5 september 2021 Peparlat Bournand

 

Sonja is al op tijd wakker en ziet een prachtige zonsopkomst vanaf ons balkon. Martin ziet het een uur later via de foto's, dat kan natuurlijk ook.

 

20210905-_DSC8240  20210905-_DSC8279 

 

Om half tien rijden we weg, uitgezwaaid door Elizabeth en Philippe. Misschien komen we op de terugweg naar huis wel weer voor een paar nachten maar dat laten we nog even afhangen van het weer.

 

Het eerste stuk via een D-weg richting Poitiers, het is niet druk op de weg dus een uurtje later staan we te laden op een groot parkeerterrein bij een supermarkt. Sonja haalt nog de laatste boodschappen. Het is nl. zondag en dan zijn de grote supermarkten alleen 's ochtends open. 

 

20210905_132837Na 45 minuten kunnen we weer verder en rijden we de tolweg op. Het zijn mooie wegen die 'peage' je betaalt er wat voor maar de weg is goed en ook de parkeerterreinen zijn goed verzorgd. We stoppen nog een keer vlak boven Bordeaux en rijden langs grote druivenvelden richting Agen.

 

In Agen op zoek naar de laadpaal. Er zou een snellader staan op een industrieterrein. We zien er wel één maar helaas is het digitale scherm niet af te lezen omdat het recht in het zonnetje staat. De paal lijkt het ook wel stuk. Hé bah. Maar wel raar de app zegt nl. dat er iemand een half uurtje terug nog geladen heeft. Nog even goed kijken op de kaart, even verderop staan ook snelladers. En ja hoor, 100 meter verder 4 snelladers van Ionity. Aansluiten maar en laden tot 90%. Het mooi dat we weten dat deze palen hier staan want dichtbij de gite zijn er geen palen te vinden.

 

Nog 20 minuten rijden en dan komen we aan bij La Peparlat. Een gite gelegen boven aan een heuvel met een prachtig uitzicht. De eigenaren staan ons al op te wachten en we krijgen een rondleiding door het grote huis. Het oogt in eerste instantie erg hokkerig maar dat zal weer even wennen worden. We hebben een ruime huiskamer met op dezelfde verdieping een slaapkamer, douche en toilet. Een ver20210905_190503dieping hoger nog een drietal slaapkamer en een grote badkamer. En dan helemaal beneden een grote woonkeuken die dan weer grenst aan het terras met verderop een prachtig zwembad en een groot zitgedeelte. Verder nog een hele grote overdekte ruimte/schuur.

 

Het wordt even wennen maar we zullen onze draai ook hier wel weer vinden. De auto uitladen en alles een plekje geven. Niet overal want na 9 dagen moeten we onze eigen spullen wel weer meenemen. Eten koken en lekker buiten op het terras gegeten.

 

Het is erg warm maar we nemen nog een lekkere duik in het zwembad zodat we kunnen afkoelen.

 

Het is helemaal helder dus de camera's gepakt en aan de rand van het zwembad de melkweg proberen vast te leggen. Met het blote oog is het niet te zien maar er blijkt ook hier best wel lichtvervuiling te zijn maar dat geeft ook wel weer een apart sfeertje aan de foto's. Het waait behoorlijk dus de voorgrond die Sonja even had aangelicht met een zaklamp is bewogen door de lange sluitertijd. Ach ja, zo valt er voor sterrenfotografie nog een hoop te leren. Hopelijk hebben we nog een paar nachten om te oefenen. Maar het eerste resultaat is al heel leuk.

 

20210906-_DSC8392 

 

Rond middernacht gestopt en nog even de foto's snel bekeken. Martin heeft hele lange sluitertijd foto's gemaakt met een speciale 'Startracker' welke je op je statief zet. Deze corrigeert de draaiing van de aarde in tegengestelde richting zodat je een hele lange sluitertijd kan hanteren. Van bijvoorbeeld acht minuten. Het nadeel is dan wel weer dat je voorgrond onscherp is omdat in feite je camera heeft bewogen.

 

20210906-_DSC0627 

 

 

 

6 september 2021 boodschappen en Milky way

 

Vanochtend op zoek naar een bakker. Op een briefje hebben we de plaatsnaam op gekregen waar een bakker is te vinden. Helaas blijkt deze op maandag gesloten te zijn en de overige dagen verspreid over de dag steeds maar een uurtje open. Dus op naar het volgende plaatsje Puymirol daar is de bakker wel open zodat we met een 'volkoren' stokbrood weer terug naar onze gite gaan. Lekker ontbijten in de zon. Heerlijk wie doet ons wat? Niemand toch.

