22 juni 2016

 

 

Als we wakker worden plenst het van de lucht. De regen slaat tegen de ramen aan niet normaal meer. Toch maar opstaan want er staat alweer een heerlijk ontbijt voor ons klaar.

Na het ontbijt zitten we wat op de kamer en bedenken wat we kunnen gaan doen. Martin denkt nog even aan het Eiland Mull maar om nu nog daar heen te gaan wordt wel erg krap. Kunnen we net een uurtje over het eiland rijden en dan moeten we nog mazzel hebben met de ferry.

We gaan gewoon lekker relaxt naar Oban, we hebben al gezien dat het een gezellig plaatsje is en het ligt zo'n 15 kilometer verderop dus goed te doen. Tegen de tijd dat we weggaan is het gestopt met regenen dus dat komt mooi uit.

We parkeren de auto ergens buiten het stadje en lopen eerst naar de McCaig's Tower, een replica van het Collosseum. Inmiddels begint het op te klaren en hebben vanaf hier een mooi uitzicht over de stad en de baai.

 

 

We zien dat de whisky distilleerderij vlakbij ligt dus dat wordt het volgende punt waar we heen lopen. Over een uurtje gaat er een rondleiding dus daar schrijven we ons voor in. We lopen nog wat langs de baai en dan gaan we weer terug.

De distilleerderij staat nu midden in de stad maar in 1794 toen de broers John en Hugh Stevens begonnen was hier nog niets te vinden mede daardoor is de Oban Distillery één van de kleinste distilleerderijen in Schotland. Het is diverse malen verkocht en is tegenwoordig onderdeel van Diageo net zoals Talisker op Skye en nog zo'n 10 andere distileerderijen.

Het bekendste product van de distilleerderij is de 'Oban 14 jaar' oude single malt, welke onderdeel uitmaakt van de Classic Malts of Scotland. Deze single malt is in 1988 op de markt gebracht.

Een whisky moet minstens drie jaar en één dag rijpen in een eikenhouten vat voordat het whisky mag heten, maar de meeste Single Malt Whisky's blijven minstens acht aar lang in de houten vaten.

De vaten zijn op zich nog een apart verhaal. Deze komen uit de V.S. In de V.S. mag elk vat maar één keer gebruikt worden om whisky in te maken dus daar hebben ze een afvalberg van die vaten. De vaten worden uit elkaar gehaald m.a.w. de losse ronde planken en de metalen hoepels. Deze worden allemaal los verscheept en in Schotland weer in elkaar gezet. De Oban distilleerderij gebruikt vaten die al 3x eerder zijn gebruikt voor whisky.

Tijdens de rondleiding krijgen we whisky te proeven voordat het voor de laatste rijping de houten vaten in gaat. Dit is nog net geen pure alcohol maar komt aardig in de buurt met z'n 68% alcohol. Het is dan ook niet echt te drinken. Maar het moet op, de glaasjes mogen we nl. houden en dan moet het eerst leeg voordat het in het doosje gaat.

Daarna lopen we langs de voorraden die in ander gebouw zijn opgeslagen. En als laatste krijgen we een proefglas van de echte Oban 14 year. Martin begint er al aan te wennen maar Sonja nog niet echt.

We lunchen in een heel klein cafeetje tegenover de distilleerderij met een heerlijk broodje kip/brie en lopen nog even verder door de stad.

We rijden terug via een klein landweggetje waar we de nodige schaapjes en lammetjes tegenkomen op de weg.

 

 

 

Onderweg halen we een yoghurtje en wat fruit voor vanavond en dan bestaat de rest van de middag uit relaxen.

 

's Avonds is het weer helemaal dicht getrokken dus helaas geen mooie zonsondergang vanuit ons B&B. Maar toch nog even naar buiten gegaan om een foto te maken.

 

 

 

 

 

{flike}