5 December 2014

 

Jaarlijks worden tussen eind november en begin januari, vlak bij Helgoland, een klein Duits eilandje boven Hamburg, jonge grijze zeehondjes geboren.

 

Eind november baren de moeders op het strand van Düne de jonge zeehondjes, waarna die ongeveer 3 weken niet kunnen zwemmen.

Ze hebben dan nog geen vetlaag en moeten eerst drie tot 4 weken vette moedermelk drinken, voordat ze het water in kunnen.

Voor natuurfotografen is deze periode natuurlijk een uitgelezen kans om deze mooie dieren te fotograferen.

En dat we ons nou zo durven noemen... nee. Maar we vinden het wel heel leuk om foto's te gaan maken!

 

Eind november/begin december is natuurlijk geen zomer. Dus lekker op je buik op het strand liggen fotograferen hou je niet zo lang uit...

We lopen dus wel wat risico's...

Allereerst de boot: de kans dat de boot vanuit Cuxhaven niet gaat is zeker aanwezig.

Dan de overtocht: Als de boot gaat..... dan kan het nog een flink tochtje zijn. De Duitse Bocht staat bekend om 'zwaar weer' en vreemde golfslag. De gemberpillen uit Nieuw Zeeland gaan dus mee!

Dan het weer: er wordt windkracht 6/7 voorspeld.... en regen... Toch zijn we positief: er zal echt wel een keer een droog momentje zijn.

En tenslotte de zeehonden zelf natuurlijk: zijn ze er wel? Hebben ze geen last van de zeehondengriep? Zijn de jongen dit jaar niet vroeg geboren en dus al weg van het strand? We gaan het wel zien!

 

We hebben besloten om in ieder geval maar 3 dagen te gaan om de kans op redelijk weer iets te vergroten. De skikleding met thermo ondergoed gaat ook mee, net als een sportmatje om op te kunnen liggen.

Maar eerst nog even verjaardag vieren, nog een tweetal orkestrepetities en dan... an als alles goed gaat, hopen we met dit soort foto's terug te kunnen komen!

 

 

  

 

 

De route voor zondag 7 december....

 

HelgolandRoute

 

 

 

{Flike}

 

{jcomments on}