14 september 2021 Haute Limousin

 

En zo kwam er ook een eind aan ons verblijf in Peparlat. De wekker op tijd en alles weer bij elkaar zoeken. Het nadeel van zo'n groot huis samen met een langer verblijf is dat alles overal kan liggen. Nu hebben we gisterenavond al het een en ander opgeruimd maar toch. Al met al zijn we om half tien helemaal gepakt en is het huis aan kant. De eigenaren komen ook net aan dus de borg kan afgehandeld worden en we nemen afscheid.

We hoeven vandaag niet zo ver te rijden dus we hoeven maar 1x te laden onderweg. Na de laadsessie van eergisteren hebben we niet meer gereden dus de accu staat nog op 82% daarmee komen we al een heel eind. We hebben gezien dat vlak voor Brive op een Aire een groep van 8 Ionity snelladers staat dus daar rijden we op aan. Het is er lekker rustig dus de auto kan direct aangekoppeld worden. Het is inmiddels 12 uur dus we eten ons stokbroodje en een kopje thee. Na een kleine drie kwartier kunnen we weer verder. Het is lekker zonnig dus het rijdt lekker rustig.

In Limoges gaan we op zoek naar een laadpaal zodat we redelijk vol bij ons nieuwe verblijf aan komen. De beoogde laadpaal bij de Supermarche blijkt bezet te zijn. Dat is balen. Sonja gaat boodschappen halen en Martin koppelt de auto evengoed aan alleen het laden gaat met 11 kW dus heeeel langzaam. Na een half uur is er maar 3% bijgeladen dus dat zet geen zoden aan de dijk. Helaas is er in de omgeving verder geen snellader te vinden dus we rijden maar naar het huis.

We hebben in Cieux eergisteren een mooi huisje geboekt. Cieux is een klein dorpje maar wel met twee bakkers dus vers brood beschikbaar. We verblijven bij Lake View wat van Engelse eigenaren is. Zelf wonen ze ernaast. Het is een verbouwde schuur met een leuke woonkamer en uitgebreide keuken. Boven een tweetal slaapkamers met ook allebei een eigen badkamer. En inderdaad boven vanuit de slaapkamer hebben we uitzicht op een klein meertje.

20210915 huisje

's Avonds bekijken we hoe we de weg verder naar huis gaan vervolgen. Dit blijkt nog een hele puzzel want zeker rond Parijs willen we niet met een bijna lege accu zitten. We kiezen voor de tolweg met dan een kleine omweg naar Chartres zodat we volgeladen Parijs kunnen ronden. Maar dat is voor overmorgen.

 


15 september 2021 Oradour-sur-Glane

Heerlijk geslapen en na een bak yoghurt met banaan, noten en muesli kunnen we er weer tegen. We rijden naar Oradeur-sur-Glane 8 kilometer verderop. In dit dorp staat een lader en gelukkig deze is vrij. De kaarten om dat ding te kunnen starten werken helaas niet. Oeps, wat nu. Via een QR-code welke op de laadpaal is bevestigd kan je ook betalen met je creditcard dus dat doen we maar. En gelukkig het werkt. Het laden zal 2,5 uur duren totdat de accu vol is dus we hebben de tijd.

Oradur-sur-Glane is een 'Centre de la mémoire'.

20210915-_DSC9846

Op 10 juni 1944 heeft er in dit dorp een bloedbad plaatsgevonden.

20210915-_DSC9735

Op die dag omsingelt een eenheid van Waffen SS van de divisie "Das Reich" het dorp en alle 642 inwoners mannen, vrouwen en kinderen vinden de dood door kogels en vuur. Alle bewoners worden gesommeerd naar het kermisterrein te gaan. Daar worden de mannen van de vrouwen en kinderen gescheiden. De laatste worden allemaal naar de kerk gebracht.

20210915-_DSC9968

De mannen worden in verschillende groepen verdeeld waarna per groep die elk in een andere straat staan alle mannen doodgeschoten. De vrouwen en kinderen moeten dit allemaal aanhoren. Nadat alle mannen zijn gedood wordt de kerk in brand gestoken en komen ook alle vrouwen en kinderen om het leven. De dag erna wordt het hele dorp geplunderd en plat gebrand. Alle overledenen worden verbrand en belanden in een massagraf. Identificatie is naderhand dus helemaal niet meer mogelijk.

20210915-_DSC9918

Al in November 1944 is besloten om de ruïnes van het dorp te classificeren en te conserveren, waardoor Oradour nationale erkenning kreeg. Deze maatregelen maken van het martelaarsdorp een symbool van een Frankrijk dat gewond is geraakt door de Duitse bezetting.

20210915-_DSC9999

Het is behoorlijk indrukwekkend allemaal. We blijven foto's maken. Wat opvalt is dat er best wel veel auto's in het dorp waren.

