25 juni 2010 Hofn – Oostkust – binnenland – Dettifoss – Asbyrgi

Vannacht (zoals elke nacht) om een uur of half drie naar het toilet. Niet dat dat zo bijzonder is maar wel noemenswaardig dat we het fototoestel erbij pakten. Het was een schitterende lucht met mooie oranje-rode wolken en hier helder weer. Als het morgenochtend toch zo zou zijn, dan hebben we een prachtige dag voor de boeg.

Helaas was het om acht uur weer behoorlijk grijs buiten, maar het was tenminste droog. We pakken de boel weer in, om te vertrekken zodat we om half tien weer op pad zijn. Langs de Zuidkant verder naar het Oosten. En het Oosten is ook mooi. De ringweg rijdt hier op de berghellingen langs de kust. En beneden bij de zee zien we rotspartijen afgewisseld met kleine zwarte strandjes vol zitten met vogels. En wat nog mooier is de zon komt steeds meer tevoorschijn. Zo volgen we de kust een tijdje tot Djupivogur een lief klein plaatsje met een mini haventje en ook een klein supermarktje dus er wordt weer wat ingekocht zodat we weer even vooruit kunnen.

gevonden dankzij geocache

Doordat we een geocache hebben van een mooie plek komen we nog bovenaan een prachtige waterval te staan bij Eyjolfsstadir. De waterval heeft hier allemaal ronde gaten gesleten in de rotsen en komt door een kloof in de berg. Dan het mooie zonnetje erop... het kan niet mooier.

Hiervandaan volgen we weer een binnenweg de 939 over de Oxi. Dit is echt een prachtige weg die voor ons met de 4x4 prima te doen is. Allemaal kleinere watervallen en veel uitgesleten kloofjes. Ook zien we nog hele plukken sneeuw liggen, dat het er nog ligt verbaast ons. De zon schijnt nog steeds dan zou het toch ook zo weg kunnen zijn maar we vergeten dat het buiten nog maar 6 graden is. Bovenop de berg maken we een broodje klaar en eten het lekker buiten op. Wat is het leven toch mooi en zeker als je vakantie hebt.

Via Egilsstadir komen we weer op de ringweg terecht. Dan slaan we rechtsaf naar de Dettifoss er stond al aangegeven dat het 30 kilometer lang een slechte weg was. Maar wij dachten, dat hebben we al vaker gehad. Helaas dit was echt ellendig. Allemaal overdwars ribbels over de weg en dat 30 kilometer lang. Het beste kon je maar zo hard mogelijk rijden maar met de opbouw van de camper achterop de auto is dat niet zo een goed idee want alles lijkt wel los te rammelen. Uiteindelijk komt ook hier een einde aan en zijn we er.

 

Dettifoss

 

Wat een grote waterval, echt het water komt hier met een giga snelheid naar beneden vallen. Helaas is het wel een bruine waterval want deze rivier, de Jokulsa a Fjollum, vervoert heel veel modder en drab. We hadden bedacht om hier te gaan wild kamperen zodat we morgenochtend vroeg ook nog van de waterval konden genieten. Helaas mag dit niet, dus we rijden door naar Asbyrgi waar een camping is. Dit is wel een hele grote camping en voor het eerst deze vakantie ook behoorlijk druk. Het is dan ook vrijdagavond en er zullen wel veel weekendgasten zijn. De zon schijnt nog steeds en het is inmiddels al half elf.