2 oktober 2023 Op pad

Vandaag de eerste reisdag die voorspoedig verloopt. Onderweg al veel moois en een aantal dieren. Bij aankomst in Bagatelle Kalahari Lodge gaat het parkeren niet heel soepel het lijkt wel of we een lekke band hebben. Die vergeten we snel, komt morgen wel. Eerst een plons in het water.

Vanochtend heeft Sonja de wekker al vroeg gezet om de zonsopkomst te bekijken. Het is helemaal helder en al snel komt de zon boven de heuvels uit. Het valt op dat je het echt ziet gebeuren zo snel gaat het.

20231002_064126 

20231002_064429

Verder nog wat vogeltjes gefotografeerd. De meeste hoor je wel maar tegen de tijd dat je ze hebt gespot vliegen ze ook weer weg. Wel nog een prachtige zwarte vogel kunnen fotograferen met een felrode borst.

Na het ontbijt pakken we alle spullen bij elkaar en stoppen het in de auto. De fototassen op de achterbank en de grote tassen achterin de laadruimte. We hadden al gelezen dat deze niet echt stof dicht zijn dus een hoes over de ene tas en de andere in een grote vuilniszak. Dat scheelt weer.

Eerst richting Windhoek naar de supermarkt. Gelukkig kan de telefoon aangesloten worden via de USB en kunnen we gebruik maken van google maps. Hierdoor zien we de route op de navigatie van de auto. Thuis hadden we al de kaarten gedownload op onze telefoon want de hele tijd online kan hier niet. Dat zou een beetje prijzig worden. Het links rijden gaat prima alleen als je ergens afslaat gaat telkens de ruitenwissers aan. Ja ook die zitten omgedraaid aan het stuur. 

Zo komen we al snel bij de supermarkt aan en gaan we samen naar binnen. Veel hebben we niet nodig maar toch wel een aantal dingen. En dat is voornamelijk water (20 liter) en cola. We slaan behoorlijk wat in. Ook nog een broodje, mueslibars voor nood, zoute pinda's voor als we flauw worden, bananen. Bij de kassa staat al een mannetje die onze spullen naar de auto wil brengen. Ook dat is Afrika en helemaal prima.

Alles in de auto en dan op naar het Zuiden.

20231002_104833

Windhoek zijn we snel uit en dan rijden we door een heuvelig landschap. De weg is kaarsrecht en van goede kwaliteit asfalt. In de eerste plaats, Rehoboth, kijken we of ze bij het tankstation een ATM hebben. Want bij de suppermarkt deed deze het niet. Maar hier staat een mega rij dus we kijken wel verderop. Aan de andere kant van het dorp weer tankstation en hier hebben ze ook een aantal pinautomaten en deze doen het wel. 

Bij Kalkrand slaan we linksaf de grafelroad (C21) op. Deze is prima te doen. In sommige bomen zien we hele grote nesten zitten, eerst weten we niet wat het zijn. Maar het blijken toch vogels te zijn. Het nest staat uit lange grashalmen maar daar tussen zitten weer kleinere nesten. Het zijn ook hele kleine vogeltjes die erin duiken.

Dan zien we ook de eerste Oryxen. Het Nationale dier van Namibië.

_DSC2635Een prachtige antilope (ook wel Spiesbok genoemd) soort met gigantische lange dunne hoorns (deze kunnen wel ruim een meter lang worden). Zijn kop is zwart wit getekend en een grijs lijf, zwart met witte poten, korte manen en een bult op de schouder. Oryxen zijn goed aangepast aan het leven in de woestijn en kunnen langere tijd zonder water.

Bij de D1268 slaan we rechtsaf. De lodge staat overigens vanaf de grote weg al aangegeven ook dus missen kan bijna niet.

Verderop staat een prachtige struisvogel en weer stoppen we langs de kant van de weg. Net even te ver de kant in zodat we even moeten manouvreren om weer uit het zand los te komen.

Dan ziet Sonja een pracht gekleurde vogel. Het is de Troupant (Vorkstaartscharrelaar). Met een prachtige groen kop, rood om de ogen, een roze buik, blauwe vleugels, oranje rug. Is het werkelijk een plaatje om te zien. En wat heerlijk dat we nu de 60-600 mm lens hebben zodat we hem prima kunnen vastleggen vanuit de auto. Het vogeltje zit 30 meter verderop boven in een boom.  

Het landschap bestaat hier uit rode heuvelruggen die allemaal langs elkaar liggen. Soms zie je een licht gekleurde vlakte. Dit zijn plekken waar als het regent (wat overigens bijna nooit gebeurd hier) water staat. Nu is het al maanden kurkdroog en ze hopen dan ook dat het regenseizoen wat begint in november zal zorgen voor de nodige regen.