20210915-_DSC0035

Het lijkt wel of iedere familie een auto had toen.

20210915-_DSC9885

Ook staan er opvallend veel naaimachines in de ruïnes.

InCollage_20231230_135138728

InCollage_20231230_134551986

Verder ook fietsen en anderen metalen frames van bijvoorbeeld bedden of balkonhekjes.

We lopen zo drie uur rond in het dorp en behoorlijk onder de indruk lopen we terug naar de auto. Als we terugkomen bij de auto is de accu ook helemaal vol. Dat is toch prettig.

Bij de auto eten we ons thuis klaar gemaakte stokbroodje op. We rijden nog een stukje door de omgeving van Cieux. Het heet hier Haut Limosin en waarschijnlijk omdat het wat hoger ligt zijn er nog erg veel bossen. Het is dan ook mooi om rond te rijden. Ook staan er hier op verschillende plaatsen dolmen en menhirs deze bezoeken we ook natuurlijk. Af en toe even de benen strekken en een stukje lopen.

20210915 dolmen Sonja

Zo komen we ook bij een menhir van wel vijf meter twintig hoog. Ongelooflijk hoe ze die vroeger hier allemaal hebben neergezet. Het zijn nl. geen keien die hier normaal voorkomen. Ze zijn dus echt door mensenhanden hier belandt.

20210915 dolmen Martin

Het zonnetje schijnt inmiddels ook lekker en als we terug komen bij Lake View kunnen we er nog even van genieten. Lekker met een drankje, wat olijven, een lekker worstje en wat tomaatjes. Ja de koelkast moet ook leeg natuurlijk.

20210915 relax

's Avonds weer een heerlijke courgette soep gegeten en daarna wat aan de foto's gewerkt en de tekst voor de website.

 


16 september 2021 terugreis

 

We hebben besloten om twee dagen te doen over de terugreis. Het is net even te veel kilometers om in één dag weg te tuffen en het laden van de auto neemt ook zijn tijd in beslag dus dan kan je dat maar beter van te voren beslissen.

Om 9 uur vertrekken we uitgezwaaid door de eigenaren van het huis. Bon voyage. We hebben een planning gemaakt waar we kunnen en moeten bijladen maar al snel blijkt dat als je continu 130 km/per uur rijdt de accu sneller leeg is. Als we vertrekken verteld de route navigatie ons hoeveel kilometer het nog rijden is naar de volgende laadpaal die we als eindbestemming erin zetten. Ook verteld de auto ons hoeveel kilometer we nog kunnen rijden op de acculading die er nog inzit. Als je dan het aantal restkilometers ziet teruglopen van 150 naar de 30 kilometer moet je je planning bijstellen. Gelukkig heb je dan weer de handige apps van Chargemap en 5G internet op de telefoon. En vinden we een Aire dichterbij waar we bijladen.

20210916 laden

We staan net voorbij Orleans en laden in een uurtje weer maximaal vol. We bekijken de aantal kilometers naar de volgende laad mogelijkheid voorbij Parijs en kijken vooral hoe vol de accu zal zijn als we bij Parijs zijn want daar willen we echt niet bijna leeg rondrijden. Het gaat allemaal lukken. We rijden verder met 120 km/uur en dan klopt de inschatting van de auto wel prima. Rond Parijs is het zoals gebruikelijk behoorlijk druk met Fransen die van de linkerbaan naar de rechterbaan schieten om vervolgens weer terug te gaan. Het blijft een zootje daar. Maar ook dat is gelukt.

Na nog een laadsessie rijden we rond zeven uur bij Gent waar we blijven slapen in een spiksplinter nieuw Van der Valk hotel. Ze hebben hier prima bedden en lekker eten dus dat gaat helemaal goed komen.

Even snel onder de douche en dan eten. Voor het eerst deze vakantie uit eten dus we nemen het er lekker van. Heerlijk.

 


17 september 2021 thuis

Na een heerlijk uitgebreid ontbijt rijden we om 10 uur weg uit Gent. Een tiental kilometer verderop zou een hele zware snellader staan, alleen helaas foutmeldingen en meldingen dat de auto uit moet staan of zo. Oeps. Gelukkig staat er ook een iets langzamere snellader op dit parkeerterrein dus dan daar maar aan. En zo kunnen we na een kwartiertje weer verder. Hiermee redden we het wel tot in Hazeldonk waar we in Nederland weer aan de Fastned kunnen om vol te laden tot thuis. Het is vandaag erg druk op de weg. De hele weg veel vrachtverkeer en gewoon volle snelwegen.

Aan het eind van de middag zijn we weer thuis en laden we de auto weer uit. Snel wat eten en dan 's avonds weer lekker sporten en muziek maken.