26 juni 2010 Asbyrgi – Husavik – Myvatn

En inderdaad veel weekendgasten en het was te merken dat het niet donker werd, even verderop was het tot diep in de nacht feest maar gelukkig we hebben de herriestoppers (oordoppen) mee en ook gebruikt. Vanochtend na een lekkere douche en een ontbijtje buiten in de zon de boel weer ingepakt en weer verder. We gaan via de weg 85 langs de kust naar Husavik. We hebben gelezen dat daar aan de Oostkant papagaaiduikers op de kliffen zitten en die willen we zien natuurlijk.

puffin

Bij het eerste uitkijkpunt zien we alleen maar nestelende meeuwen zitten, nou die vliegen thuis ook rond dus die kennen we al. Op een informatiebord lezen we waar ze wel zitten een stukje verderop. De plek staat niet op de kaart maar wel op onze topokaart op de GPS. Daar zoeken we een plekje voor de auto en lopen naar de kust. En ja hoor, onderaan de klif zien we ze zitten in het gras. Het is wel een eind weg maar al liggend op onze buik op het zachte gras/mos kunnen we ze met de verrekijker mooi bespieden. Ook via de telelens nog mooie fotos kunnen maken. Nu nog hopen dat ze gelukt zijn. Maar de papagaaiduikers of puffins hebben we gezien.

We rijden verder langs de kust en vlak voor Husavik staan we nog even te kijken naar de baai. Ze organiseren hiervandaan walvistochten maar ze zitten gewoon in de baai dus misschien zien we ze ook wel vanaf de kust. Helaas zien we ze niet, wel enkele dolfijnen. Een walvistocht gaan we niet doen. We hebben immers afgelopen januari in Costa Rica al van deze dieren mogen genieten. Vlak voorbij Husavik zien we grote stroompluimen uit de aarde komen, we zitten weer in vulkanisch gebied. Ook zien we hier dat ze de warmte gebruiken voor de kassenbouw waar ze tomaten en komkommers kweken, toch slim van die IJslanders.

 

Via de weg 87 rijden we naar het meer van Myvatn en onderweg rijden we langs de zwarte heuvels. Maar al gauw kunnen we onze blik werpen op het meer en ondervinden we de naam van dit meer. Myvatn betekend namelijk letterlijk muggenmeer. Gelukkig zijn het geen steekmuggen (denken we nu nog) maar hele kleine vliegjes, ze zijn er niet minder irritant om. Maar ja, als je wat wilt zien moet je er wat voor over hebben.

We rijden langs het meer en aan de oostkant gaan we naar Hverir. Hier is een solfatorenveld, dit is een veld waar allemaal kokende modderpoelen en zwavelbronnen liggen. En als we uitstappen ruiken we het al, rottende eieren. Maar wel mooi. Allemaal gaten in de aarde, soms met kokende modder en dan weer met een gat waar flink stoom uitgeblazen wordt.

 

Solfatorenveld

 

Ook heeft de grond hier allerlei kleuren door de zwavel en andere giftige stoffen. We lopen via de paden over het veld. Je wordt hier gewaarschuwd vooral niet af te wijken van het pad want de aarde is hier op sommige plekken zo broos dat je zo door de aarde heen kan zakken. Als je dan alleen maar je been verbrandt mag je van geluk spreken. Dus we blijven netjes op het pad. Je kan ook berghelling Namafjall beklimmen en van daaruit heb je een mooi uitzicht over het hele veld. Dit doen we natuurlijk ook even, denken we. Het pad is echt vreselijk steil, je loopt continu schuin en dan niet alleen omhoog maar het paadje zelf ligt ook al schuin dus pijnlijke knieën en enkels. Maar dan komen we wel mooi boven en hebben een prachtig uitzicht. Er zijn een aantal mannen aan het werk en het blijkt dat je via de andere kant een makkelijker pad hebt. Dus we kunnen zo een rondje maken. (Voor mensen die deze plek ook nog gaan bezoeken raden we ze aan het pad rechtsom te nemen en ook weer terug, dit is makkelijker.)

 

Schaapjes voor een  stoompluim

Daarna rijden we nog even omhoog naar het Krafla systeem, dit is een grote caldera (een ingezakte vulkaan). Hier staat een geothermische krachtcentrale en er lopen dan ook allemaal grote buizen over de bergen. Aan het eind van het paadje is de vulkaan Viti, dit is een met water gevulde explosiekrater.

 

We besluiten niet zelf te gaan koken maar gaan eten bij bar bistro Gamli Baerinn, echt een aanrader. Ze hebben hier ook wifi dus daar maken we direct gebruik van voor het updaten van de website. We zetten de camper neer op camping Hlid vlakbij. We staan op een mooi plekje en kijken uit over het meer van Myvatn. Het zonnetje schijnt nog steeds dus weer een prachtige dag in het mooie IJsland.