Nadat we op 8 maart 2010 de reis hadden geboekt (vlucht en camperhuur) gebeurde er op 20 maart iets wat eigenlijk niemand verwachte. De vulkaan Eyjafjallajökull barstte uit. Eerst is er de schrik maar dan de mogelijkheden. Dat zou toch mooi zijn als we die lava spuwende vulkaan in het echt zouden kunnen zien. Ondertussen is er van alles gebeurd. Het lava spuwen hield op en ging plotseling over in het spuwen van as. Wat ervoor zorgde dat het Europese vliegverkeer voor 5 dagen helemaal plat kwam te liggen door de aswolk. Maar inmiddels is de vulkaan helemaal tot rust gekomen en gaan wij over een week naar IJsland.

Het uitbarsten van de vulkaan heeft de route min of meer bepaald. We doen het rondje IJsland tegen de klok in. Nu kan je nog langs de Zuidkant rijden en je weet het nooit hoe dat een kleine twee weken later zal zijn. Het zal je gebeuren je laatste vakantiedag, de vulkaan barst weer los en de ringweg wordt afgesloten. Kan je de 1.100 kilometer weer terug rijden.

 

ijsland_route_2

 

De route begint in Keflavik waar we de 4-WD camper ophalen. Dan gaan we eerst naar de gouden driehoek met Þingvellir, Geyser en de Gulfoss (foss=waterval). Vandaar proberen we door te steken naar Gjain. Hiervoor moeten we over een F-weg en het is nog maar de vraag of die al open is i.v.m. de nog aanwezige sneeuw en ijs. Dan verder het binnenland in naar Landmannalaugar. Vandaar weer terug naar de ringweg 1 in het Zuiden. Waar we langs de Seljalandfoss rijden en naar het zwarte strand bij Vik misschien zien we daar ook de eerste papagaaiduikers. Een wandeling door de Fjadrargljufur canyon. Waarna we weer een stuk landinwaarts gaan naar Laki voor een uitzicht op de spleetvulkanen. Weer terug op de ringweg 1 rijden we langs de Svartifoss, vogeleiland Ingolfshöfdi en het gletsjermeer Jokularson. Dan rijden we langs de oostkust van IJsland naar het Noorden. Waar het natuurschoon elkaar weer in een rap tempo op zal volgen met de Selfoss, Dettifoss en Hafragilsfoss in de gletsjerrivier Jökulsá á Fjöllum (gletserrivier). Dan komen we aan bij Myvatn wat weer helemaal vol ligt met geothermische velden, lavaformaties en explosiekraters. Dan komen we nog langs de Godafoss, weer een giga waterval. Als de tijd het toelaat misschien nog een whale-watching tour bij Husavik. En verder naar het westen naar Hvítserkur wat eigenlijk een soort waddengebied is met prachtige rotsformaties en slapende zeehonden. We proberen terug te rijden via de F35 een prachtige weg door het binnenland.

Dan zijn de twee weken om en vliegen we door naar ..... New York.

Twee uitersten in één vakantie, ja het kan. In heel IJsland wonen zo'n 300.000 inwoners in de stad New York zo'n 3 miljoen. In IJsland is het overdag 9 graden en in New York is het momenteel 30 graden. Nou ja, kunnen we weer lekker doorwarmen. We hebben een hotel in Manhattan waar we vijf nachten verblijven. Van daar uit kunnen we mooi de stad gaan verkennen.