3 januari 2019

Laatste concert Xinghai Concert Hall Guangzhou

Met de bus vertrekken we om 9 uur vanuit ons hotel in Foshan naar Guangzhou waar we vanavond ons laatste concert geven. We hebben dus weer alles mee concertkleding, instrumenten en bladmuziek (dachten we dus). Om 11:15 uur worden we afgezet in de oude stad en moeten we om 13:30 uur weer terug zijn op dit punt.

We besluiten om snel een taxi te nemen naar de Canton TV astronomical and sightseeing Tower die we eigenlijk gisterenavond al wilden bezoeken. We hebben snel een taxi te pakken en nadat we een plaatje van de TV toren hebben laten zien weet de chauffeur waar hij heen moet. We volgen onze route weer via google maps en zien dat hij het goed heeft begrepen. In een half uurtje zijn we op de plaats van bestemming. Daar is het even zoeken waar we een kaartje kunnen kopen maar in de winkeltjes onder de toren zijn genoeg mensen die ons de juiste weg wijzen.

Snel een kaartje gekocht waarbij inderdaad ons paspoort werd gescand. Geen idee waarom. We stappen de lift in die ons in één keer naar de 107e verdieping brengt. Onderweg kun je soms door ramen naar buiten kijken en dan zie je direct hoe snel we de lucht in gaan. Het schijnt dat de lift 36 km/per uur gaat (ze maken zelf al het grapje: net zo snel als de auto's op de snelweg) en binnen een minuut zijn we van beneden op 438 meter hoogte. Dit is ook de langste liftafstand (in 1x) ter wereld. Onderweg hoef je ook niet over te stappen op een andere lift.

 

20190103_113426

 

Op de 107de verdieping lopen we een rondje. Zo dat is hoog. We zitten nu op 433 meter hoogte. Je kan hier op glazen plateaus staan waarbij je onder je voeten de grote flats nu als miniatuurgebouwen onder je ziet.

We stappen weer een andere lift in want we kunnen nog hoger. Op 460 meter hoogte stappen we weer uit. Nu lopen we op het hoogste punt van de toren of eigenlijk het gebouw. We staan nu ook in de buitenlucht wat wel heel bijzonder is. Het is dan ook het hoogste platform ter wereld waar je in de buitenlucht kan lopen. Hier stappen we in de Bubble Sky Tram, dit zijn grote ronde glazen cabines waar je in kan zitten. Deze draaien in 20 minuten helemaal langs de toren. Je zit ook aan de buitenkant van de toren op een soort rails. Je moet maar niet denken aan wat er kan gebeuren dus we maken maar wat foto's en kijken naar de kleine auto's, gebouwen en verkeer 460 meter onder ons. Er hangt wat smog boven de stad dus het is niet helemaal helder.

 

20190103_114907  20190103_120123

Het is jammer dat we niet echt veel tijd hebben maar dit stond toch wel op ons lijstje. De Canton TV tower is het hoogste gebouw van China en het twee na hoogste ter wereld. Onderstaande foto geeft een mooi overzicht van de hoge bouwwerken die er op dit moment in de wereld zijn. Als je nu op internet gaat zoeken blijkt dat er toch nog wel een paar hogere gebouwen bij zijn gekomen in China maar wij vonden dit al hoog genoeg.

We gaan nog naar een verdieping waar je de mechanica achter deze toren kan zien. Het schijnt dat de toren aardbeving-proef is. Het gebouw bevat veel heel grote zuigers/dempers die de wind en bewegingen opvangen. Best wel indrukwekkend. In totaal zo'n 783 detectoren en sensoren die de staat van de toren in de gaten houden. Zo is er ook een vibratie control systeem wat bestaat uit twee watertanks van wel 1500 ton aan gewicht.

 

Het is best wel raar want de toren heeft maar een aantal verdiepingen die ook inderdaad gebruikt worden. Het zal wel voor de tv mast zijn die helemaal op de top staat denken we dan maar.

