• 20091016 Barcelona.jpg
 • 070306 KingsCanyon Australie.jpg
 • 080302_Finland 1.jpg
 • 070225 Kangaroe Australie.jpg
 • 2015_Aruba.jpg
 • 2013_NieuwZeeland_JanVanGent.jpg
 • 20160911_Spanje_mijn.jpg
 • 20171022_Madagascar.jpg
 • 20171021_Andringitra Madagascar.jpg
 • 991005 Bromo Indonesie.jpg
 • 070225 Koala Australie.jpg
 • 20160606_Farne_puffin.jpg
 • 2012_Kenia_luipaardjong.jpg
 • 2015_Alaska_Vossen.jpg
 • 050709 Noorwegen Brikstalsbreen.jpg
 • 070311 Krokodil Australie.jpg
 • 20160606_FarneIsland_aalscholvers.jpg
 • 20171018_Ringstaartmaki.jpg
 • 060716 Tarn Frankrijk.jpg
 • 2015_Alaska_Zeeotter.jpg
 • 2015_Alaska_Gletsjer2.jpg
 • 20160911_Sevilla.jpg
 • 2015_Aruba_krab.jpg
 • 2012_Zanzibar_aapje.jpg
 • 2013_NieuwZeeland_Pinguin.jpg
 • 20150811_Alaska.jpg
 • 2015_Alaska_MatanuskaGlacier.jpg
 • 060709 Pyreneen.jpg
 • 2012_Kenia_leeuwen.jpg
 • 20090408 Curacao.jpg
 • 2016_China.jpg
 • 2012_Kenia_zonsopkomst.jpg
 • 20090818 Oostenrijk.jpg
 • ijsland ijsbergen in de branding.jpg
 • 20180730_Dolomieten.jpg
 • 080307_Finland3.jpg
 • 080302_Finland2.jpg
 • 2013_NieuwZeeland.JPG
 • 070226 12Apostelen Australie.jpg
 • 20171018_Kameleon.jpg

Relax

19 september 2016

 

Laatste dag vandaag. Vannacht geen bezoek gehad van de kleine slang dus heerlijk geslapen. We staan rustig op en gaan in de relaxstand. We werken de website bij en lezen wat.

 

Sonja gaat buiten een rondje lopen over het terrein op zoek naar insecten die zich willen laten fotograferen. De eerste is al snel gevonden. Op één van de stoeltjes die op het terras staan zit een joekel van een sprinkhaan. Met een lijf van wel 4 cm lang en nog veel langere poten. Hij blijft rustig zitten dus ik kan hem goed bekijken. Het lijkt wel een beest uit de prehistorie met zijn bijna schubachtige ogen. Op de trap naar het terras zit een bidsprinkhaan, het is jammer dat één van zijn voelsprieten is verdwenen want nu is hij toch een beetje incompleet.

 

 

 

Verder is er op het hele terrein niet echt veel te vinden. Op een blaadje in de struiken zit nog een klein motje wat ik eerst aanzag voor een vogelpoepje. Het beestje blijft rustig zitten. Het is nog lastig om hem goed op de foto te krijgen want het is inmiddels begonnen met waaien dus het blaadje gaat steeds heen en weer. Maar alle tijd vandaag en uiteindelijk lukt het. Verderop nog een kleine licht gele vlinder die zich laat fotograferen.

 

 

  

En dan is het eigenlijk al weer half vier we halen wat te eten bij de supermarkt. Nog wat fruit en lekkere dikke yoghurt wij komen de avond wel door.

 

 

We ruimen de tassen alvast in want morgenochtend moeten we op tijd vertrekken.

Dan komt er aan deze dag toch ook weer een eind. Helaas geen mooie zonsondergang vandaag want het is al sinds vanmiddag helemaal dicht getrokken.

 

 

 

20 september 2016

 

De wekker gaat al om half acht. We nemen even de tijd om te ontbijten en dan alles hup de auto in. We rijden in anderhalf uur naar het vliegveld van Sevilla. Stoppen nog even om de tank vol te gooien en dan leveren we de auto in. Deze wordt even snel nagekeken en dan kunnen de inchecken.

 

We zijn nog wat aan de vroege kant. Dat komt omdat je de auto per 24 uur huurt en we deze dan ook om elf uur al in moeten leveren. Nou ja, geen probleem we zoeken een plekje en gaan wat zitten lezen. Dan kunnen we inchecken. We hebben de bagage gelukkig goed verdeeld qua gewicht want geen probleem. Door de handbagage controle en dan weer twee uur wachten. Er zijn maar tien gates hier op de luchthaven van Sevilla dus die wordt pas bekend gemaakt als je al bijna vertrekt. Zo lopen we naar gate 4 en zien we net het vliegtuig aankomen. Dan denk je dat zal nog wel even duren maar de laatste mensen zijn nog niet uit het vliegtuig of we kunnen al instappen.

