28 juni 2010 Myvatn – Blönduós

Zonsopkomst Myvatn

Nadat Sonja om 02:00 uur foto's ging maken van de zonsopkomst (die is gek joh!), werd Martin vanmorgen vroeg wakker omdat hij het koud had. Dus de kachel maar even aan gezet en weer gaan slapen. Maar bij het wakker worden een half uur later, bleek dat er een rood lampje knipperde bij de kachel die ook koud was. Dus... waarschijnlijk was de propaanfles leeg, want dat had de man van de camperverhuur verteld als er een rood lampje ging branden. Klopt ook wel een beetje met de schatting dat je ongeveer een week doet met die fles.

Dus fles omgeruild bij tankstation, waarbij de eerste nieuwe fles lekte bij de aansluiting, maar de tweede wel goed was. Maar helaas, het loste het probleem van de kachel niet op, dus dat zien we dan later wel weer. Na even de auto afgespoeld te hebben bij de gratis (!) wasplek zijn we rond een uur of 10 vertrokken naar het westen richting Akureyri.

Pseudo kraters bij MyvatnAan de zuidzijde van Myvatn lopen we nog een rondje bij pseudo kraters. Mooi, maar daar zijn we toch snel wel weer weg. Al snel na vertrek komen we aan bij de Godafoss waterval. Dit is een van de mooiste van IJsland en heet niet voor niets de goden waterval, omdat na het aannemen van het christendom door de rechtspreker de tabletten met afbeeldingen van de oude goden volgens de overlevering in deze waterval zijn gegooid.

We lopen hier even aan de linkerkant voor de foto's, maar moeten ook nog naar de rechterkant want er ligt hier natuurlijk een geocache ergens verstopt die we gaan zoeken. En na even rondkijken op de juiste locatie en het ontwijken van andere mensen die plantjes aan het onderzoeken zijn, hebben we de cache al gauw gevonden onder een paar rotsen verstopt.

 

Godafoss

 

Na een broodje op de parkeerplaats vertrekken we weer. Na een flink stukkie rijden komen we aan in Akureyri en gooien de tank maar weer eens vol. Bijna 1 op 5 loopt deze slurper, dus dat mag wel weer. We bellen ook even met de verhuurder want we willen toch even weten of de kachel misschien met een reset weer aan de gang gebracht kan worden. Na telefonisch contact, geprobeerd of het gasstelletje het goed doet en dat werkt prima. Dan zou het ook nog aan de accu in de camper kunnen liggen (een andere dan die van de auto) want de kachel doet het ook niet als die accu te weinig spanning levert. De verhuurder laat ons de kachel proberen met een draaiende motor, maar ook dan blijft het rode lampje knipperen, dus dat is het ook niet. De verhuurder stelt nog voor om naar de garage in Akureyri te gaan en dat hij eventueel onderdelen laat invliegen vanuit Reykjavik, maar we hebben geen zin om daar op te wachten, en doen het dan wel zonder. We leveren vrijdag de camper tenslotte weer in en die paar dagen redden we wel.

Na een eind rijden zijn we wel aan koffie, een ijsje en een sanitaire stop toe. Bij een tankstation stoppen we even en een softijsje betekent hier een toeter ijs van ongeveer 20 centimeter op je hoorntje. We rijden voldaan verder en na een korte periode komen we bij een herdenkingsmonument waar we - al zingend op Ge Reinders over een stelletje oudjes in hun campertje - aankomen en nog even wachten op twee meiden die het monument van alle kanten aan het fotograferen zijn. Even wachten? Bij een monument.... ja, natuurlijk ligt hier ook een geocache verstopt en ook die is snel gevonden onder een paar rotsblokjes. We hebben er een echt wit AH beessie in achtergelaten. Misschien ziet dat beessie ook nog eens iets van de wereld :)

Nu rijden we in een keer door naar de camping in Blönduós, waar we internet hebben en – terwijl Sonja lekker pasta kookt – ook TV kunnen kijken op de laptop. We hebben net Brazilie tegen Chili gezien en de samenvatting van Nederland. We zijn door naar de volgende ronde! Wat een kanjer die Arjen Robben! Bij dat hij weer op tijd fit is en maar hopen dat dit zo blijft! Ook in IJsland is hij bij de commentatoren het onderwerp van gesprek. Ze laten zelfs beelden zien van Robben bij Bayern Munchen. Ook de wedstrijd tegen Brazilie van 1990 (?) die we met 3-2 verloren door die knal van Carlos laten ze hier nog even zien..... Ik hoop dat het 2 juli tegen Brazilie net zo'n mooie wedstrijd wordt, maar dat de stand dan andersom is.

Overigens, we hebben hier een electra aansluiting en wat blijkt.... nu doet de kachel het weer... Dan was de gasfles zeker ook nog niet leeg, maar is waarschijnlijk de accu van de camper gewoon bijna op. Enfin, we redden het nog wel even.