Om half vier zijn we bij ingang van de lodge. Bij de poort worden we de andere kant opgestuurd het blijkt dat de lodge twee locaties heeft en wij zitten in Bagatelle Kalahari Boutique Farmhouse. Bij het parkeren wat weer op steen is merkt Martin aan het sturen dat de wielen niet helemaal lekker draaien net of we een lekke band hebben. Nee toch. Als we uitstappen en rondlopen zien we in de rechtervoorband een grote schroef zitten. Dat is niet goed. De band is nog niet echt plat maar hiermee kunnen we niet rond blijven rijden. Dat wordt wisselen maar dat komt later wel.

Het is een prachtige plek met uitzicht over de Kalahari. Een gigantische pan (plek waar bij veel regen water zou staan) strekt zich uit zover als je kunt kijken. Daar omheen het rode zand en de kleine boompjes en struiken die je hier in de omgeving ziet. De lodge zelf is werkelijk heel prachtig. Een klein zwembad met ligbedjes en een restaurant. 

20231002_155520

We worden naar Villa 3 gebracht. Het blijkt dat we een upgrade hebben. Waarom geen idee maar het is werkelijk prachtig. Een gigantische kamer met hele grote schuifdeuren die uitkijken over de Kalahari. Zo als dit de standaard wordt van deze reis.... daar kunnen we wel aan wennen.

Nadat we ons geinstalleerd hebben neemt Martin contact op met de autoverhuur over de lekke band. We kunnen overmorgen bij een garage in Marienthal een nieuwe band ophalen en de kapotte achterlaten. Wat een mazzel dat we nu knap geparkeerd staan en morgen de tijd hebben voor het verwisselen van de band.

We nemen eerst een duik in het ijskoude water van het zwembad en relaxen wat. Daarna lekker douchen en diner. Heerlijk buiten en het eten is fantastisch. Na het toetje de fotospullen ophalen want we gaan voor de Stargazing tour. Met de jeep rijden we naar de lodge aan de andere kant van de weg. Daar hebben ze een telescoop staan waar je de sterren en planeten kunt bekijken. Een kenner verteld het een en ander over de sterren. Zo staan sommige sterren zover weg dat ze waarschijnlijk niet eens meer bestaan. Zoals hij zei, je kijkt in het verleden. De melkweg is ook prachtig te zien maar het is nog niet eenvoudig om deze vast te leggen. Er is ook niet echt plaats om het kleine statiefje een beetje knap neer te kunnen zetten. Maar het zicht via de telescoop op de planeten Saturnus met zijn ringen en Jupiter met vier van zijn 72 manen. Is ook erg mooi. 

Weer terug naar de villa waar we lekker ons bed in duiken. 

 

3 oktober 2023 Bagatelle Game Ranch

Want vandaag gaat om zes uur de wekker. Snel aankleden een kopje thee maken en een krentebol. We hebben een morning drive. Om half zeven vertekken we weer naar de 'overkant'. Bagatelle Ranch blijkt uit twee privé gebieden te bestaan wij zitten in een gebied van 7000 hectare en aan de overkant hebben ze 3.000 hectare. Deze gebieden zijn helemaal omhekt en zo weten ze ook hoeveel dieren er zich bevinden. Omdat het aan de overkant 'kleiner' is zijn de dieren gemakkelijker te vinden dus daar worden de meeste game drives gehouden. 

We gaan eerst op zoek naar de stokstaartjes (Meerkatten) deze worden rond deze tijd wakker en komen dan uit hun holen. De gids weet natuurlijk waar die holen zijn. En ja hoor, daar steekt er één zijn kopje boven het rode zand uit. Kiekeboe.

_DSC5574 

Hij kijkt nauwlettend in het rond om te kijken of de omgeving veilig is. Er niet hoog boven zijn hoofd een roofvogel zweeft of ander gevaar dreigt. En dan komen er steeds meer die hun kopje nieuwsgierig naar buiten steken. Prachtige beestjes die vaak rechtop gaan staan zittend op hun achterpoten zich helemaal uitstrekken en dan parmantig in het rond kijken.

_DSC5665

De stokstaartjes eten schorpioenen en kleine slangetjes. We kunnen hier wel uren blijven kijken maar er is nog meer te zien dus we rijden verder. 

_DSC5574

Vlakbij is een waterhole wat ze hier hebben aangelegd voor de twee witte neushoorns die hier leven. Een groot modderbad en daarnaast een grote drinkbak. Verderop zien we de logge sporen van de neushoorns en ja hoor. Daar staan ze. Langzaam rijden we dichterbij. Het vrouwtje komt langzaam naar ons toegelopen. Zo dichtbij dat je haar bijna kan aanraken. Ze schuurt haar kop langs de jeep en je voelt het ook. Hij blijkt dat ze worden bijgevoerd en dus betekent een jeep voor hun voedsel. Ze hebben pech wij zijn er alleen maar om ze te bekijken.

_DSC5725

Het vrouwtje is een stuk dikker dan het mannetje. Dat komt omdat ze waarschijnlijk zwanger is. Dat zou natuurlijk fantastisch zijn voor de Bagatelle ranch. 

Deze neushoorns hebben hun hoorns nog wel. Echter de regering in Namibië is bezig met het preventief verwijderen van de hoorns bij de neushoorns vanwege de stroperij. Hiermee zijn ze in Etosha N.P. al begonnen en zal ook met deze twee neushoorns gaan gebeuren.

