20 juni 2010 - Keflavik via Pingvellir naar Geysir

Sonja is om zes uur wakker. Dit is weer eens veels te vroeg want de camperverhur is pas open om negen uur dus toch nog maar weer even het bedje in. Na een langdurig ontbijt gaan we met de taxi naar de verhuurder die heel dichtbij het hotel blijkt te zitten. Nou ja, nu hebben we de bagage meteen bij ons en kunnen we direct op pad. Gelukkig komen om half negen tegelijk met ons al een aantal medewerkers aan zodat we als eerste aan de beurt zijn. We krijgen een Ford 4WD. Alle spullen in de camper. De losse pannetjes en borden maar meteen in de kastjes. De eigen tassen halen we vanavond wel weer leeg. Het blijkt dat de supermarkten hier op zondag pas om twaalf uur opengaan dus we gaan eerst op zoek naar onze tweede cache op IJsland. Deze ligt midden in het lavaveld vlakbij Keflavik.

Om half elf loggen we ons met een foundit op de plek. In de buurt van Reykjavik vinden we supermarkt die een uurtje eerder open is dus Sonja heeft flink ingeslagen, de koelkast is vol.

 

Pingvellir

We rijden door naar Pingvellir, hier zie je heel duidelijk het Europeese en de Noord-Amerikaanse continentale plaat uit elkaar drijven. Dit gebeurt met een a twee centimeter per jaar en is inmiddels al zes kilometer breed. De verzakking is hier echt heel duidelijk te zien. Aan de rand van de continentale platen zie je hele mooie breuklijnen in de rotsen en daar kunnen we dan ook mooi wandelen. Ook staat er nog een klein kerkje met een vijftal huisjes. We vinden ook hier weer een cache dus dat is ook maar weer klaar.We rijden een stukje verder en daarna lopen we nog even naar een waterval.

 

Dan weer verder naar het volgende mooie op onze route, het gebied bij Geysir. Dit is een geothermisch gebied met allemaal pruttelende potjes maar de grootste attractie is de Strokkur. Dit is een geiser die heel regelmatig (om de 5 a 6 minuten) een hele plens water zo'n 30 meter de lucht inspuit. Voordat hij dit doet zie je eerst het waterpeil heen en weer schommelen en komen er luchtbellen en dan heel plotseling verschijnt er een prachtige ronde bel aan het aardoppervlak. Dit duurt een microseconde en dan spuit al het water de lucht in. Je zit dan echt een lege kuil die weer langzaam volstroomt waarna het hele proces zich weer herhaald. De grote Geysir zelf is helaas al jaren uitgewerkt maar deze maakt het toch weer helemaal goed. Verder veel warme plassen met water in allemaal verschillende kleuren.

 

Strokkur vlak voor ontploffing... Strokkur

 

Omdat het al zes uur is besluiten we hier maar op de camping te gaan staan. Er is niet veel maar een toilet en drinkwater is genoeg. Sonja maakt een lekkere macaroni klaar wat we lekker buiten opeten. Dit moet wel snel want ondanks dat het zonnetje nog af en toe schijnt is het wel fris. Het voordeel van deze camping is wel dat je gebruik mag maken van het zwembad aan de overkant dus we nemen nog even een duik, nou ja lekker zitten in de hotpot en daarna een warme douche en weer helemaal klaar voor de nacht.