Onze tweede locatie in Damaraland brengt ons naar Palmwag waar we op zoek gaan naar de Zwarte Neushoorn.

 

11 oktober 2023 op naar Palmwag

Door het prachtige landschap van Damaraland hoeven we vandaag maar een klein stukje te rijden. We doen dan ook rustig aan. Het is allemaal gravelweg dus lekker stoffig. 

_DSC4355

Langs de kant van de weg staat een mooie vogel dus we stoppen even. Op zijn lange gele poten stapt hij parmantig in het rond. Een roestbruin verenkleed en een lange slanke hals. Hij heeft nog het meeste weg van een Korhaan.

_DSC4374

Een nieuwsgierige Giraf kijkt ons aan vanachter een struik.

_DSC4383

Hij blijft rustig staan dus we besluiten uit te stappen en rustig naar hem toe te lopen. Hij denkt dat is gezellig laat ik de weg maar gaan oversteken. Hierdoor kunnen we mooie plaatjes schieten.

_DSC4397

En zo zijn we om één uur al bij de volgende lodge, de Palmwag Lodge. We hebben een ruime kamer met voor ons allemaal struikjes waar heel veel vogeltjes in zitten. Op het terras met een prachtig uitzicht over het landschap eten we een tosti. Ook hier vliegen er veel vogeltjes rond.

_DSC4430

De African Red-eyed Bulbul is een vogeltje wat best brutaal is en zelfs bij je aan tafel komt zitten. Het is een prachtig vogeltje maar hij moet niet op mijn bord komen.

Maar ook vogeltjes waar we de naam niet van kunnen achterhalen.

_DSC4432

Ook een prachtige wit gespikkelde vogel de Ground Scraper Thrush.

_DSC4447

De Southern Masked Weaver zijn ook hier druk met hun nestjes.

_DSC4456

Ook een grijs/groen vogeltje met aan de voorkant een mooie zwart gele tekening over zijn kopje en buik vliegt hier rond de Bokmakierie. 

_DSC4461

We krijgen een prachtige zonsondergang.

20231011_185150

Het is hier niet echt warm meer omdat er een behoorlijke koude wind staat uit het Zuidwesten en deze komt rechtstreeks van de koude Atlantische Oceaan. Ondanks dat je 60 km landinwaarts zit is het nog een koude wind. We eten dan ook met onze fleece jassen aan want het restaurant is gewoon open (geen ramen).

We proberen de Melkweg nog te fotograferen maar doordat de buren hun oranje buitenlamp aan hadden hebben we deze maar even in zwartwit geschoten.

_DSC4478


12 oktober 2023 Neushoorntrekking

Vanmorgen ging om 5 uur de wekker. Even snel aankleden en dan naar het ontbijtbuffet dat net open gaat. Om zes uur vertrekken we. De zon is nog niet op. Gelukkig liggen er fleece ponchos in de jeep dus die trekken we aan over onze kleding. Het is ook serieus koud. We moeten nl. eerst nog een uur rijden voordat we er zijn en het is een open jeep. 

We komen nog een paar Giraffes tegen en met het opkomende zonnetje is dat wel erg mooi.

_DSC4494

Na een uur pikken we de Rhino Ranger op. Die ons helpt zoeken naar de neushoorns. Er is hier in Damaraland een mooi ranger programma en doordat toeristen op zoek gaan naar de Neushoorns komt er ook geld in het laadje om het te bekostigen. De resultaten van het beschermingsprogramma zijn ook goed zichtbaar. In 2013 is Communal Rhino Custodian Support Programm gestart met het informeren van de mensen die er wonen en hun eigen neushoorns te beschermen. Rangers zijn opgeleid om de Neushoorns te herkennen en te monitoren. De stroperij is behoorlijk afgenomen hierdoor. Tot zelfs nul gevallen in 2019. In de jaren van Covid nam dit weer een beetje toe omdat er toen geen toeristen mochten komen. Waardoor er minder rond gereden werd in het gebied en ook minder geld binnenkwam. Gelukkig was het in 2021 weer gezakt naar nul. 

We rijden door de heuvel op kleine zand/grind paden. Dan ziet de ranger een Zwarte Neushoorn. Echt nog heel ver weg. We rijden die kant op en op 500 meter er vandaan stappen we uit de jeep. In ganzenpas lopen we er heel langzaam heen. Met de wind tegen blijven we op zo'n 300 meter afstand staan en kunnen we hem bekijken. Hij staat rustig te eten van de blaadjes.

_DSC4542

De ranger moet van elke gespotte Neushoorn een formulier invullen met de kenmerken van de Neushoorn ook of hij er gezond uitziet. En vaak kennen ze de Neushoorn bij naam omdat hij een bepaald kenmerk heeft. Bijvoorbeeld een kromming in zijn staart. Dan kan de naam genoteerd worden. Ook wordt het GPS coördinaat genoteerd waar de Neushoorn zich bevindt. Deze informatie wordt allemaal verzameld.

_DSC4600

De Zwarte Neushoorn herken je omdat hij kleiner en compacter is dan de Witte Neushoorn. In zijn nek heeft hij een behoorlijke bult. Hij heeft ronde oren en de lengte van zijn hoorns zijn ongeveer gelijk. Waarbij de Witte de voorste hoorn langer is. Verder heeft de Zwarte een gefronste lip. Omdat de Zwarte voornamelijk blaadjes van de bomen eet heeft hij zijn kop meestal wat meer opgeheven dan de Witte omdat dat een grazer is zal die zijn kop omlaag hebben als hij loopt te eten.

_DSC4622

Over het aantal Zwarte Neushoorns wat hier in Damaraland rondloopt doet de ranger geheimzinnig. Dat mag niet worden prijsgegeven. 

Na een half uurtje lopen we weer terug naar de jeep. De grond ligt hier vol met de prachtigste stenen. Sommige lijken wel edelstenen. We nemen een groot stuk kwarts mee wat helemaal in een kei zit. Het ziet er heel mooi uit. Even kijken of we dat mee kunnen kunnen nemen in onze bagage.

Dan rijden we verder en onder een boom stoppen we voor een koffie stop. De tafel wordt uitgeklapt. Tafelkleedje erop. Koffie, thee en snacks. Heerlijk zo in de vrije natuur.

Dan rijden we een klein stukje verder we blijken nl. vlakbij een natuurlijke waterbron te zijn en laten daar nou net een vijftal Woestijnolifanten staan te drinken.

_DSC4692

Hier blijven ook weer een tijdje staan. Prachtig hoe die beesten daar staan. Af en toe een slok nemen en dan weer een stuk van een struik af trekken om op te eten.

_DSC4708

's Middags relaxen en liggen we lekker aan het zwembad. 

 

2 reacties