_DSC5826

Verderop staat een groep Springbokken. Helaas zijn deze erg schuw en ze rennen dan ook snel weg. Aan de horizon zien we twee Giraffes die net boven een heuvelrand uitsteken. De Giraffes zijn rustige beesten en blijven dan ook lekker staan waar ze zijn. Giraffes worden niet zo oud. En hoe ouder ze worden hoe donkerder hun vlekken worden. Er is ook een kleintje bij de groep. Prachtige beesten zijn het.

_DSC5957

_DSC2539

Verderop nog een groep Gnoes (Wildebeesten) en weer Springboken (de Golden) ditmaal. Ook zien we nog een grote loopvogel de Gompou (volgens onze Afrikaanse vogeldocumentatie). Een beest wat nog het meest weg heeft van een struisvogel.

_DSC2630

Dan zit de tour erop en rijden we weer terug naar onze lodge. 

_DSC2640

Als we weer aan onze kant zijn zien we langs het pad nog een grote zwarte slang liggen die ligt op te warmen in de zon. Deze is zo'n anderhalve meter lang en veilig vanuit de jeep zetten we hem op de foto.

De spullen even terug naar de kamer gebracht en dan staat het ontbijt klaar. Het is weer heerlijk, hiermee komen we de dag wel weer door. Na het ontbijt nog even buiten gezeten maar al snel weer de koelte op de kamer opgezocht. Martin slaapt wat bij en Sonja typt het verslag voor de website. Want we zijn een dag verder en al weer zoveel gezien en beleeft.

Martin verwisseld nog even het rechtervoorwiel, waarvan nu duidelijk te zien is dat deze aan het leeglopen is, samen met twee mannetjes van de lodge. Zo dat is ook weer geregeld morgen het wiel met de schroef erin omruilen bij de garage.

's Middags komen er allemaal wolken en begint het in de verte ook te donderen. Hierdoor is het ook een klein beetje afgekoeld dus we nemen even een duik (dip) in het zwembad. Even laten drogen en dan weer aankleden. Om half vijf hebben we nl. weer een Game Drive en Sundowner. We rijden zelf naar de 'andere' kant kunnen we direct even het 'nieuwe' wiel testen.

Inmiddels komt de regen met grote druppels naar beneden dus of we echt een mooie zonsondergang te zien gaan krijgen is de vraag. Als we in de jeep stappen voor de excursie is de regen afgelopen. We rijden nu in het zelfde stuk van het Game Reserve als vanochtend en komen al snel de twee Neushoorns tegen. Ze zitten weer lekker onder de modder en grazen wat van het dorre gras.

Ook komen we een drietal Zadelantilopes tegen. Deze komen normaal niet voor in Namibië maar wel in het buurland Angola. 

Dan zien we op een heuvelrug een grote groep Blue Wilde beast (ook wel gnoes genoemen). Later zien we nog een groep Black Wilde Beast. Het verschil tussen deze twee is de kleur van de staart. Die van de 'Black' is nl. blond.

De groep Giraffes komen we ook weer tegen. Het kleintje loopt er nog steeds bij en staat ons vol nieuwsgierigheid aan te kijken. Dit geldt overigens voor alle giraffes die in tegenstelling tot de andere dieren totaal niet bang zijn van een jeep of mensen.

We zien ook nog verschillende soorten Springbokken, de koperen (waarvan er veruit de meeste rondlopen), maar ook de zwarte en de witte springbok. 

_DSC2643

_DSC2648

Ook nog een groep Waterbokken. Dit is een groep mannetjes want de dames hebben geen hoorns. En ook deze soort heeft weer prachtige hoorns. Mooie gebogen met ringen erlangs.

_DSC2681

Dan rijden we een heuvelrug op waar een dame klaar staat met drankjes en wat snacks. In een paar minuten komen er zo een aantal jeeps aanrijden vanuit het veld. Helaas is er geen mooie zonsondergang want het is inmiddels helemaal bewolkt. Vlak voor zonsondergang piept de zon nog net tussen de wolken door maar helaas te zwak om voor een moois rode verkleuring te zorgen.

Vlak voordat het helemaal donker is rijden we zelf weer terug naar de lodge en genieten we weer van een heerlijk diner. Wat bestaat uit het voorgerecht Pasteitje van spinazie met feta of een Worstje van Oryx, huis- of aardappelsalade, gegrilde Springbok medallions (heerlijk mals) of kipfilet met honing daarbij rijst met doperwtjes, geglaasde wortelreepjes, broccoli. Als toetje een Cream Brulée met Amarula of Walnotenpudding met perensaus. 

Het diner wordt nog een paar keer opgeschrikt door een tweetal schorpioenen die over het terras lopen. Deze worden gevangen met een glas want deze hoop je niet onverwacht tegen te komen. Het is jammer dat er hier geen stokstaartjes wonen want schorpioen is hun meest favouriete voedsel.

 

4 reacties