Maandag 27 mei

Vanochtend eerst lekker ontbeten met een stokbroodje en een kopje thee lekker rustig aan want om 10 uur begint de cursus pas. Het is helaas regenachtig dus dat zal veel binnen fotograferen worden. Eerst kennis maken met de mede cursisten. Sonja is de komende week de enige dame in een herengezelschap want onze medecusisten zijn Cor en Wim.
Allen hebben we het maken van belichtingstrappetjes, het begrip diafragma en 0-meting onder de knie. Wit balans ook maar dat blijft toch altijd een lastig gedeelte van het fotograferen. We gaan onze kennis nu uitbreiden door gebruik te maken van contrast en kleurverzadiging. Als je bv. een compositie hebt met hele felle kleuren en grote schaduwpartijen omdat de zon schijnt is het mogelijk om het contrast te verlagen op je camera en de kleuren zullen wat fletser worden. Dit kan natuurlijk ook andersom omdat er bijvoorbeeld veel vlakte ontstaat in je foto's als je het contrast dan verhoogd komen de kleuren weer terug. Met onze Nikon hebben we ook de beschikking over Active Daylighting en daarmee kan je donkere schaduwen ook direct oplichten.
Na dit theoretische gedeelte is de ochtend alweer voorbij en gelukkig begint de zon ook te schijnen dus we lunchen lekker buiten. Daarna vertrekken we om het geleerde in de praktijk te brengen. We rijden naar een uitzichtpunt waar we over een dal met allemaal bomen uitkijken. Het is allemaal groen maar doordat de zon behoorlijk schijnt wordt het allemaal erg flets. Nou en dan ga je dus je contrast verhogen. En ook als je een bos fotografeert waarbij de blaadjes vol in de zon staan en de stammen uiteraard in de schaduw. Daarbij kan je dan weer mooi gebruik maken van Active Daylighting. Daarna reden we verder naar een klein kerkje. De uitdaging was om daar de schaduwkant van het kerkje mooi te fotograferen maar dan tevens de lucht mooi doortekend te houden. Dus de wolken afscheiden van de blauwe lucht.

 


Weer terug werden alle foto's besproken en daar leer je dan ook weer een heleboel van. En het was wel duidelijk dat er weer een aantal mogelijkheden bij zijn gekomen om tot een mooie foto te komen. Na afloop nog lekker in het zonnetje zitten kletsen maar toen moesten we toch echt naar Argentat voor wat boodschappen. Weer terug heerlijke nasi in elkaar geflanst en om tien uur gaan slapen.


Dinsdag 28 mei

Vannacht was het behoorlijk koud dus zelfs het derde dekbed erop gelegd. Toch heerlijk geslapen. Rustig opgestaan de cursus gaat immers pas weer om tien uur verder.
Iets eerder naar de cursusruimte gegaan om nog even te internetten (mail checken/wordfeud). Vandaag gaan we leren flitsen want dat geeft weer een heleboel extra mogelijkheden. Dan komt uiteraard eerst weer het technische gedeelte aanbod met de (on)mogelijkheden op flitsgebied. Gelukkig werd het ook nog even droog zodat we even naar buiten konden en de eerste flitsfoto's konden maken. Hierbij kwamen we al tot verrassende foto's en wat een extra mogelijkheden krijg je hiermee zeg. Dat zagen we al direct toen we de foto's gingen bespreken.

 


Na de lunch konden we ook nog even naar buiten want nu hadden we gezien wat er kon en uiteraard wat er beter kon. Dan kan je ook wat meer gaan uitdiepen. Allemaal hadden we wel een prachtige plaat gemaakt en het is echt leuk flitsen.

 


's Avonds zijn we gaan eten bij Herman en Michou die hier een tiental kilometer verderop een Chambre et Table de Hotes hebben. Heerlijk gegeten en het was ook nog eens beregezellig.


Woensdag 29 mei

Het is nog steeds erg koud en de regenbuien komen steeds weer terug dus niet echt weer om buiten te gaan fotograferen. Vandaag blijven we dan ook in de studio. We gaan portretten schieten. Dit hebben we tijdens de basiscursus ook gedaan maar toch d.m.v. een lamp maar nu dus met flitslicht. Het voordeel daarvan is dat je veel flexibeler bent omdat je de intensiteit (sterkte) van het licht ook nog zelf kan regelen. Na een paar foto's hadden we er weer een tweetal mooie portretten bij gemaakt van elkaar.

   

 

Na de lunch gingen we elkaar fotograferen i.c.m. je hobby. Voor Sonja was dit niet zo moeilijk. Want omdat ze zondag na thuiskomst direct al een concert heeft in de Beurs van Berlage is de bugel mee om de embouchure op peil te kunnen houden. Dus de bugel er bij en foto's maken. Er zijn toch wel een paar mooie plaatjes uit voort gekomen.


 


Voor Martin was het wat lastiger. Maar de tablet was mee dus eerst een denkende Martin boven een Wordfeud scherm. Waarbij Patrick (de leraar) er toch wel van uitging dat Martin goed moest nadenken omdat hij ging verliezen van Martin (keep on dreaming, eerst maar eens goed oefenen Patrick;-)). Daarna een andere compositie waarbij Martin de bladmuziek aan het verbeteren is. Dit was nog erg lastig omdat je twee onderwerpen hebt. Je model en de bladmuziek en we hebben maar een flitser. Er is toch wat moois uit voort gekomen.

 

 


En toen was deze cursusdag ook weer tot zijn einde gekomen.
Door een flinke regenbui liepen we weer terug naar ons hutje maar een half uurtje later was het weer een strak blauwe lucht met een lekker zonnetje.
's Avonds de website weer compleet gemaakt met een verslag en foto's van de afgelopen drie dagen.