lang genoeg om een paar mooie foto's te kunnen maken.

 

Plotseling zien we in de struiken in de achtergrond een eekhoorn struinen, dat zou toch leuk zijn die bij de waterbak. Nou dat heeft ie precies 1 seconde gedaan en Martin heeft hem precies op één foto kunnen pakken. Dat is jammer die is niet meer terug gekomen de rest van de dag. Hadden we nog zo eikeltjes voor hem meegenomen uit ons bos bij de B&B. Verder zien we nog langskomen roodborstjes een jong en een volwassen, een vink (vrouwtje), glanskop (zou ook de matkop kunnen zijn het verschil zit hem in het geluid wat ze produceren. Nou niet goed op gelet dus.). En verder een soort mus, uit het vogelboekje dat in de hut ligt wordt het niet echt duidelijk welke soort. Maar uit het boekje wat we zondag hadden werd het duidelijk dat het om een heggenmus gaat. Een bruin gemêleerde rug en een blauwgrijze buik, best een mooi vogeltje. Verder worden we de hele dag vermaakt door kleine Roze Woelmuisjes die zich uiteraard ook te goed doen aan het vogelzaad.

 

 

De hele dag door is het heel afwisselend weer. Dan weer een klein buitje waarna direct de zon weer gaat schijnen. 's Middags is het een stuk rustiger aan de waterbak of er een roofvogel ergens in de buurt heeft gezeten. We hebben ze in ieder geval wel gehoord maar helaas niet gezien. Om zes uur vinden we het genoeg en ruimen de spullen op. Hebben we alles mee en is de waterbak aan kant. Ja. Na een geslaagde dag lopen we terug naar de auto. Sleutel weer in leveren en terug naar de B&B.

 

We besluiten onderweg om maar direct te gaan eten want we zijn best wel gaar. In Hengevelde rijden we langs een bistro en besluiten daar te gaan eten. Daar kunnen we vast een snelle lekkere hap krijgen. Alle fotoapparatuur maar mee het restaurant in want om dat nu in de auto te laten liggen. Nou het was dus geen bistro wat je je bij een bistro voorstelt maar gewoon een luxe restaurant. Zitten we daar in ons fleecevest en oude spijkerbroek. Nou ja, geen probleem. Het eten is voortreffelijk en na een uitgebreid driegangendiner rijden we voldaan weer terug naar ons B&B. Snel alle foto's op de laptop gezet en even bekeken. Er zitten best leuke plaatjes bij en we weten wat we morgen beter kunnen doen. Toch handig twee dagen achter elkaar. Na een heerlijke warme douche stappen we snel ons bedje in. Morgen weer zo'n mooie fotodag.

 

Vanochtend hetzelfde ritueel. Om kwart voor negen zijn we bij hut 1. Deze hut ligt in een loofbos en de struiken staan helemaal tot aan de rand van de waterbak waardoor je je in een erg groene omgeving bevind. Tijdens het schikken van de stammetjes en takken en het neerleggen van het voer kwamen de eerste mezen zich al melden. Of te wel ze zaten al te snoepen. Dat wordt een feestje. We installeren ons in de hut, deze is een behoorlijk stukje kleiner is dan hut 4 maar als je eenmaal zit maakt dat niet meer uit. Ook in deze hut heb je de beschikking over twee schommelstatieven op een rail dus heerlijk relaxt fotograferen. Mag ook wel want door de grote lens is het fototoestel behoorlijk zwaar. Ook heeft deze hut spiegelramen waardoor je echt niet wordt gezien door de vogels. Helaas zijn de ramen erg vochtig en krijgen we ze niet droog dus we besluiten om de boel open te zetten. Je gaat niet door een mistig raam naar buiten zitten turen. Jammer.

 

Het vogeltheater is direct geopend vele vogeltjes bij en om de waterbak zoals de bekende mezen maar ook de boomklever. Ze doen zich te goed aan het voer en na een uurtje is het tijd om te badderen en dat is natuurlijk een pracht gezicht. Er komt ook nog een merel langs wat dan best wel een grote vogel is vergeleken bij die kleine meesjes. Verder laten de glanskop en de heggenmus zich weer zien net zoals de vrouwelijke vink. Jammer dat ze haar mannetje niet heeft meegenomen want die heeft een veel kleurrijker verenkleed. Maar toch. Later op de ochtend meldt ook het winterkoninkje zich wat een leuk vogeltje is dat toch met zijn kleine wipstaartje. De muizen stelen ook hier weer de show door de hele dag rond het water te rennen en te snoepen van het voer. Om half twee krijgen we een giga regenbui maar gelukkig we zitten droog. Deze bui duurt een half uur en daarna lijkt het wel of alle vogeltjes zich verscholen hebben. Af en toe komt er nog één wat voer pikken maar verdwijnt daarna direct de struiken weer in. Er zal weer een havik of sperwer in de buurt hebben gezeten. We zagen er nog een hoog in de lucht zweven dus dat zal de reden wel zijn geweest. Helaas.

 

Omdat het zo stil is staren we wat over het water totdat Sonja twee grote ogen boven het water uit ziet steken. Blijkt er vlakbij een poelkikkertje te zitten. Nou wordt dat toch gewoon het nieuwe foto onderwerp. Het kikkertje is 3 cm groot en ligt wat in het water. Dan kruipt ie eruit om wat te drogen en springt weer eens te water. Vangt een mug en zo gaat het nog even door. Toch wel grappig. Ook zien we verderop in een boom een eekhoorn zitten die zich te goed doet aan hazelnoten die ie rechtstreeks uit de boom plukt en vervolgens op smikkelt. Jammer genoeg, heeft hij onze meegebrachte eikels niet gezien was voor hem een stuk makkelijker geweest en voor ons een mogelijkheid voor een mooie foto. Ook hier zat het er niet in.

 

 

Om zes uur hebben we het gehad en pakken ons boeltje weer bij elkaar. Na het inleveren van de spullen rijden we terug richting Haaksbergen waar we direct doorrijden naar een pannenkoekenhuis. Om half negen zijn we weer in het B&B.

 

Maandag mochten we uitslapen en om half negen genoten we uitgebreid van ons ontbijt. 's Ochtends gaan we wandelen op het Buurserzand een stukje natuurgebied hier vlakbij. Het zijn heide velden met 100 jaar oude jeneverbesstruiken afgewisseld met kleine vennetjes. In de verte hangt wel een dreigende regenlucht maar we houden het droog. Nog een aantal foto's gemaakt van de prachtige paarse heide en een aantal libellen. Toch weer een extra cadeautje op fotografie gebied. In het B&B drinken we nog een bakkie koffie en thee en dan gaan we op pad.

 

 

's Middags nog even langs Apeldoorn waar we bij moeders een meegebracht taartje eten en een koppie thee drinken. Nu zijn we weer thuis en kan de uitzoek klus beginnen. In totaal zo'n 3000 foto's gemaakt die al snel zijn gereduceerd tot een paar mooie plaatjes.

 

 

 

 

 


 

 Fotoalbum

 

 

 

 

Who's Online

We hebben 37 gasten en geen leden online

Laatste Nieuws!