Maandag 5 juli 2010 New York – Staten Island Ferry – NY by night

Vanochtend gingen de ogen pas om 9 uur open na heerlijk te hebben geslapen. Een douche, de spullen bij elkaar gezocht en een ontbijtje gehaald. Het is ook vandaag weer bloedheet dus we stappen in de metro richting Manhattan Downtown.

VrijheidsbeeldWe pakken de ferry naar Staten Island want dan varen we mooi langs het Vrijheidsbeeld. Want ook dat hoort bij een bezoek aan New York. We staan aan de goede kant van de ferry dus we kunnen mooie plaatjes schieten. Het is alleen wat heiig vandaag. Het Vrijheidsbeeld staat er mooi bij, alleen je verwacht het toch groter dan het in werkelijkheid is, zeker met al die wolkenkrabbers die hier op Manhattam staan. Een ferry later varen we weer terug waar we lopend richting het Noorden gaan.

We lopen door Wall Street naar de New York Stock Exchange. Een hoop politiebewaking hier (zoals trouwens overal in NY) net of we met zijn allen de goudvoorraad hier komen stelen. Dan lopen we verder naar Ground Zero, dit is nu een gigantische bouwput. Het is de bedoeling dat er volgend jaar een prachtige herdenkingsplaats is ingericht (ter nagedachtenis aan de aanslag op 11 sept op de twee WTC gebouwen). We nemen ook een kijkje in het 9/11 memoriam waar ze een overzicht geven van de gebeurtenissen op die bewuste 9 september en wat ze aan het bouwen zijn op de plek. Ook nemen we een kijkje in de St. Pauls chapel, deze kapel op 100 meter afstand van waar de WTC gebouwen stonden is helemaal ongedeerd gebleven en is na 11 september een bedevaartsoord geworden voor de nabestanden. Dit is trouwens nog steeds zo.

Inmiddels is het al drie uur en we krijgen behoorlijk trek. We lopen door naar Little Italy waar we bij een echte Italiaan heerlijk gaan lunchen, lekkere salade en een heerlijke pasta. Dan pakken we de metro en gaan weer terug naar het hotel. Waar we douche nemen om weer even af te koelen en het vieze zweet van ons af te spoelen.

From the Top of the RockOm zeven uur weer in de benen want we lopen naar Rockefeller Centre om daar boven op het dak "Top of the Rock" te kijken naar de stad. We kopen kaartjes en al gauw staan we in de lift die ons in circa dertig seconden brengt naar de 69ste verdieping en dan staan we al helemaal bovenop het gebouw. We kunnen mooi ver kijken en zien nu de gebouwen die we al een paar dagen van onderaf zien. Een mooi uitzicht naar alle kanten. altDe zon gaat langzaam onder en dan gaan de lichtjes aan. Het is een prachtig gezicht, de Empire State Building in het blauw/wit/rood van de Stars and Stripes is natuurlijk de aandachtstrekker maar ook de bruggen en de Chrysler Building zien er prachtig uit in het donker.