4 januari 2019

 

Laatste dag Shenzhen electronica market

Vandaag de laatste dag in China dus alle spullen kunnen weer in de koffers. Gelukkig hoeven we niet heel erg vroeg weg dus we doen rustig aan. Goed ontbijten en om twaalf uur zit iedereen in de bus. Omdat het vliegtuig pas vannacht vertrekt rijden we nu naar de stad Shenzhen waar we om half drie aankomen.
Daar zetten we Collin onze gids en tolk even in het zonnetje. Hij weet niet waar hij kijken moet maar hij is echt een fantastische reisleider met zijn bescheiden persoonlijkheid.

De temperatuur is weer een stuk hoger zo'n graad of 18 dus prima om even door de stad te lopen. We lopen eerst een stukje terug waar je een mooi zicht had op hoge wolkenkrabbers. We proberen of we naar de bovenste verdieping kunnen gaan. Maar helaas het kan wel maar daarvoor moet flink betaald worden. Nou dat hoeft voor ons nu ook weer niet. Toch bijzonder 40 jaar geleden was Shenzhen nog een klein vissersdorp en nu staat het helemaal vol met moderne wolkenkrabbers.

 

20190104_160747

We lopen verder en komen Arno en Ira tegen.20190104_180639 Zij gaan naar de Huanqiangbei de grootste electronica markt van China even verderop in Shenzhen. Het schijnt twee haltes met de metro te zijn. Even kijken welke lijn we moeten hebben, ja we staan bij de juiste. Het metro systeem werkt hier met muntjes. Je koopt een muntje voor een kwartje en dan scan je het muntje via een poortje. Dan stap je in de metro en bij het verlaten van de metrostation waar je zijn moet, stop je het muntje in de gleuf bij het poortje en dat gaat dan weer open. En zo stappen we twee stations verder weer uit. De metro is hier trouwens helemaal afgeschermd van het perron. Op de rand van het perron zijn glazen wanden en er staat precies aangegeven waar je moet staan wachten. In twee rijtjes aan weer zijden van de deuren. De metro stopt exact op de aangegeven plaats. Want als de metro er staat gaan de deuren open en ook de deuren in de glazen wand. Hij kan dan ook niet 3 meter te vroeg stoppen want dan kan je er niet instappen. Dit is wel een mooi systeem. Geen gehol naar een open deur, en je zoekt een plek uit waar het lekker rustig is. Plaatsnemen op de getekende voetjes en je kan er zo in. Dit moet wel snel want de metro staat maar eventjes stil.

Achter een paar winkeltjes zien we de ingang naar de grote overdekte markt. Hier hebben ze echt van alles wat er in computers zit. Mij zegt het niet zoveel het zijn voornamelijk geheugenbankjes, processors, condensatoren. Alle onderdelen die in het binnenste van een computer of laptop zitten liggen hier uitgestald op de planken. Dit is niet echt waar we naar op zoek zijn en na een rondje over deze markt verlaten we de hal. Nou ja, we zijn eigenlijk nergens naar op zoek maar het is wel leuk als je de spulletjes die er liggen ook herkent.
 

20190104_163914

 

We steken een brede straat over en dan komen we in een andere markthal. Daar zijn de spulletjes te koop die we ook herkennen. Allemaal LED lampjes/strips in verschillende groottes, maar ook oprolbare piano's of drumpads. Dit vinden wij dan weer leuk en ze worden dan ook getest.

 

Deze hal heeft verschillende etages en overal zijn het eigenlijk hele kleine winkeltjes. Elk winkeltje vertegenwoordigt weer een hele fabriek. Zo staan er wel 30 winkeltjes met allerlei verschillende soorten USB memory sticks. Of kabeltjes in allerlei kleuren en maten, telefoonhoesjes en electrisch speelgoed. Op de hogere verdiepingen worden de producten ook groter en duurder. Zo staan hier complete laptops en tablets maar vooral ook heel veel telefoons en drones in alle soorten en maten.

 

20190104 Shenzhenmarket  20190104 Shenzhenmarket1  20190104_175603

 

Het is vooral leuk om hier rond te kijken. Als we weer buiten zijn, zien we de koeriersdiensten bezig met het inpakken van spulletjes. Eigenlijk is dit dus de plek waar je spullen vandaan komen als je iets besteld op Aliexpress of Alibaba. De autootjes worden volgegooid met pakketjes en rijden vervolgens direct naar de haven, denken we dan hè.

Leuk om een keer te zien. Met de metro rijden we weer terug naar het station vlakbij de bus en dan is het alweer tijd om te vertrekken. Ondanks dat we naar de luchthaven van Shenzhen moeten is het best nog wel een stukje rijden. Het schiet ook niet echt op in de drukte van het avond verkeer maar uiteindelijk zijn we toch ruim op tijd op de luchthaven.

 

20190104_182424  20190104_182647

Het inchecken gaat voor ons vrij vlot alleen voor de twee celli die mee zijn en in een aparte flightcase vervoerd worden niet echt. Die mensen zijn twee uur bezig en na het betalen van veel geld kunnen de celli ook mee in de ruimbagage.

De vlucht is drie kwartier vertraagd dus we zitten rustig te wachten dan wordt de gate bekend en dan kunnen we eigenlijk ook al direct instappen. We zitten weer met z'n tweeën bij het raam wat toch wel prettig is omdat je niemand anders tot last bent. Gelukkig is het een erg rustige vlucht zodat we al snel in slaap vallen. We zijn dan ook al over de helft voordat we voor het eerst een rondje gaan lopen. Achter in het vliegtuig kan je wat te drinken en toastjes halen. Zo staan we een kwartiertje te kletsen om daarna weer terug te gaan naar de stoelen en verder te slapen. Nou ja, het is meer dommelen maar dan gaat de tijd ook voorbij. Bijna 12 uur vliegen is best wel lang.

Maar uiteindelijk landen we om kwart voor zes op Frankfurt. De bagage is er ook allemaal (ook de twee celli) dus we nemen afscheid van de groep. Zij stappen nl. op de bus die via Doetinchem en Enschede rijdt maar wij stappen op de ICE die ons rechtstreeks naar Amsterdam brengt.

Op Frankfurt halen we een lekker broodje 'gezond' en verse jus. Zo wij kunnen er weer tegen. Op zoek naar het perron waar vandaag de trein vertrekt. We hebben gelukkig genoeg tijd want het is best een eindje lopen.

In de trein is het erg rustig dus we slapen wat verder en lezen wat. Helaas moeten we bij Düsseldorf over een ander spoor want er staat een trein stil. Gelukkig de onze niet die speert met 300 km/per uur zo Nederland in.

Zo aan dit avontuur is ook weer een einde gekomen. Het was een prachtige concerttournee met een gezellige groep muzikanten. Toch bijzonder 72 verschillende mensen in leeftijd variërend van 18 tot 82 jaar maar wat was het geslaagd. We hebben prachtige concerten gegeven en een mooie tijd met elkaar gehad. Misschien tot een volgende keer, je weet maar nooit.


 

 

{flike}