 

Bij de bouw van deze toren is ook nog aan het milieu gedacht met een generator die draait op windenergie, veel zonne-collectoren, regenwater recycling systeem en speciaal gecoat dubbel glas.

 

20190103_torens

Dan moeten we weer naar beneden want de tijd vliegt en half twee is het zo. Het voordeel van zo'n toeristische trekpleister is dat de taxi's al in rij op je staan te wachten. Maar het nadeel is dan ook dat ze maar meteen een woeker prijs vragen. Als we aanwijzen op de kaart waar we heen willen roept ie een prijs. De prijs is ruim 2x zo hoog als wat we op de heenweg met de meter hebben betaald. Ja het is niet veel geld maar we zijn niet gek. We lopen een stukje verderop want bij zo'n taxi-rij mag je natuurlijk niet de volgende pakken. Ook deze meneer geeft eerst een veel te hoge prijs maar toch een afspraak kunnen maken. We moeten wel want de tijd dringt.

Hij brengt ons weer terug in de richting van de bus. Nog even bij een bakker een broodje gehaald en wat te drinken en zo staan we stipt op tijd weer bij de bus. Wat een planning zeg.

Met de bus rijden we naar het theater de Xinghai Concert hal, wat inderdaad het prachtige theater is wat we thuis op internet hadden gezien. Een mooie plek voor het laatste concert van onze tournee. We staan bij de achter ingang en kunnen nog niet naar binnen. Wel krijgen we alvast een 'artiesten'-batch. Omdat we nog niks kunnen doen loop ik maar even naar de voorkant van het theater want dat ziet er prachtig uit. Snel een paar foto's maken en kijken of ik aan de voorkant erin kan. Ja dat kan daar hangen grote banners van de grote der aarde die hier al eerder opgetreden. Zo komen we in het illustere rijtje met onder andere Jaap van Zweden en Winton Marsalis te staan. Toch bijzonder dat wij daar deel van mogen uitmaken.

 

20190103_DSC8469  20190103_DSC8480

Dan mogen we naar binnen en nemen een kijkje in de grote zaal. Oh die is echt mooi zeg. Het schijnt heel erg op de grote zaal van Vredenburg in Utrecht te lijken. Het is echt een prachtig theater met achter mooie ruime kleedruimtes en vooral ook schoon.

We lopen wat rond en maken mooie foto's dan hebben we weer repetitie want vandaag speelt de solo klarinettist weer mee. Sowieso moet je altijd even repeteren om te kijken hoe het hier klinkt en de versterking van de zangers testen. Werkt alles?

 

20190103_DSC8497  20190103_DSC8503

En niet geheel onbelangrijk heeft iedereen alles nog. Nou niet dus. Nog voor de repetitie zie ik Martin plotseling heel druk met zijn telefoon. Wat bleek nou: bladmuziek kwijt. Nee, dat meen je niet. Hoe kan dat nou? Waarschijnlijk op 1 januari in die prachtige basketbalhal in de hectiek op de lessenaar laten staan of ergens achter in het donker neergelegd naast i.p.v. in de koffer. Nee, ik heb het ook niet. Gelukkig hebben we thuis wel een kopie gemaakt van alles in één groot pdf-bestand en had Quido (zijn collega fagottist) nog een tablet bij zich. Alleen niet veel stroom er meer op. Heeft er iemand nog een kabeltje? Ja, oh maar we moeten nu repeteren dus kan nog niet op de stroom.  Dan krijg je het probleem van spullen versturen internet en de China blokkades op vele zaken.
Wifi code vragen, VPN aan, VPN uit, VPN bij Quido, komt de mail eindelijk, nee nog niet. Oeps wat nu. Ander mailaccount hè hè dat is gelukt. Helemaal prettig is het niet natuurlijk want het is geen muziekprogramma waar nu de bladmuziek in staat. Maar er kan wel gespeeld worden. Dan maar proberen om het nog uitgeprint te krijgen. Dus de pdf naar Collin gestuurd en waar hij het gedaan heeft geen idee maar 20 minuten later komt hij met een stapel bladmuziek binnen en is alles keurig geprint. Lang leve Collin en een hele geruststelling voor Martin. Alleen die hartslag is zo hoog, die is voorlopig nog niet rustig. Maar niets vragen en we horen het later vanzelf wel. Die heeft het even ergens heel druk mee.

