Jersey 30 juli 2011

Met een rechtstreekse vlucht vanuit Rotterdam landen we na anderhalf uur op een zonnig Jersey. Dat is lekker na alle regen die we de afgelopen weken in Nederland hebben gehad.

Met een bus worden naar ons hotel in St. Helier gebracht. Helaas kunnen we de kamer nog niet op, het is immers nog vroeg, dus we kleden ons om op de gang. Snel die warme spijkerbroek verruild voor een korte broek. We besluiten om direct naar de fietsverhuurder in de stad te wandelen om een fiets te huren. Onderweg scoren we alweer een eerste cache want daar ligt het hier vol mee op de kanaaleilanden. Onze toekomstige fiets- en wandeltochten hier zullen dan ook geleid worden door de GPS die ons weer naar mooie plekjes zal brengen.

In de stad huren we twee mountainbikes met 21 versnellingen. Nog even vragen of er een lampje geplaatst kan worden, want dan zijn we ook zichtbaar mochten we een keer laat op pad zijn. We rijden weer terug naar het hotel waar we informatie krijgen van de organisatie.

Daarna direct op pad, het is immers nu mooi weer, want ook hier heeft het tot gisteren heel veel geregend en was het maar 13 graden. We pakken de fiets en gaan naar het oosten. Al snel komen we er achter dat Jersey erg heuvelachtig is met soms hele steile klimmetjes. Aan de Zuidoostkust zien we een maanachtig landschap in zee liggen of eigenlijk op het strand. Allemaal hele scherpe zwarte rotsen die op het strand liggen. Nu kunnen we het goed zien, maar over een uur of 6 is dat niet zo omdat het dan vloed is en alles onder het water verdwijnt.

20110730_141126_dsc_0071Het eb en vloed verhaal is hier erg aanwezig. Het getijde verschil is negen meter en als het vloed wordt stijgt het vijf centimeter per minuut. Dit is enorm snel. Men zegt ook wel dat het eiland Jersey tijdens eb anderhalf keer zo groot is dan met vloed. Of dit juist is hebben we niet nagemeten.

We fietsen door langs de kust waar nog heel veel betonnen bunkers staan uit de tijd van de tweede wereldoorlog. Alle kanaaleilanden zijn ermee vol gezet want de Duitsers waren ervan overtuigd dat de geallieerden via de kanaaleilanden naar het vaste land zouden komen. Dit was - zoals we allen weten - niet het geval wat tot resultaat had dat het hele eiland vol staat met Duits beton en er in de hele oorlog geen schot is gelost.

Om zes uur zijn we weer terug in het hotel waar we heerlijk dineren.