Kabelbanen Val di Fassa

Vrijdag 20 juli 2018


We hebben een Panoramapas aangeschaft en deze geeft ons de mogelijkheid om gedurende zes dagen drie dagen gebruik te kunnen maken van de kabelbanen in Val di Fassa. En dat gaan we vandaag dan ook doen.

We willen eerst naar de kabelbaan die ligt bij Lago di Fedaia. Hier is nog een ouderwetse kabelbaan met open mandjes waarin je met maximaal twee personen in kan staan. Daarnaast is het leuke aan deze kabelbaan dat deze naar een hoogte gaat waar je prachtig uitzicht hebt op de gletsjer van de Marmolade. Het is een eindje rijden door het dal maar tijdens het rijden over Passo de Fedaia zien we de gletsjer al liggen.

Bij de kabelbaan aangekomen blijkt deze stuk. En ze zijn bezig hem te repareren, geen idee natuurlijk hoe lang dat nog kan duren. Daar gaan we niet op wachten.

We rijden naar Passo Pordoi ook hier een kabelbaan die een heel eind omhoog gaat. Terug naar Canazei en dan de pas op. Bovenop de pas is een groot parkeerterrein. We stappen de kabelbaan in (dit is een hele grote kabine) die ons in één keer van 2240 naar 2950 meter hoog brengt.

20180720_DSC4791  20180720_DSC4868

 

Zo wat is dit hoog en wat kunnen we ver kijken. Jammer van de laag hangende bewolking anders zouden we helemaal naar de Grossglockner in Oostenrijk kunnen kijken omdat we zo hoog staan.

20180720_DSC4913

 

Het waait hier vreselijk en is ook behoorlijk koud. We gaan foto's maken voor een timelapse. Martin heeft een app (Helicon Remote) op zijn telefoon staan die dat voor je kan regelen. De telefoon met een kabeltje verbinden aan de spiegelreflex. We zetten hem op een foto elke 10 seconden en dat dan 10 keer. Daarna start je hem weer. Sonja blijft rustig zitten op een bankje met alle apparatuur en zorgt dat het fotograferen doorgaat.

Martin loopt ondertussen op de vlakte en maakt ook foto's. Dan komen de wolken wel erg dreigend dichterbij. Ja hoor, de eerst druppels beginnen al te vallen. En al snel is verandert het in een serieuze regenbui. Snel alle spullen terug in de fototas en naar de Rifugio (Restaurant) aan het eind van de kabelbaan.

We drinken binnen wat warms en kijken of de foto's zijn gelukt. Uhh, niets op het kaartje. Nee toch? Blijken de foto's allemaal op Martin zijn telefoon te staan. Dat moeten we dan thuis nog maar even goed uitzoeken.

Langzaam klaart het weer op en is de regen gestopt. We lopen nu de andere kant op op de bergrug. Er ligt nog een beetje sneeuw en dan moet er natuurlijk met sneeuw gegooid worden. Dat hoort er nou eenmaal bij.

 

20180720_DSC4933  20180720_DSC4961  20180720_DSC5027

 

We schieten nog een paar mooie plaatjes en gaan dan weer naar beneden met de kabelbaan.

We rijden de pas weer af en besluiten nog een andere kabelbaan te gebruiken. We kiezen die bij Alba. Deze hebben we genomen omdat we dan misschien uitzicht hebben op de gletsjer. Ja hoor, heel in de verte zien we hem liggen. De dreigende regenluchten er omheen. We maken een paar foto's waarbij we gebruik maken van de filters en zodoende worden de luchten nog heftiger. Leuk speelgoed hoor. Dan weer terug naar de kabelbaan want het is bijna half zes en dan gaat de kabine voor het laatst naar beneden.

 

20180720_DSC5057 




Rondje Stella pas en Süd Tirol

Zaterdag 21 juli 2018

 

Als we wakker worden zien we de laag hangende bewolking in het prachtige dal voor ons hangen. De lucht is ook erg dreigend, dit wordt geen zonovergoten dag.

 

20180721_DSC8661 

 

We proberen of de kabelbaan van Fedaia vandaag draait. Nee helaas. Maar even gevraagd naar de reden. Het blijkt dat er boven aan de top een blikseminslag is geweest waardoor de stroom is uitgevallen van de kabelbaan. Er zijn al electriciteitsmedewerkers (lopend) naar boven om de breuk in de kabel te zoeken. Zo dat is ook wat. Met al je apparatuur die hele steile klim naar boven. Dan vraag je je natuurlijk af hoe het kan dat de bliksem inslaat en er geen bliksemafleider staat of zo. Maar omdat op de plek waar de kabelbaan eindigt alleen maar rotsen zijn (de kale Dolomieten toppen) kan de bliksem niet afgeleidt worden de grond in. Dus ja, dan loop je dus altijd dit risico. We vragen of er een telefoonnummer is waar naar we kunnen bellen om te vragen of de kabelbaan het weer doet (scheelt een eind rijden). We krijgen het privé mobiele nummer van één van de medewerkers, zo bijzonder vinden ze het dat wij Nederlanders graag met de kabelbaan willen en ook geïnteresseerd vragen wat er aan de hand is als deze het niet doet.

