Donderdag 30 mei

Omdat er voor vandaag ook weer erg slecht (lees regenachtig) weer is voorspeld heeft Patrick moeten improviseren in zijn programma. We gaan vandaag naar de kerk van Les Conges Rouges daar kunnen we mooi binnen fotograferen en volop spelen met de optie's verzadiging en contrast op het fototoestel. De rit erheen is erg mooi jammer van de regen maar toch. We rijden door de Gorges de Dordogne en na vijf kwartier zijn we in het dorpje.

Buiten het dorpje moeten we parkeren en aan de auto's te zien is het behoorlijk druk. Volgens Patrick is het heel erg rustig. Zomers lijkt het hier de Kalverstraat wel zo druk maar vandaag niet (door het seizoen en uiteraard het weer). We lopen over mooie oude straatjes naar de kerk en even lijkt het of die gesloten is omdat er voor de kerk een hele groep op de stoep zit. Maar even aan de deur gevoeld en die is open dus geen probleem.

Het eigenlijk een heel eenvoudige kerk met ramen van zandsteen dus er komt heel egaal licht naar binnen. Maar er zijn genoeg fotogenieke hoekjes te vinden. Voor de een wat makkelijker dan de ander maar toch lukt het. De een fotografeert het plafond en een ander concentreert zich op een poppetje ter ere van de pelgrims naar Santiago de Compostela. Deze kerk of eigenlijk het hele plaatsje is een pleisterplaats voor pelgrims en we hebben dan ook twee keer iemand gezien met zo'n mooie schelp (het symbool van De Compostela) aan zijn rugzak.

 


Om 12 uur moeten we even de kerk uit vanwege een dienst. Dat is mooi kunnen we gelijk even lunchen. Na de lunch die bestond uit een lekker warm broodje weer terug de kerk in voor een volgende sessie. Nu komen de stoelen, trappetjes en andere dingen voor het toestel en ook dat levert weer een aantal fraaie plaatjes op. Sonja is op een gegeven moment wel uit gefotografeerd en gaat buiten op de stoep zitten kijken naar de mensen die langs komen in mooie regenkleding uitdosingen.

Om half vier vertrekken we weer richting Pebru waar we even voor vijf aankomen. Helaas nog steeds regenachtig. De foto's bespreken we morgenochtend dus we kunnen even relaxt een boekje lezen.

Voor het diner hebben we weer afgesproken in de Chambre d'Hotes van Herman en Michou. Lekker warm en gezellig en goed eten wat wil je nog meer. Het wordt een latertje want het is wel erg gezellig.


Vrijdag 31 mei

Vanochtend na het ontbijt eerst de foto's besproken. Het is duidelijk te zien wie zijn onderwerp het is, in ieder geval niet dat van Sonja. Maar er zitten toch wel mooie plaatjes bij en het is wel goed dat we deze oefening gedaan hebben want het is nog erg lastig om een keuze te maken in juiste verzadiging van de kleuren. Het bespreken heeft best wel tijd nodig zodat we aansluitend kunnen lunchen. Babs heeft voor vandaag uitprobeersel van een nieuw recept. Het is een pasta taart en deze mag ze vaker maken want hij wordt heerlijk bevonden.