 

Dat gaat vrij vlot zodat we 20 minuten na schematijd alweer in de lucht zitten. De lezen en slapen wat en dan zijn we alweer in Nederland. Het blijft gek als je Shengen reist dat je dan helemaal geen paspoort controle meer hebt. Niet in Spanje en ook niet in Nederland. Maar is wel lekker makkelijk. De tassen komen al snel aanrollen over de band en dan hup naar de auto en terug naar huis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Córdoba

18 september 2016


We hebben heerlijk geslapen in de grot. De temperatuur is hier constant 24 graden zowel dag en nacht en ook gedurende het jaar. Na het ontbijt stappen we in de auto en rijden de 15 km naar Córdoba.

We parkeren, op advies van Amalia, de auto bij Calahorra Tower. In deze wijk is het vrij parkeren en al snel vinden we een plekje. Via de Romeinse brug lopen we de Guadalquivir rivier over en dan staan we al in de historische binnenstad.


Córdoba is de derde stad van Andalusië, dit was in de 10de eeuw wel anders, toen was het de één na grootste stad ter wereld. Córdoba was de hoofdstad van het middeleeuwse emiraat Córdoba. Uit die glorietijd zijn verschillende monumenten overgebleven waarvan de Mezquitta het beroemdst is.

De Mezquita gaan we dan ook als eerste bezoeken. De Mezquita is de kathedraal van Córdoba. Het opvallends aan de naam is dat Mezquita Spaans is voor moskee. Dit komt omdat het voordat het een kathedraal werd eerst een moskee was. Op deze plaats stond oorspronkelijk een kerkgebouw maar met de opkomst van de Mooren werd in 780 dit gebouw gesloopt en werd er door Abdel-Rahman een moskee gebouwd. Hiervoor werden de marmeren zuilen van Romeinse villa's uit de omgeving gebruikt. Deze waren echter te laag voor de moskee waardoor er boven de verbindingsboog een tweede boog kwam.In 966 werd de moskee in grote verdubbeld. Dit is nog terug te zien in de vloer, de oorspronkelijke ruimte heeft wit marmer op de grond en de 'aanbouw' bruine tegels. In de gebedsruimte van de moskee bevonden zich oorspronkelijk 1200 van deze zuilen. De moskee was toen de grootste ter wereld en bood ruimte aan 20.000 moskeegangers.

 


In 1236 werd de moskee ingenomen door de Christelijken die op dat moment de overhand hadden in Córdoba. In de loop der eeuwen hebben er verschillende verbouwingen plaatsgevonden waardoor er zowel Moorse als Christelijke invloeden zichtbaar zijn in de Mesquita.

 De grootste verandering vond plaats in 1523. Karel V gaf toch toestemming aan de bisschop van Córdoba om het geheel om te bouwen tot kathedraal. De architect Hermán Ruiz ontwierp toen een kathedraal in het hart van de moskee. Hiervoor moesten zo'n 400 zuilen worden verwijderd. Achteraf was de keizer erg boos zijn woorden waren 'U heeft iets gebouwd wat ieder ander zou kunnen maar U heeft iets verwoest wat uniek was in de wereld'. Het is dan ook heel raar middenin de moskee (een grote openruimte met al die zuilen en bogen) is een kathedraal te vinden. Zonder zijmuren. Vanuit de moskee kijk je dan ook zo de kathedraal in. Dat is wel heel apart.

 

 

In de kathedraal bevindt zich ook het koor hier zijn zo'n een 40 zitplaatsen zijn voor de 'hoge'-heren. Deze zijn allemaal in heel mooi houtsnijwerk uitgevoerd.

 

 

Hier zijn ook weer een tweeal kerkorgels. Deze zijn dit keer wel verschillend van elkaar. Eén orgel heeft boven elke uitblaasopening een gezicht. Deze gezichten verschillen ook allemaal van elkaar. Verder is elke orgelpijp rijkelijk versierd met vooral veel goud.

 

 

Het blijft heel bijzonder om het Christelijke geloof zo in de moskee te zien. Zo kijk je langs de Moorse zuilen zo naar Christus aan het Kruis.

 

 

Naast de moskee bevindt zich nog een grote patio en het geheel is omringd met een hoge muur. In deze muur bevindt zich ook de beltoren dit was vroeger de minaret. Deze is 40 m hoog.

