12 juni 2016

Zo, ons verblijf in Edinburgh zit erop. Alles weer inpakken en na een goed ontbijt gaan we op pad naar het Noorden. De Tomtom op de telefoon wijst ons prima de weg en we zijn dan ook zo de stad uit.

Dan rijden we langs een heel groot standbeeld van twee mega grote stalen paarden hoofden. Dit doet ons plots denken aan het wiel waarmee boten van een kanaal 30 lager omhoog getakeld worden. Hoe heette dat ook al weer? Oh ja, Falkirk Wheel. We nemen en afslag en op een parkeerplaats proberen we te achterhalen waar dat dan zou liggen.

The Falkirk Wheel is een miljoenen project van 13 jaar geleden, het zorgt voor een verbinding tussen het Forth & Clyde Canal en het Union Canal 35m hoger gelegen. De kanaalboot vaart een stalen bak met water in. Deze wordt afgesloten en het wiel gaat draaien.

De bak met de boot erin gaat omhoog en van boven komt een lege bak met water. Dit duurt in totaal tien minuten,

 

 

Als de bak boven is wordt de bak geopend en de boot vaart verder in een kanaal 35 meter hoger gelegen. Voorheen moesten de kanaalboten door zo'n 11 sluizen om dit hoogteverschil te overbruggen.

 

We rijden verder naar Stirling daar bezoeken we het Stirling Castle. Het kasteel was vanaf de twaalfde eeuw de residentie van de Schotse koningen. Het huidige gebouw stamt uit de veertiende en vijftiende eeuw en is ontwikkeld door de koningen Jacobus IV, Jacobus V en Jacobus VI. Deze laatste verliet het kasteel in 1603 toen hij koning Jacobus I van Engeland werd.

Stirling is een heel groot kasteel bovenop een heuvel gelegen. Het kasteel heeft van buiten niet echt een 'kasteel' uitstraling. Dit komt mede door de vele extra verdedigingsmuren en gebouwen die er om heen zijn gebouwd. In het kasteel is heel veel gerestaureerd en we lopen door de verschillende kamers van de koning. Zoals de kamer waarin het bezoek moest wachten totdat de koning klaar was om je te ontvangen, vervolgens naar de ontvangstkamer en dan was er nog een eigen kamer met dan ook nog een slaapkamer. De Koningin had voor zich zelf ook zo'n rijtje kamers. En nee ze hadden niet dezelfde slaapkamer. Op het plafond van zo'n kamer zien we allemaal grote houten panelen met daarop allemaal verschillende mensen. Verderop in het kasteel vindt je in een museumgedeelte de oorspronkelijke panelen in vitrines en verderop wordt er precies uitgelegd hoe de panelen werden gemaakt. Erg leuk. Er is ook nog een hele grote hal waar vroeger feesten en partijen werden gegeven. Deze hal hebben ze nog maar 10 jaar terug helemaal gerestaureerd en ziet er erg mooi uit. In de verschillende kamers lopen ook verkleedde figuranten rond. Deze mensen kunnen je van alles vertellen over de ruimtes en de tijd waarin zij leefden.

 



Onderweg komen we nog langs Doune Castle en omdat we toch een Scottish Heritage Pass hebben die vandaag nog geldig is gaan we daar ook nog een kijkje nemen. Het blijkt best een mooi kasteel te zijn. Niet zo groot als de vorige maar best nog wel intact. De audio guide vertelt met leuke geluiden van alles over wat er in de verschillende ruimtes gedaan werd. Ook is er hier een film opgenomen Monty Python and the Holy Grale. De audio guide speelt ook die scenes allemaal af. Het is een laat veertiende-eeuws kasteel gebouwd door Robert Steward, Hertog van Albany, regent van Schotland gedurende bijna 20 jaar.

 

 

 
Dan wordt het toch tijd om door te rijden naar ons nieuwe B&B The Knowe in Callander. Als we de auto uitstappen komt de eigenaresse ons al tegemoet. Erg leuk. We hebben een ruime kamer dus dat is erg prettig.

's Avonds gaan we eten in het dorp, we wandelen eerst nog wat rond op zoek naar een restaurant maar alles wat we zien ziet er erg verlaten uit. Dan maar terug naar het hotel-restaurant wat we als eerste hadden gezien. Daar zit het lekker vol en zo blijft het. Het eten komt heel snel en is heerlijk. Dat is echt speed eten. In welk restaurant bestel je iets en heb je je bord met eten 10 minuten later al voor je staan, dat gebeurt niet vaak. Via een omweg wandelen we weer terug naar de B&B waar we weer enkele blogs plaatsen op de website.

 

 

 

 

{flike}