 

20210906_114947

  

's Middags naar de Supermarche voor de boodschappen voor de komende dagen. Dat is nog een hele klus in zo'n mega grote supermarkt ze hebben wel van alles maar waar staat het. Zo zijn we toch wel een uur zoet maar dan hebben we de kar ook helemaal volgeladen en de auto daarna en weer terug naar de gite.

 

Nog even lekker gezwommen en geaquafit.

 

20210906-20210906_193344

 

Na het diner, wat weer lekker buiten kon, de camera's weer gepakt want wederom is het helder dus we kunnen de Melkweg weer proberen vast te leggen. Doordat Sonja geen startracker heeft, heeft ze alleen de mogelijkheid om een aantal foto's samen te voegen. Deze foto's moeten dan wel vlak na elkaar zijn genomen met allemaal exact dezelfde instellingen. Deze worden dan samengevoegd met het stackprogramma Sequator (gratis programma). Dat geeft toch wel een gaaf effect. Dan zie je echt miljoenen sterren. Helaas komt er hier ook regelmatig een vliegtuig langs met zijn knipperlichten.

 

20210907-20210906_Melkweg8357-63 

 

Sonja probeert nog een startrail foto te maken. Dit doe je door een heleboel foto's, steeds met exact dezelfde instellingen, van exact hetzelfde te maken. Hierbij zorg je dat de poolster exact in het midden van je foto staat. Alle sterren (ook wij) draaien nl. om de Poolster heen dus uiteindelijk zullen de trails mooie cirkels worden. Dit is voornamelijk geduld en telkens met de afstandsbediening de ontspanknop indrukken. Omdat je deze foto's uiteindelijk gaat samenvoegen tot één foto maak je nu foto's met een sluitertijd van 30 seconden. Helaas blijkt na 30 foto's de batterij leeg, balen. Snel de reservebatterij erin en daarbij zorgen dat het statief niet verplaatst. Helaas blijkt dit later toch te zijn gebeurd. Nog een 30 tal foto's gemaakt en dan morgen hopen in de bewerking dat deze allemaal kunnen worden samengevoegd tot één foto. Met daarop de sterren in een ronde cirkel om de Poolster heen.

  

20210907-Stack

 

 

 

7 september 2021 lekker niets

 

Ondanks dat we vannacht pas na middernacht naar bed zijn gegaan heeft Sonja toch even de wekker gezet om te kijken of er een mooie zonsopkomst is. En ja, hoor een prachtige rode lucht.

 

20210907-20210907_071241 20210907-20210907_072233

 

Het samenvoegen van de Startrail is nog een ander dingetje. Het is wel goed te zien dat de sterren bewegen als je de foto's heel snel achter elkaar doorbladert. Hier zie wel direct dat het wisselen van de batterij de positie van de camera toch iets heeft verplaatst. Hopelijk kunnen we dat thuis nog corrigeren met een ander programma.

Na wat zoeken op internet vinden we het programma Starstack, dit is ook een gratis programma van Windows. Gedownload en de foto's erin geladen. En ja hoor, je ziet zo dat de startrail wordt opgebouwd. Wat een gaaf effect. Je ziet de cirkels die zijn ontstaan door de draaiing van de aarde.

 

Zo is het een middagje laptop werken geworden maar ook dit is vakantie voor ons. We leren weer wat en zien of datgene wat we met onze foto's willen is gelukt.

 

Verder nog een duik in het zwembad, boekie lezen en gewoon lekker lui op een ligbedje liggen. Vakantie toch.

 

20210907-20210907_145306 

 

Eten koken en de tagliatelle, dit keer zonder de zalm (vergeten) ligt nog in de koelkast, lekker buiten opgegeten. Het waait de hele middag al behoorlijk en de temperatuur is een stuk gedaald dus het is echt heerlijk buiten. De eigenaar van de gite komt nog langs met een briefje met daarop leuke plaatsen in de buurt die we zouden kunnen bezoeken. Ook een bakje met verse tomaten uit hun eigen tuin. Dat wordt verse tomatensoep de komende dagen. Heerlijk.

 

De dag eindigt zoals deze vanochtend begon met een prachtige zonsondergang.

 

20210907-_DSC0639

 

's Avonds kijkt Martin voetbal van het NLs elftal en Sonja tikt het webverslag bij want dat liep al een dag of 6 achter. Vanavond op tijd slapen want het is dit keer niet zo helder.

 

 

 

 

{flike}