 


Na het bezoek lopen we nog een rondje door de stad. We lopen langs verschillende pleinen en door de Joodse wijk. Bij de Bar Santos halen we een stuk Tortilla de Patatas. Deze krijgen we op een plastic bordje en net zoals vele andere mensen eten we dat buiten op straat op. De bar is erg klein er zouden misschien 10 personen binnen kunnen staan maar enorm populair. Je ziet dan ook heel veel mensen met zo'n tortilla buiten zitten/staan. Het is gezellig druk in de stad maar Martin heeft nog steeds geen koffie gehad dus op zoek naar een bar voor koffie. Bij Santos hadden ze helaas geen koffie. Maar ergens bij de hoge stadsmuur vinden we een gezellig tentje. Daar gaan we lekker onder een parasolletje zitten en genieten van een cappuccino en wat fris.


Het is inmiddels al weer vier uur dus we besluiten terug te gaan naar Cuevas del Pino. We komen even bij in onze grot waar we tot onze schrik een wel heel bijzondere bezoeker krijgen. Er komt zo een slang de trap af gekringeld. De slang is zo'n 15 cm lang en 8 mm in doorsnede. Oeps, daar zitten we niet op te wachten. Nadat we er eerst een foto van hebben gemaakt, werkt Martin hem heldhaftig naar buiten met een pollepel waar ie verdwijnt achter de plantenbakken.
 
We gaan even lekker een afkoelen in het zwembad. Maar voordat we een duik nemen haalt Sonja alle insekten die op het water drijven met een schepnet eruit. Zo wordt ook een mooie rode libelle van de verdrinkingsdood uit het zwembad gered. Het is een vuurlibelle (Crocothemis erythraea). Het beestje blijkt nog te leven, drijfnat zit het naast de zwembad rand. Helaas hebben we geen camera mee maar Martin zijn tovertelefoon legt het goed vast. De libelle weer terug gezet in het gras waar hij verder opdroogt en later weer weg vliegt.

 


's Avonds gaan we op aanraden van Amalia dineren bij Embalse de la Brena. Dit is een soort strandtent bovenaan bij een prachtig bergmeer. En hier moet je zijn voor de zonsondergang. We zitten heerlijk op het terras en zien de zon langzaam verdwijnen achter de Sierra Morena.

 

 

Op de terugweg naar huis proberen we nog de maansopkomst te fotograferen. Dit blijft een vak apart want we krijgen hem niet echt scherp.

 Van Zalamea naar Villarubbia

17 september 2016

 

Alles is weer ingepakt na vijf nachten in Cortijo Zalamea vertrekken we richting Cordoba. Na het ontbijt nemen we afscheid van Manuel en Martha en de honden. We gaan via de bergen. We rijden eerst naar het Noorden richting Aracena. Dit is een erg mooi gebied en de heuvels zijn allemaal begroeid met kurkeiken.

 

 

Aracena blijkt een erg gezellig plaatsje te zijn met in het centrum allemaal mozaïk bankjes. We besluiten hier even te stoppen en als we even hebben rondgelopen belanden we bij een restaurant waar we heerlijke tapas eten. Een koude pompoensoep, een soort sateetje, een stukje groente moussaka allemaal kleine hapjes maar genoeg voor een lunch.

 

Inmiddels hebben we wel door dat we de afgesproken tijd van drie uur in ons volgende hutje niet gaan halen dus we bellen Amalia. Geen probleem, vijf uur is ook goed. We rijden weer verder en komen weer langs Sevilla. De tomtom stuurt ons over de secundaire weg naar Villarubbia. Dit is een mooie weg lang allerlei plantages. We zien katoenplanten, sinasappel-, mandarijnen-, olijf- en perzikkenbomen. Hier wordt het land goed benut en uiteraard de altijd aanwezige zon.

 

Om even voor vijf komen we Villarubbia inrijden en dan is het nog het landweggetje op richting de heuvelrug die daar ligt. Helemaal op het eind ligt Alojamientos Rurales Cuevas del Pino waar we welkom worden geheten door Manuel en een tweetal hondjes. We worden gebracht naar onze grot waar we drie nachten mogen verblijven. De grot dateert uit de tijd van de Romeinen en was tot 10 jaar terug als huis in gebruik door een heel oud en arm gezin waarvan de man des huizes smid was. De grot is helemaal gemoderniseerd er is stroom en er ligt een mooie gietbetonnenvloer in. Maar de muren en plafond is dus nog gewoon de natuurlijke grot. Er staat een heerlijke loungebank en een lekkere tafel met stoelen. Hier houden we het wel uit de komende dagen.

 

 

We installeren ons en gaan naar de supermarkt voor wat yoghurt en fruit. Dat wordt een heerlijk diner. In de grot hebben we zelfs wifi dus de website wordt ook weer bijgewerkt.

 

 

 

 

 

 

 

Who's Online

We hebben 24 gasten en geen leden online

Laatste Nieuws!