Na de lunch gaan we foto's maken voor de 'kalender'. Dit is een opdracht die Patrick vast is zijn programma heeft en bestaat uit het fotograferen van een onderwerp op plekken waar het niet thuis hoort. We weten nu hoe we moeten flitsen dus kunnen elke keer mooi licht neerzetten maar dan komt ook het creatieve om de hoek kijken.
Voor de een een groter probleem dan voor de ander. Zo barst Sonja van de ideeën en Martin vindt dat wat lastiger. Geen probleem het is toch grappig om een stokbrood als boomtak uit een boom te zien groeien en wat dacht je van stokbrood op een rijtje in de groentetuin ook leuk.
Sonja zelf heeft als onderwerp 'de muziekstandaard'. De hele nacht heeft ze wakker gelegen omdat die muziekstandaard een geheel eigen leven ging leiden. Zo lag de standaard eerst nog in bed. Deze foto was al om acht uur gemaakt met zoveel ideeën moet je op tijd beginnen natuurlijk. Mazzel want daardoor had Patrick alweer de eerste aanwijziging kunnen geven . Waar zit de neus van de standaard en waar staat het licht? Ja te laag dus. Oke opnieuw. De flitser buiten het huisje hoog op een standaard en door het open raam heen flitsen. Zo en wat ging de standaard daarna doen of ja aan de waslijn altijd grappig. Een paar knijpers in z'n nek aan de droogmolen. Een mooi lichtje erop en voila.

 


Toen moest er even uitgerust worden dus de standaard ging op het ligbed onder een parasolletje. Flitslichtje erop als zijnde de zon. Alleen een foutje gemaakt door het omgevingslicht te elimineren zodat het leek dat het 's nachts was. Ja en dan schijnt de zon niet. Dan maar aan een kopje thee met een koekje. Ja een muziekstandaard kan het maar druk hebben. En om weer helemaal op te knappen even onder de douche. Met een handdoekje over de schouder onder een 'warme' douche. Martin erbij met de gieter en douchen maar. Mooi flitslichtje erop en klaar is de standaard.

 

Dat was nog eens een leuke oefening jammer dat de tjid zo snel ging want de ideeën waren nog niet op. De foto's werden weer allemaal besproken en er bleken een paar verrassend leuke plaatjes tussen te zitten. We stopten vanmiddag wat eerder omdat we vanavond nog een oefening gaan doen met flitsen in het donker.

Konden we mooi even relaxen en uiteraard oefenen op mijn bugel want de embouchure moet op peil blijven voor het aankomende concert. Ook een B&B uitgezocht voor de rest van de vakantie en meteen maar gebeld. Het is gelukt Martin heeft in zijn beste Frans gevraagd of er nog een kamer vrij was. Ja dus morgen kunnen we terrecht in La Bourboule in de Auvergne.

Om half negen vertrokken we naar een vervallen kerkje voorbij Tour de Merle. Het was inderdaad een grote ruïne van wat eens een behoorlijk grote kerk moet zijn geweest. Het stond helemaal vrij dus we konden er mooi omheen lopen. Nu nog even kijken hoe we de flitsers konden opstellen zonder dat je een flitser in beeld krijgt. Je staat natuurlijk ook met z'n vieren te fotograferen. We hadden allemaal een plekje gevonden en konden beginnen met het uitzoeken van de compositie, witbalans enzovoort. Het werd steeds donkerder dus je moest met een steeds langere sluitertijd gaan werken. Uiteindelijk hadden we een sluitertijd van drie seconden daardoor konden we ook gebruik maken van het flitslicht van de ander. Martin telde af waarna iedereen om de beurt afdrukte. Omdat de sluiter zo lang open blijft staan krijg je dan de verschillende flitsen in je beeld. Er leuk om te doen. En Martin had de regie goed in handen zodat iedereen wel mooie foto's had.


 

Om tien uur inpakken want het was al helemaal donker. Niet dat dat een probleem is, een flitser kan het kerkje in het pikdonker nog behoorlijk uitlichten maar het is ook wel eens genoeg. Terug in Pebru werden de foto's nog besproken en die waren echt prachtig. Patrick alsnog bedankt voor deze les 'late' les het was het waard en gelukkig kon het ook omdat het vanavond droog is gebleven. Dit was echt de 'kers' op de taart van een zeer leerzame week bij 'digitalefotografievakantie.nl' in Pebru, Frankrijk.

We lagen laat in bed maar kunnen morgen gelukkig rustig aan doen want er komen geen nieuwe gasten en we hoeven niet heel ver te rijden naar onze nieuwe vakantieplek.