Na de repetitie gaan we even verderop dineren. We lopen langs de Pearl River en zien in de verte de Canton TV Tower. We komen in een mega grote ruimte en vragen ons echt af waar zijn we nu weer beland. Maar wonder boven wonder smaakt het prima. Inmiddels is het buiten donker geworden dus we vragen voor de zekerheid nog even hoe laat het concert begint want we willen naar buiten. De TV toren moet ook in het donker op de foto. Hij is namelijk prachtig verlicht. We lopen een stuk langs de rivier en proberen de toren zo mooi mogelijk op de foto te krijgen, wat gelukkig ook lukt.

 

20190103_DSC8533  20190103_183307

 

Het is echt een prachtig verlichte toren en het is jammer dat we hem in een paar gestolen minuutjes kunnen bewonderen. Hij verandert telkens van kleur en patroon. Dan weer helemaal blauw waarna langzaam de kleuren veranderen en omhoog klimmen. Helaas hebben we niet de tijd om dichterbij te komen. Jammer, moeten we zelf nog maar eens terug naar China om dit soort prachtige bouwwerken mooi te kunnen fotograferen. We zijn al blij dat we de TV Tower toch nog hebben kunnen zien 'by night'.

 

20190103_DSC8544 


Dan wordt het weer tijd om richting het theater te lopen, wat inmiddels ook prachtig verlicht is. Ook deze kleuren wijzigen steeds.

 

20190103_191427   20190103_191345

 

Naast het theater zit een Starbucks waar we even wat warms te drinken halen. Kijk dat zijn goede plekken. Martin is inmiddels weer een beetje bijgekomen van alle hectiek. In het theater bij de kleedkamers is een prachtige wand met daarop de naam van het theater. Uiteraard worden daar de mooie plaatjes geschoten. Het lijkt wel of we bij een Oscar uitreiking zijn, zo officieel ziet het er uit.

 

20190103_194832

De zaal zit helemaal vol en het is een erg enthousiast publiek. Wat een feest weer. De klarinet solist speelt prachtig nadat hij een paar aanwijzingen heeft gehad van een stel Nederlandse klarinettisten. Bij de repetitie speelde hij nl. best wel vlak, weinig dynamische verschillen (hard of zacht spelen). Dit had hij mooi opgepakt zodat het een prachtige uitvoering werd van het Concertino van Weber. Het Largo uit de 9de van Dvorak was ook echt prachtig in dit mooie theater. Het hele concert liep als een trein en veels te snel speelden we de laatste noten van de Radetzky Mars wetende dat dat de laatste noten van de concerttournee 2018-2019 van La Sinfonia Contea door China waren.

 

20190103_DSC_0968

Na afloop van het concert weer de bijna gebruikelijke fotosessie vooraan in de zaal. Erg leuk allemaal. Maar ook daar komt een eind aan.

De spullen weer in de koffer, omkleden en terug met de bus naar het hotel.

 

Later thuis nog onderstaande recensie teruggevonden op de website van het bedrijf dat het concert organiseerde/sponsorde. En als je de tekst dan door google translate haalt kom je toch nog heel bijzondere dingen over ons orkest te weten. En zo blijkt maar weer dat in China niet altijd alles de waarheid is. Want teksten dat we spelen op instrumenten uit de Bach periode. Ja je kan het zo invullen. Mijn trompet is een oudje (al weer 26 jaar oud) en toevallig ook nog een Vincent Bach Stradivarius trompet. Maar dat zullen ze er niet mee bedoelen ;-) Als je op de foto klikt, kom je vanzelf in ons flickr foto album en als je dan weer naar de volgende foto klikt krijg je de vertaling te zien.

 

20190103_recensie_CH

 

 

 

 

{flike}