Zaterdag 1 juni

Vandaag zijn de meiden van Patrick en Babs, Janna en Mina, jarig. Ze zijn vandaag zeven jaar geworden en dus hebben we ze vanochtend een serenade gegeven. Onderaan het bordes bij de voordeur. Sonja op haar bugel en Martin vocaal. Erg lachen om de verbaasde gezichten in de voordeur te zien. Het hele gezin Mollema in ochtendtoilet (jammer dat we geen fototoestel bij ons hadden ;-)) in de voordeur genietend van zo'n verrassing op de verjaardag. Dit zullen ze waarschijnlijk nooit meer meemaken of ze moeten 100 worden haha. Erg leuk om te doen. De presentjes werden ook blij ontvangen. Waarna wij rustig gingen ontbijten, de auto inpakte en afscheid namen.

Gelukkig schijnt de zon en de temperatuur is ook een paar graden gestegen. De fleece kan vandaag dus uitblijven. We rijden via mooie landweggetjes naar het Oosten en onderweg stoppen we voor een mooie foto of voor het zoeken van een cache. Zo hebben we onze flitser even uitgeprobeerd op een glinsterend jezus beeldje aan een gemost kruis, zomaar ergens langs de weg in 'the middle of nowhere. Even verderop hebben we de vorige cursus bij Patrick (fotograferen met een lange sluitertijd bij een donker stromend beekje) gecombineerd met de net gevolgde cursus (flitsen).


 

 

Zodat we uiteindelijk om half zes aankomen bij Chambre d'Hotes (B&B) La Lauzeraie in Bourboule. We worden hartelijk ontvangen en rondgeleidt in het mooie huis. Tijdens een apperatiefje krijgen we uitleg van alles wat er hier in de buurt te zien is en mooie autoroutes. Dat is goed want alles in het Frans wat ervoor zorgt dat we ons drie-jaar-school-Frans behoorlijk kunnen ophalen. We slapen de eerste twee nachten in Chambre Le Tenon en dan nog vier nachten in Chambre La Banne d'Ordanche. Het huis en de kamer zijn erg klassiek en met smaak ingericht.

Na ons geïnstalleerd te hebben lopen we naar het dorp voor het diner. We gaan naar de pizzeria want daar hebben we wel trek in. Het is erg stil in het dorp en ook in de pizzeria maar de pizza smaakt er niet minder om. Het dorp Bourboule was vroeger een erg mondaine plaats met veel mooie luxe huizen. Het is/was bekend om haar vele thermen het (warme) water wat hier uit de bergen komt schijnt erg goed te zijn voor je gezondheid. Je ziet dat het vroeger heel veel grandeur had maar helaas staat er veel leeg en ziet er dan vervallen uit. Het is wel een erg mooie plaats met de rivier de Dordogne die dwars door het dorp stroomt en overal waar je kijkt de hoge bergen. Op sommige bergen ligt zelfs nog sneeuw. Dit is verse sneeuw die vorige week nog gevallen is. Ja het was ook zo regenachtig en koud in Pebru. Dus als je dan een berg bent met zijn top van ruim 1.600 meter dan valt daar nog sneeuw. Na de pizza lopen we weer terug naar de B&B en na een heerlijke douche duiken we het bedje in.


Zondag 2 juni

Heerlijk uitgerust staan we om acht uur op. Lekker rustig wakker worden met een boekje en een douche en om negen uur ontbijt. Er zijn nog vier Franse gasten dus de voertaal blijft Frans. We worden heerlijk verwend en telkens komt er weer wat nieuws op tafel. Heerlijk vers gemaakt brood, allerlei soorten kaas, waarvan vooral Martin smult (Auvergne blue Fromage, is erg in trek). Zelf gemaakt jam, verschillende soorten Franse worst eeen klein croissantje, pain au chocolat het kan niet op. En we kunnen dus ook niet alles op.

Na het ontbijt, we zijn inmiddels anderhalf uur verder, even de geocaches van de omgeving opgezocht. Want als je hier toch bent dan kan je er ook wel een paar zoeken. Al met al gaan we om een uur of twaalf pas rijden. We stoppen eerst bij een warmwaterbron. Hier voor moeten we een klein stukje lopen naar beneden naar de rivier. Daar staat een oud vervallen huisje Source Felix en inderdaad er komt hier water naar boven borrelen en ja het is nog warm ook. De schat wordt en passant ook nog gevonden dus onze naam genoteerd.

Omdat er sneeuw ligt willen we die ook aanraken dus we rijden de bergen in richtig Col de Sancy. Via het andere mondaire plaatjes Mont d'Or rijden we de bergen in. Het is wel duidelijk dat dit een skigebied is want overal zie je kabelbaantjes. Maar behalve één zijn ze allemaal buiten werking logisch want geskied kan er nu niet worden. We lopen dus de berg maar op. Op sommige plekken is het behoorlijk drassig dus het is soms springen van graspol naar graspol omdat die altijd hoger liggen. Dan komen we ook bij de sneeuw en de eerste sneeuwbal wordt gemaakt. Lachen natuurlijk. Rondom hebben we uitzicht op hoge bergtoppen met nog meer sneeuw erop. De geocache hebben we na even zoeken ook te pakken en zo blijkt maar weer met Geocaching "kom je nog eens ergens" anders waren we nooit zomaar hierheen gelopen en het is toch maar een prachtige plek. Jammer genoeg wil het zonnetje vandaag niet echt doorbreken en met de harde wind is het behoorlijk koud. Geeft niet we zijn allang blij dat het niet regent.


   

Bij de auto weer lekker opgewarmd en dan zien we dat er nog een cabinelift is die draait maar inmiddels hebben we ook gezien dat de top regelmatig verstopt ligt in de wolken dus misschien gaan we van de week nog naar boven als het wel helder is.

We rijden dus weer ver en gaan over de Col naar het Zuiden. Bovenop kunnen we echt ver kijken ondanks dat het nog steeds erg bewolkt is.

We gaan een stuk lopen nu door een prachtig dal Vallée de Chaudefour. Met om ons heen weer de hoge besneeuwde toppen lopen we door een schitterend dal met af en een toe een weide met koeien met rinkelende koebellen. Het lijkt soms Oostenrijk wel. Dan stopt het bospad en lopen we verder over een wandelpad. Helaas ook hier veel smeltwater dus soms erg drassig. Omdat we weten dat er ook hier een schat verstopt ligt moeten we toch door de drassige velden. En ja dan stap je soms mis wat zorgt voor een natte voet voor Sonja. De goretex schoenen blijken toch niet waterdicht of het water kwam net te hoog. Dat zullen we niet weten wel dat de sok lekker nat was. Ach ja, droogt wel weer. De cache wordt ook nog gevonden dus niet voor niets een natte voet.

We lopen weer terug naar de auto waar we even wat drinken voordat we verder rijden. Als we de pas over zijn komen we bij het oude stadje Besse en hier zullen we van de week wel eens terugkomen want het is een mooi oud stadje. Jammer genoeg zijn de restaurants nog niet open dus we rijden weer terug naar onze B&B waar we weer hartelijk welkom worden geheten.

Omdat we zoveel gelopen hebben mogen we op de massagestoelen zodat we beide even vijftien minuten gekneed en geschud worden. Wat een luxe! Daarna een gezellig apperatiefje waarbij de wifi weer gebruikt wordt om iedereen weer van een woordje (wordfeud) te voorzien en de mail te checken.

's Avonds weer lopend naar het stadje waar we een burger hebben gegeten. In de B&B het reisverslag van de afgelopen vijf dagen getypt want eerder waren we daar nog niet aan toegekomen.