Maandag 1 augustus 2011

Vandaag hebben we als doel het piepkleine eilandje Corbiere Point in het zuidwesten van Jersey. Dit is eigenlijk een rotspunt waarop een vuurtoren staat welke bij eb met het land is verbonden maar bij vloed geheel is afgesloten van het eiland Jersey.

We gaan via de kustweg waarbij we in het begin nog denken dat we redelijk vlak ons doel kunnen bereiken. Maar helaas, het zou niet zo zijn. Het begin ging nog wel, een mooi fietspad langs de zuidkust van Jersey. Direct langs het strand dus een mooi uitzicht over de kust en de zee. Maar aan het einde van het strand begon het hoor bij het plaatsje St. Aubin. We volgden de bordjes die verwezen naar de plaatsjes langs de kust dus we dachten nog: dat gaat goed. Maar we zijn nog in het dorp of we komen een steigingspercentage tegen van weten wij veel hoeveel procenten. En op dit kronkelweggetje wordt helaas niet gestopt door de auto´s want het zou een moeilijke hellingsproef worden. Dus regelmatig afstappen of eigenlijk langs de kant gaan staan want het grootste gedeelte lopen we en duwen we de fiets naar boven.

Helemaal op de zuidpunt van dit stukje Jersey ligt Portelet. Hier is door de Duitsers in de Tweede wereldoorlog een heel arsenaal aan bunkers neergelegd. Heel interessant natuurlijk allemaal voor Martin. Je kan in vele bunkers en in één daarvan staat zelfs nog een echt telemetrie-apparaat waarmee de Duitsers afstanden en hoeken konden meten ten opzichte van langs varende schepen. En dat voor de vuurleiding van de kanonnen natuurlijk. Na de oorlog was deze eerst in de zee gesmeten maar later is ie weer opgedoken en staat ie tot op de dag van vandaag tentoongesteld. Sonja heeft ondertussen de handdoek uitgerold en ligt lekker in het zonnetje. Na een half uurtje relaxen gaan we weer verder.

Dan schieten we plotseling naar beneden een hele steile weg maar wel recht dus met een gigavaart gaan we omlaag. Zo een dorp in aan zee. Een prachtig strand en leuke huisjes langs de boulevard. We rijden er doorheen en weten heel goed dat we aan het eind van het dorp weer omhoog moeten klimmen. We vragen maar aan iemand wat de meest vlakke weg is naar de zuidwestpunt, want op de kaart kunnen we het niet zien. En helaas hebben we ook geen topo-kaart op de GPS van de kanaaleilanden want dan hadden we het heel goed kunnen zien.

Vuurtoren van CorbiereVia een mooie weg met vergezichten afwisselend over weilanden en de kust komen we aan bij Corbiere. Het pad erheen ligt nu droog dus we kunnen naar de vuurtoren. Het is een mooie witte toren en vanaf het eilandje heb je een mooi uitzicht over de westkust van Jersey. Bij vloed is het alleen nog maar een rotspunt welke bovenwater uitsteekt met de vuurtoren erop.

Van een ander stel fietsers horen we dat je beter het fietspad kan volgen omdat dat niet zo heuvelachtig is. Dit doen we dan ook voor de terugweg. En ja hoor. Over het algemeen daalt het pad langzaam af. Dus dat is heerlijk fietsen. In het plaatsje St. Aubin eten we een heerlijke fish and chips want dat hoort erbij als je hier bent.

Na het eten zien we de haven weer heel snel volstromen. Zo zie je een boei nog op het zand liggen en een paar minuten later drijft ie op het water. Het gaat echt snel dat stijgen van het water. We fietsen weer terug langs het strand en komen moe maar voldaan weer aan in het hotel.