7 augustus 2015 Fietsen door Anchorage

 

Vandaag schijnt weer heerlijk de zon. Wat wil je nog meer. Nooit verwacht dat we deze eerste dagen in Anchorage, Alaska in t-shirtje en korte broek zouden doorbrengen. Maar wat is het lekker. Na een goed ontbijt met dit keer een omelet met ham en kaas vertrokken we om half elf. Dezelfde fietsen als gisteren dus we weten waar we rekening mee moeten houden.

 

Eerst gaan we naar de Triple A ook wel de AAA genoemd (ANWB maar dan in de V.S.). We gaan kijken of ze daar informatie/kaarten hebben voor de autotrip naar Homer en onze laatste 10 dagen in een camper in het Kenai Fjords N.P. En richting Valdez. We worden welkom geheten door een heerlijke Amerikaanse medewerkster die helemaal enthousiast wordt als ze hoort dat we ook naar Valdez want ze 'felt in love with that plrace'. We worden bedolven met informatie folders en een kaart van Alaska. Helaas niet echt een gedetailleerde kaart. Heel Alaska staat erop maar we zullen hiervan maar een procent of vijf zien. Zo groot is deze staat. Geen probleem echt veel wegen zijn hier niet. Maar we hadden gehoopt op een meer gedetailleerde kaart waarop ook de bezienswaardigheden zouden staan. Deze hebben we nu maar opgeslagen in ons hoofd want ze had veel te vertellen.

 

Dan rijden we weer terug naar downtown Anchorage. Dat betekent van de 36 avenue naar de 2nd avenue. Toch wel makkelijk hoor het Amerikaanse wegennet in grote plaatsen. Alle wegen lopen haaks op elkaar en de wegen Oost-West zijn avenues genummerd van 1 t/m 80 of zo en de Noord Zuid zijn streets genummerd van A-Z en dan krijgen ze namen maar ook die zijn op alfabet. Wij tellen dus terug naar één. Daar loopt een rivier waar zalm schijnt te zwemmen.

 

Het is even zoeken en we rijden even te ver door maar uiteindelijk komen we Ship Creek een smal riviertje wat hier de zee instroomt. Bij een dam zien we een heleboel zalmen die tegen de stroom proberen in te zwemmen. En verderop staan een heleboel vissers in het water. We fietsen er heen en raken aan de praat met een visser die aan de kant staat.

 

Het blijkt dat het gaat om de Silver zalm maar terwijl hij dat zegt zwemt er net een Pink zalm voorbij. Voor ons zijn het gewoon grote vissen maar er zijn dus een heleboel verschillende soorten vissen. Het blijkt dat er zalmen zijn die terug zwemmen naar zee maar ook nog zalmen die tegen de rivier in zwemmen richting hun geboorte gronden. Bij inkomend tij (vloed) zwemmen de zalmen de rivier op en bij uitgaand tij (eb) zwemmen de zalmen de rivier af, slim van die vissen maakt het zwemmen een stuk makkelijker. Nu is het inkomend tij en we zien dan ook dat de vissers steeds dieper komen te staan en eilandjes langzaam onder water verdwijnen. De vissers staan hier en als ze een zalm vangen moet ie aan bepaalde voorwaarden voldoen om mee te mogen nemen. De soort maar ook de grootte is van belang.

 

 

 

Wij dachten dat de zalmen allemaal dood gingen nadat ze hun eitjes hadden afgezet dus keken een beetje raar op bij het horen van terug zwemmende zalmen. Maar als het een zalm niet lukt om terug te keren naar zijn geboorte vijver zwemt ie weer terug naar open zee en probeert het het jaar erna op nieuw. Zalmen die wel hun eitjes hebben afgezet sterven wel. Er zijn ook verschillende vismethoden. De man die wij spreken op de kant heeft een hele grote haak (of eigenlijk drie haken aan elkaar} in het water gegooid. Deze is groen gekleurd. Als hij een zalm ziet begint hij de haak langzaam binnen te halen in de hoop dat de zalm er op af komt. De zalm houdt van groen dus zal er op af gaan. Als de zalm dan dicht bij genoeg is zal hij happen of de visser haalt de haak binnen in de hoop dat deze in de bek van de zalm slaat. Er staan ook een heleboel vissers in het water en deze gooien steeds hun haak in het water als ze een zalm zien. Dit in de hoop om raak te gooien dus letterlijk een zalm 'aan de haak slaan'. We zien het lukken bij sommige vissers. De zalm wordt dan eerst gekeken of ie aan de 'eisen' voldoet. Vervolgens wordt ie dood geslagen en schoongemaakt. De zalm wordt daarna aan een touw gebonden wat aan zijn enkel zit. Dit zorgt er voor dat de zalm in het water blijft waardoor ie langer vers blijft. De vissers consumeren de zalmen allemaal zelf. Er zitten veel meeuwen in de buurt en deze zijn er als de kippen bij als ze zien dat er een zalm schoongemaakt wordt. Ze grijpen snel hun kans om een lekker hapje mee te pikken.

 

Na een half uurtje hebben we het wel gezien en fietsen weer verder. We komen langs het Alaska Railroad station waar we een kijkje nemen. Weten we alvast hoe het er hier uitziet als we volgende week met de trein gaan. Het is zo warm dat we wel een ijsje hebben verdiend. We zien een ijssalon en bestellen heerlijk ijs. Op het terras zitten we heerlijk genieten. Dit is pas vakantie. We besluiten lekker downtown te gaan fietsen/lopen. Er is hier heel veel free wifi dus af en toe kunnen we nog wat 'hacken' ook voor het spel Ingress. En al kijkend op de kaart van Geocaching zien we dat er ook nog iets in de buurt ligt. Dus die wordt ook nog 'en passant' op gepikt.

 

Dan fietsen we weer richting ons B&B maar in het parkje voor het Anchorage Museum horen we muziek en blijkt het feest te zijn. Het is 'Salmonday' en een soort braderie met allemaal kraampjes waar plaatselijke kunstenaars hun waar verkopen. De muziek is van een jazzkwintet dus we gaan even heerlijk in het gras zitten/liggen en genieten een uurtje van de reuring om ons heen.

 

Op de terugweg naar het B&B halen we een salade bij de supermarkt die we in 'thuis' lekker opeten. Verder werken we de website bij en pakken de tassen weer goed in. Morgen vroeg vertrekken we naar Kodiak Island onze tussenstop voor het bezoek aan de beren van Katmai. Tot zover.

 

 

{flike}