2 juni terug naar Slovenië

 

Het zonnetje schijnt als we vertrekken. Dat is toch een stuk prettiger rijden dan met regen. We rijden naar het Noorden richting Zagreb waar we de snelweg pakken richting Ljublana. Bij de grens wordt nog echt ons paspoort gecontroleerd (lees gescand) en we mogen door. Een kilometer verderop weer een grenspost. Nou deze zit te wordfeuden in zijn hok want hij kijkt niet eens op van zijn scherm. Maar wij zijn weer terug in Slovenië.

 

Onderweg bellen we met Country House Ambroz Gregorc bij Solcava. Dit is een boederij waar ze ook een zestal camperplekken hebben maar omdat het aan het einde van een doodlopende weg ligt is het wel handig als we weten dat we een plekje hebben. En dat hebben ze dus we tuffen vrolijk verder.

 

Om vier uur rijden we het erf op. En geen woord is teveel gezegd in de reviews. Een prachtige plek. We kijken op tegen de mooie bergen van de Steiner Alpen of in het Sloveens de Kamnisko Savinjske Alpe. Voor vanavond zijn er regenbuien voorspeld dus we besluiten nog snel even op de fiets te stappen om naar het begin van de Logarska Dolina te fietsen. Dit is een prachtige gletsjervallei 3 km verderop. Onderweg moeten we nog even stoppen want ze zijn bezig met het snoeien of zeg maar omhakken van bomen die groeien op de steile rotswanden boven de weg. Ze klimmen met touwen omhoog en vervolgens worden de bomen omgezaagd die dan letterlijk tientallen meters naar beneden vallen. Deze worden nu allemaal opgeruimd met grote happers en zodoende is soms de weg even helemaal afgesloten en dan kan er vanaf één kant weer worden ingereden.

 

Maar dan komen we na een half uurtje toch bij de ingang van de vallei. En inderdaad prachtig. Het laatste avond zonnetje schijnt nog mooi op de bergen waar nog steeds op sommige plekken sneeuw ligt. We maken wat foto's en fietsen dan weer terug naar de camper. De donkere wolken komen steeds dichterbij en we willen niet nat hozen.

 

20220602-_DSC7901  20220602-_DSC7919 

De weg terug gaat lekker makkelijk. Het is namelijk een groot vals plat waar we net tegenop gefietst zijn dus terug amper trappen. Het duurt niet lang voordat de regenbui losbarst maar we zitten lekker droog in de camper.

 

 

 

3 juni 2022 Logarska Dolina

 

Sonja is vroeg wakker en stapt op de fiets om te kijken of er in het supermarktje in het dorp ook verse broodjes te halen zijn. En dat is er dus dat is lekker. Ook nog even langs de plaatselijke VVV voor informatie.

 

Na het ontbijt wat we lekker buiten in het zonnetje kunnen hebben, stappen we op de fiets. We willen de Logarska Dolina doorfietsen tot het einde en dan wandelen naar Slap Rinka. Nou dat is nog een behoorlijke klim.

 

20220603-_DSC7940 

 

We wisten al dat de weg tot de vallei vals plat was maar de vallei zelf is dat ook. Er wordt flink wat gevraagd van onze bovenbenen. We fietsen ook op onze gewone stadsfietsen (geen e-bikes) en Sonja heeft zelfs fietstassen op haar bagagedrager dus niet echt licht gewicht fietsen maar een stadsfiets met 7 versnellingen. Het laatste stuk is een behoorlijke klim waarbij Sonja soms zelfs staand op de trappers naar boven ploetert. Maar met twee stops om even op adem te komen halen we het helemaal tot aan de waterval. Zo eerst even wat drinken want hier zit een hutje waar we wat kunnen halen.