Het weer is niet echt wat dus we besluiten een rondje te gaan rijden. Via de Stella Pass rijden we naar het Noorden. Helaas er komt steeds meer bewolking op zetten en zodra we over de pas zijn begint het ook te regenen. Bah, dat is niet fijn want het is hier werkelijk prachtig.

Het blijft regenen maar we willen graag naar een mooi kerkje op een alpenwei met daarachter de hoge kale Dolomieten. Dit is het plaatje wat we tegenkwamen en ons deden besluiten om hier onze vakantie door te brengen.

Dit ligt vlakbij het dorpje St Magdalena en heet St Johann. We vinden het kerkje alleen van de mooie Dolomieten is helemaal niets te zien vanwege de laag hangende bewolking en regen. We maken wel een foto maar helaas, niet wat we verwacht hadden.

 

20180721_DSC8698  20180721_DSC5199 

 

We rijden weer terug naar de camping waar het ook heeft geregend maar nu droog is. In het dal voor ons hangen wel de wolken laag dus dat is wel een mooi gezicht.


Kabelbaan Fedaia en Col de Margaretha

Zondag 22 juli 2018


Vandaag de laatste dag dat we gebruik kunnen maken van onze Panorama pas dus we bellen de meneer van de kabelbaan bij Fedaia. Ja hoor, het is allemaal gerepareerd en de kabelbaan draait weer. Dat is mooi.

Inmiddels weten we hoe het er daar uitziet en dat je niet hoeft te parkeren op de eerste plek die je tegenkomt. Als je de pas over bent, kom je uit bij een groot stuwmeer. Over de dam kan je met de auto naar de overkant rijden waar de kabelbaan zich bevindt. Daar zijn al allemaal parkeerplaatsen maar ook een paar vlakbij de kabelbaan. En ja hoor, ook vandaag is daar gewoon plek.

We besluiten allebei in een eigen bakje te gaan zodat we elkaar kunnen fotograferen. Dit is nog wel een uitdaging want het stalen mandje is zo'n 60 bij 100 cm en heeft stalen spijlen van een meter hoog. Er zal al menig fototoestel of mobiel op de berg zijn gevallen want als het laat vallen ligt het niet echt in de het bakje. Maar toch heel voorzichtig en behoedzaam een paar foto's gemaakt want het uitzicht is werkelijk fantastisch. Als je goed kijkt, zie je Martin in het bakje staan.

20180722_114640  20180722_134700

 

Ook deze baan gaat heel hoog 2.626 meter en je bent best wel lang onderweg. Boven aangekomen heb je een mooi zicht op de gletsjer waar je voor je idee erg dichtbij bent. Dit valt nogal tegen want het is zo groot dat het nog wel een kilometer lopen is voordat je op het ijs bent. Wij zijn dit niet van plan maar genieten van het mooie uitzicht en maken de nodige foto's.

 

20180722_DSC5228  20180722_DSC5357  

 

Dan begint het ook hier te regenen dus snel de Rifugio in en ja wat doe je dan als er een Sachertorte je staat toe te lachen. Ja hoor, doe maar met een warme chocomelk. Hmm dit is genieten.

 

20180722_133401 


Dan gaan we weer naar beneden met de kabelbaan en besluiten een rondje te rijden ten Zuiden van Val di Fassa. Mooi gebied ook hier met mooie uitzichten en ook een hele diepe kloof.


20180722_DSC5392  20180722_DSC5462

 

We rijden terug door Val de Sen Pellegrin. Dit is een echt wintersport gebied met heel veel liften waarvan er ook één in de zomer draait dus die pakken we nog even mee.

 

Het is de cabine lift naar Col de Margaretha en ook deze lift weer lekker hoog. Alleen helaas waaien er veel wolken langs en dan begint het ook nog te regenen. Toch nog even doorgelopen naar de top van de berg een paar foto's terwijl we in de verte het zwakke begin van een regenboog zien ontstaat. Dan snel weer terug naar de kabelbaan en naar beneden.

20180722_DSC8733

 

's Avonds kleuren de wolken mooi, hopelijk zorgt dit avondrood voor een mooie dag morgen.

 

20180722_DSC5513 





{flike}