2 maart 2019

Aurora Borealis - Noorderlicht

En zo vertelde ik nog dat Martin maar alvast zijn fototoestel op het statief had gezet om te kijken of er Noorderlicht te zien was. En wat bleek bij de tweede controle check buiten blijken de wolken te zijn verdwenen en is het Noorderlicht te zien.

Dus hup in de kleren en naar buiten. We zijn niet de enige. Onze buren blijken twee groepen met Japanners te zijn die voornamelijk met een erg felle zaklamp hier rondlopen. Ze hebben niet echt in de gaten dat dat niet meehelpt als je op zoek bent naar het Noorderlicht. Er is één Japanner die trots zijn fototoestelletje aan ons laat zien met daarop een groen schijnsel. Is dit wat we zoeken. Ja dat is het. Gelukkig krijgen de meeste Japanners het al snel te koud en gaan ze weer naar binnen. Martin er nog even achteraan om te vragen of ze de gordijnen willen dicht doen want alle lampen in hun huisje staan aan en dat staat precies in onze zichtlijn.

Maar lang genoeg gekletst over Japanners met licht op zoek naar het Noorderlicht. Het Noorderlicht is echt prachtig. In het begin is het één grote groene waas. Maar al snel zien we de schijnsels over de hemel bewegen. Het wordt steeds helderder en we zien miljoenen sterren. Deze sterren zie je ook door het Noorderlicht heen schijnen.

20190302_DSC1019

 

Nog enige uitleg over het Noorderlicht. Noorderlicht heet met een duur woord Aurora Borealis. Je hebt ook Zuiderlicht (Aurora Australis) dat is precies hetzelfde maar dan zichtbaar op de Zuidpool. Het Poollicht is er altijd maar alleen zichtbaar als het volledig donker is. Vandaar dat het alleen in de winter zichtbaar is.

Het Poollicht wordt veroorzaakt door de zonnewind deze ontstaat door uitbarstingen op de zon. Hierbij worden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd. Deze deeltjes worden door het aardmagnetisch veld van de aarde naar de Polen getrokken en dringen dan in grote snelheid de atmosfeer binnen. Deze deeltjes bevatten heel veel energie wat in botsing komt met zuurstof- en stikstofatomen. Daardoor komt de energie vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht.

Het licht lijkt soms wel stil te staan maar kan gezien worden in bogen, stralenbundels of gordijnen van bewegend licht.

20190302_DSC8628

 

Na een uurtje begint het licht flink te bewegen. Soms lijkt het of er een zoeklicht vanaf de aarde zo de ruimte in wordt gestuurd. Daarna waaiert dit dan een kant op. Na twee uur hebben we het wel gezien en en lijkt de activiteit ook af te nemen. Maar dit neemt niemand ons meer af.

20190302_DSC1043


Snel het bed in en weer opwarmen. Wel alvast een thermo lange broek klaar gelegd en een extra fleece trui. Want het is best wel koud als je zolang buiten staat. Het vriest dan ook een graad of 4 dus dat is niet zo gek. Gelukkig is er bijna geen wind dus dat is wel lekker.

 

We zetten de wekker op half drie want de Noorderlicht voorspellingsapp zegt dat er dan hoge activiteit zou moeten zijn. De koude buitenlucht doet goed en we vallen snel in slaap. Maar twee uurtjes later gaat de wekker dus alweer. Sonja eruit. Snel in de kleren en even buiten kijken. Helaas helemaal bewolkt dat is nou jammer dus maar weer verder slapen. Wel weer even de wekker gezet om kwart voor acht voor de zonsopkomst.

Gelukkig wordt Sonja altijd een paar keer wakker per nacht en nu dus ook om vijf uur. Toch maar even buiten kijken. Even snel de jas aan. En wat ik dan zie. Zo dit is gaaf. Het Noorderlicht vliegt recht boven mij van links naar rechts prachtig gewoon. Snel naar binnen en Martin wakker maken.

De kleren aan, nu met thermo lange broek en extra fleece en naar buiten. Oh wat is dit mooi. Het licht vliegt heen en weer. Helaas kunnen we het niet filmen. De mobieltjes blijven alleen maar zwart beeld geven. Dan maar een soort van timelapse gemaakt met telkens exact dezelfde foto maar dan met een tussenpoos van 20 seconden. Deze 20 seconden is ook precies de tijd dat de sluiter openstaat om wat in beeld te krijgen. De beelden op het LCD scherm zijn veel belovend maar het is nog altijd afwachten wat er op groot scherm te zien is. Scherp stellen is nl. niet echt eenvoudig in het donker.

20190303_DSC1075

 

Na een half uur neemt de activiteit van het Noorderlicht weer af en besluiten we nog een paar uurtjes te slapen. De eerste korte dag op IJsland werd dus uiteindelijk een prachtige dag met een fantastische nacht erachter aan. En weinig slapen....



{flike}