30 december 2015


Na een goede nacht. Heerlijk het raam open en een dubbel dekbedje erop worden we uitgerust wakker. Ontbijt, ons eerste hier in China (gisteren kregen we een pakketje mee voor in de bus). Er is vooral veel pittigs, zoals garnalen, bami, mie rijst, hele zoute eieren en nog veel meer waar ik niet eens naar gekeken heb. Er zijn ook wat broodjes en er is toast een gebakke eitje en wat jam dat smaakt prima. Tijdens het ontbijt wordt er een award uitgedeeld aan de deelnemer met de 'meest positieve zin/lach' tijdens de uitvoering. In de wandelgangen de 'hagelslag-ward' en deze keer is Andreas, violist, die met de meest aanstekelijke lach. Te drinken is er helaas niet dus we zetten maar een kopje thee op de kamer. Kan nog net voor vertrek.

Om kwart voor acht zit iedereen weer in de bus en rijden we naar de boot. Het zonnetje schijnt weer heerlijk en Sonja weet een plekje op het achterdek te vinden onder een trap en zit heerlijk in het zonnetje het reisverslag bij te typen. Kijk zo kom je de wachttijd ook goed door. Om 9.20 uur zijn de trossen los en varen we weer terug naar het vaste land. Het is weer een rustige tocht en lekker in het zonnetje komen we aan de overkant.

Nu is het nog ruim drie uur rijden naar het volgende hotel. Na anderhalf uur komen we in een meer rustigere omgeving. Wat meer landbouwactiviteiten wat vooral bestaat uit de rijstteelt. Als de rijst volgroeid is wordt deze geoogst en in driehoekige rondjes rechtop gezet om te drogen. Daarna wordt de rijst eruit geslagen en verder gedroogd op de grond. Wat we ook op de grond (weggetje) zien liggen is kleding. Eerst denk je nog zwerfvuil maar dan zien we een aantal vrouwtjes met waszakken waar de kleding uitgehaald wordt en op de grond neergelegd.

 

    

We lunchen bij een wegrestaurant. Het is een buffet waar we het een en ander krijgen in verschillende bakjes. Het is niet helemaal super maar de rijst vult toch genoeg. Om drie uur komen we aan in Huzhou waar we blijkbaar naar een ander hotel gaan dan vooraf doorgegeven. De tomtom zegt nl. dat we de andere kant op moeten. We komen aan in het Zhe Bei hotel, waar tot grote blijdschap van iedereen de koffer van Theo weer terrecht is. Gelukkig. We hebben een mooie ruime kamer waar we precies 45 minuten hebben om ons op te frissen en klaar te maken voor het concert van vanavond.

 

  

En het is gelukt. Iedereen zit weer in de bus en we rijden naar de Huzhou Concert Hall. Dit is weer een heel groot theater en het podium is wel twee gymzalen groot en zo'n 30 meter hoog. Op dit podium staat een houten klankkast (ik weet niet of daar een echte naam voor is) waar we in plaatsnemen. Er moet nog het een en ander geregeld worden met de techniek dus we kunnen rustig rondkijken. Het programma is weer iets gewijzigd op verzoek van het Chineze management.

De repetitie verloopt voorspoedig. Nog even een wijziging in het nummer Kang Ding Love song waarin een vijftal instrumentalisten nog even een partijtje krijgen. Voor Egbert (trompetist) is het wat lastig om mee te lezen op de partij van Willeke (tenorsaxofoniste) die aan de andere kant van het orkest zit. Dus de partij moet nog even worden overgeschreven. Eerst nog onleesbaar dus ik heb maar een paar lijnen getrokken met mijn muziekmap en op liggend A4 de partij overgeschreven. Het noeste handarbeid waarbij dus zelfs de muzieklijnen zonder liniaal op papier komen. Ook weer geregeld.

 

 

Dan heeft Gerben nog een mededeling. Morgen (oudejaarsavond) spelen we in een heel groot theater met heel veel belangrijke mensen in het publiek. En verder niet geheel onbelangrijk het geheel wordt rechtstreeks uitgezonden op de televisie. Dat zou natuurlijk de regionale tv kunnen zijn. Maar regionaal betekent hier nog altijd miljoenen kijkers met die megasteden. Dat wordt morgen dus een heel bijzondere oudejaarsavond. Leuk leuk en leuk.

Daarna hebben we een 20-tal minuten om ons om te kleden en even een klein broodje te eten. In tegenstelling tot de kleedkamer, waar we met 15 dames dit keer op vier vierkante meter ons in de galajurk hijsen, is de ruimte waar wat te eten en drinken staat echt mega groot. Een soort vergaderzaal met een giga ronde tafel. Erg gezellig maar niet te lang want dan komt het teken alweer dat we het podium op kunnen.

Het is ook hier weer echt ijskoud dus mijn warme vestje blijft tot het laatst aan. Na het derde belletje kunnen we op. Het theater zit weer lekker gevuld. We worden eerst aangekondigd door een presentator van het theater waarna David en Li (onze Chineze reisbegeleiding) het overnemen. Ze kondigen steeds een drietal nummers aan dus we gaan weer lekker snel door het programma. Het loopt echt goed vandaag. De Earth Song zorgt weer voor een echt kippevel moment. Die opbouw van spanning naar het einde waarbij wij als trompetsectie een lekker ritme neer kunnen zetten met heerlijke hoge noten. Echt kippevel en dat was niet vanwege de temperatuur. Vanavond is er een korte pauze in het programma dus even relax.

Het tweede gedeelte vliegt er weer door en de Latin Medley spat er weer uit. De hoge Q was er weer bij en de solo van Egbert was weer heerlijk. Echt een zomers feestje, toch knap met die lage temperatuur hier op het podium.

Na het concert hebben we een diner ergens in de stad. Dit wordt ons aangeboden door de hoogste persoon in rang hier die gaat over alle logistieke zaken in de stad en omgeving. Naast de flesjes bier komt er ook nog een (naar zeggen) lekkere fles rode wijn op tafel. Het eten is echt heerlijk. Geen botjes in het vlees. En zelfs wat zoetigheden. Pannekoekjes met een vulling maar ook mais wat is ingelegd met suiker en hagelslag.

Samen met Jelle lopen we nog even naar buiten want onderweg hadden we gezien dat de twee hele hoge torens die hier staan mooi verlicht waren. Staan we midden op de rotonde zijn net de lichten uit. Dat is balen geen mooie foto. Jammer hoor.

Met de bus weer terug naar het hotel waar we eerst het dak op gaan om te kijken of er nog een mooie nachtfoto te maken is. Jammer genoeg is alle verlichting al uit en is er weinig spannends te zien. Samen lopen we nog een rondje om het hotel om te kijken of we dan nog een aantal nachtstraatbeelden kunnen maken. We proberen wat maar verder dan een foto van wat Chineze tekens op de gevels komen we niet. Terug in het hotel zit er in de lobby die voor onze hotel kamer ligt een grote groep gezellig in de grote stoelen. Ze zijn net bezig met een voorstellingsrondje. Wie ben je? Hoe oud? Een relatie? Met wie? Wat zoek je? Heb je kinderen? Huisdieren? Erg gezellig. Om even na twaalf haken we af en zoeken we ons bed op morgen immers weer vroeg de wekker.

 

 

 

 

{flike}