Maandag 30 mei 2011

Vanochtend begon om tien uur de cursus. We begonnen met uitleg over hoe een foto camera werkt. Tevens de uitleg over het aantal pixels en het nut daarvan. Als eerste kregen we een oefening waarbij we een detail van een auto moesten fotograferen en dan ging het vooral over lijnen die je erin zag. Het moest wel een detail zijn dus geen hele auto. Een voorwaarde was wel dat je aan het kleine gegeven wel moest zien dat het om een auto ging. Hierbij werd vooral duidelijk dat fotograferen eigenlijk de kunst en durf is van het weglaten.

 

Martin detail en lijnen   Sonja lijnen en detail

 

Er kwamen verrassende plaatjes naar voren want zoals later in de week bleek na afloop van een praktische oefening bespreken we de foto’s die gemaakt zijn met z'n allen. Er kwamen foto’s voorbij van ventieldopjes, handvatten, deel carborateur o.i.d. Het ging daarbij om de lijn die je erin zag. Dit fotografeerden we allemaal nog volledig automatisch, we hadden immers nog niets geleerd.

Daarna kregen we een flink theoretisch gedeelte over diafragma, scherptediepte en sluitertijd. Dit was best taaie stof waar we even doorheen moesten bijten. Het komt erop neer dat als je weet wat je wilt fotograferen je als eerste het diafragma bepaalt. Het diafragma zorgt/bepaalt welk gedeelte van je foto scherp is, dus eigenlijk de scherptediepte. Dan ga je een nulmeting doen en dat is je uitgangspunt. Hiervan bepaal je of de foto te licht of te donker is. Dan ga je een trapje maken, je laat alle instellingen hetzelfde en gaSonja oefenen na de regenbuiat de sluitertijd aanpassen. We weten natuurlijk dat als de sluitertijd korter wordt je minder licht op je foto krijgt dus dan weet je welke kant je hem op moet draaien. Helaas begon het om vier uur te stortregenen met flinke onweer zodat we geen nieuwe praktijk oefening meer konden doen.

Het blijft maar regenen dus we maken lekkere warme macaroni en lezen een boek. Dan begint het buiten toch weer een beetje lichter te worden en om een uur of negen is het droog. We pakken toch nog maar even het fototoestel om te oefenen. We hebben gelukkig direct door wat het principe van trappetjes is dus er worden vele foto’s geschoten. De zonsondergang is ook de moeite waard en met een uitzicht over de bergen met dampende bossen wordt het een mooie foto.