 

De fietsen geparkeerd en we lopen het laatste stuk naar de waterval. Dit is nog een klim van zo'n 20 minuten. Het gekke is dat we helemaal geen riviertje zien of zo. Er zal toch nog wel water door de waterval stromen? Maar uiteindelijk horen we de waterval en zien we hem ook. Er valt niet zo heel veel water naar beneden maar het komt wel van hoog. Met 90 meter is het de waterval met de hoogste vrije val in Slovenië. Het waait behoorlijk hard en de waterval verandert soms ook van valrichting hierdoor. We spelen wat met lange sluitertijden (filters en statief niet voor niets mee ;-)) Er is ook nog een kleine uitspanning gebouwd tegen de berg op waar vandaan je een mooi zicht hebt op de waterval.

 

Sonja loopt weer terug naar beneden zodat Martin kan fotograferen van bovenaf. Dan pas zie je hoe hoog de waterval in werkelijkheid is. (Klik op de grote foto van de waterval en zoek Sonja onderin op de foto dan zie je de hoogte van de waterval). De oorsprong van de waterval komt vanuit verschillende bronnen onder Okreselj deze komen samen in de Kotovec rivier welke hier dus 90 meter naar beneden valt.

 

20220603_DSC4416  20220603_125138   

 

20220603-_DSC8016

 

Het blijkt dat het water van de waterval vlak na de val onder de aarde verdwijnt om pas weer een kilometer verderop weer in aan de oppervlakte te komen bij de bron van de Crna. Dit verduidelijkt waarom we geen stroompje zagen.

 

We lopen terug naar de fietsen en dan komt de grote beloning. We zoeven met 50 km/uur de berg af en gaan even lunchen bij een restaurantje halverwege de vallei. Een heerlijke dikke champignonsoep en een gedeelde Appelstrüdel en wij kunnen weer verder.

 

20220603_150915  20220603_142902 

 

Bij de camper terug even lekker gedoucht in de camper. De eerste keer deze vakantie in de camper (we stonden steeds op campings waar douches waren). Maar de douche in de camper werkt ook prima dus heerlijk opgefrist verder de dag relaxt doorgebracht.

 

 

 

4 juni 2022 Solcava Panoramic Road

 

Ten Noorden van de gletsjervallei loopt de Panorama route. Dit is een bergrug op 1100 meter hoogte waar vandaan je mooi uitzicht schijnt te hebben op de gletsjervalleien die op 600 meter hoogte liggen. Van de mevrouw van de VVV had Sonja al begrepen dat de weg boven redelijk vlak is en dat je dan beter met de camper met de fietsen achterop naar boven kan rijden. Dus dat gaan we doen.

 

Na het ontbijt ruimen we alles weer op in de camper en vertrekken. Het is inderdaad een behoorlijk steile weg naar Pension Majerhold waar een parkeerplek is. De fietsen van de camper af en gaan.

 

Eerst moeten we nog een kilometer afdalen. Dat wordt weer een lekker klim terug naar boven straks. Dan staan we aan het begin de panorama route. De mevrouw van de VVV heeft deze weg waarschijnlijk nog nooit gefietst want echt vlak is het niet. We moeten nog behoorlijk klimmen en het weggetje is niet van beste kwaliteit een groot stuk is zelfs alleen maar gravel. Maar de uitzichten zijn prachtig. We zien de drie gletsjer valleien Matkov Kot, Logarska Dolina en Robanov Kot met daar achter de kale toppen van de Kamnik-Savinja Alpen.

 

20220604-_DSC8104

 

20220604-_DSC8065 20220604-_DSC8071

 

Onderweg stoppen we nog bij een bron waar ijzerhoudend water naar boven komt. We rijden tot het kerkje waar we wat drinken en eten. We hadden moeten reserveren om te kunnen eten, oeps. Maar ze hebben nog wel dumplings. Nou die willen we wel. Dat is nl. een typisch Sloveens gerecht wat we nog niet hadden gehad. Deze zijn gevuld met bosbessen en smaken heerlijk.

 

20220604-_DSC8126

 

20220604-_DSC8144 

 

Dan fietsen we het hele stuk weer terug, dat gaat een stuk makkelijker dan heen omdat we nu meer naar beneden mogen. Onze horloges geven aan dat wel toch 250 meter in hoogte zijn gestegen. Dus onze workout voor vandaag weer gehad.

Bij de camper laden we de fietsen weer op en rijden terug naar de 'camping'.

 

 

 

{flike}