Op reis met een volledig elektrische auto... het is nog een beetje avontuur. 

Een hybride (elektrisch én benzine) auto kan een lege batterij hebben en dan op benzine verder rijden. Dus als je langs de kant van de weg strandt kun je met een jerrycan dat nog wel bijvullen na een eind lopen naar een tankstation of een vriendelijke wegenwacht.

Maar met een volledig elektrische auto heb je die optie niet. En slepen kan ook niet. Dus... de batterij moet niet leeg raken en je moet dus op tijd bijladen.

Nou groeit het aantal laadpalen natuurlijk flink, maar toch... ze staan niet op overal en nog lang niet zo vaak als dat er 'normale' tankstations zijn.

Een beetje zoals vroeger wanneer je op LPG reed (maar toen ook een benzine backup...) : waar kan ik gas tanken?

Dat is nu geworden: waar kan ik de batterij bijladen?

 

Natuurlijk zit er in de auto een navigatie met daarin de bekende laadpalen en hebben we online verbinding die automatisch updates doorvoert... dus dat zou al moeten werken. Maar ja, doet die het ook in België en Frankrijk? We gaan het merken!

Mocht dat niet werken dan zijn er nog diverse andere oplossingen zoals diverse apps voor op de telefoon waarin de laadpalen bijgehouden worden.

En diverse websites bieden ook allerlei overzichten.

 

Om maar een verzameling vast te leggen die we in ieder geval als backup meenemen:

 

Op de Android telefoon:

 

Appnaam Website Functies
SMOOV https://www.smoovapp.eu/ Laadpalen zoeken, laadpas registreren, laadsessies starten/stoppen
CHARGEMAP https://nl.chargemap.com/map Laadstations zoeken, route plannen (BETA) en mogelijkheid van laadpas, sessie starten
FASTNED https://fastnedcharging.com/nl/locaties Laadpalen en app, snelladen langs snelweg NL en uitbreidend naar andere landen.
PLUGSHARE https://www.plugshare.com/nl Kaart met laadpunten en status van recente laadsessies.
     
  https://oplaadpalen.nl/ Oplaadpalen.nl is onafhankelijk en heeft als doel om elektrisch rijden te vergemakkelijken. De getoonde data is afkomstig van het bedrijf Eco-Movement.
  https://ev-database.nl/

Informatie over elektrische auto's, laadsnelheid etc

 

     
Plugsurfing https://www.plugsurfing.com/drivers/main Overzicht laadpalen, registratie, laadpas, betaalmethode, sessie starten, charging app