Vrijdag 30 maart 2018

La Pasion de Adeje

Het is vandaag Goede Vrijdag en er zijn vandaag verschillende optie's wat we zouden kunnen doen. In La Laguna, een mooi oud plaatsje in het Noorden, zijn er twee processie's. Een om vijf uur, de Magma processie en vanavond om negen uur de Silent processie. Maar omdat we afgelopen dinsdag al 'per ongeluk' bij een processie terrecht kwamen kiezen we voor La Pasion de Adeje. Dit begint om 12 uur 's middags en is een groot theaterstuk waarbij de laatste dagen van Jezus worden uitgebeeld door zo'n 300 mensen.

De wekker dus maar gezet en maar goed ook want we slapen hier prima. Na het ontbijt, wederom lekker buiten in de tuin rijden we om elf uur naar Adeje. Inmiddels zijn al aardig bekend hier in het Zuiden van Tenerife dus we rijden er zo heen. Zodra we de snelweg af zijn en binnen de gemeentegrenzen van Adeje komen staan de auto's al aan beide kanten van de weg geparkeerd. Wij zoeken dus ook maar een plekje en proberen niet eerst het dorp in te rijden. Dit was een goede keuze want als we richting het dorp lopen zien we dat het helemaal vol staat.

Het spektakel speelt zich af op de Calle Grande, we lopen maar achter de mensen aan en als we bij de afgesloten straten komen, weten we dat we goed zitten. We komen aan bij een soort plein waar op een groot toneel een grote tafel gedekt staat met veel fruit en brood. Dit is duidelijk de scene van het laatste avondmaal. Het staat hier al zo'n tien rijen dik met mensen. Verderop in de straat zien we ook veel mensen. We vragen aan één van de acteurs hoe het gaat. Het blijkt dat het theaterstuk hier begint en zich dan door de Calle Grande verplaatst.

 

We lopen via een parallelweg een stuk langs de Calle Grande en komen uiteindelijk terecht bij een ander toneel. Er staat hier een grote televisie camera opgesteld dus er zal zich hier ook wel het één en ander gaan afspelen. Om 12 uur komt er muziek uit de boxen en komen overal vandaan acteurs de straat op. Allen gekleed in doeken én op 'Jezus-sandalen'. Ja het is nu duidelijk het klopt. De mensen lopen heen en weer door de straat. Ze lopen naar het begin van de straat waar ze een offer brengen en vervolgens krijgen ze brood of wijn mee terug. Dit wordt met iedereen gedeeld. Er komen ook Romeinen door de straat en dan komt Jezus langs op een ezel samen met zijn vrienden. Ze lopen naar het begin van de straat waar ze het 'laatste avondmaal' nuttigen.

 

20180330_DSC3422.jpg 20180330_DSC5999.jpg


Dan lopen ze weg bij de tafel en wordt Jezus toegezongen door z'n vriendin. Het geheel heeft veel weg van De Passion zoals dat al zo'n zeven jaar in Nederland wordt gedaan op de donderdagavond voor Pasen. Toneel, zang en ondertussen het lijdensverhaal.


Het blijkt dat we voor het podium van de Hoge Priesters staan. We zien Judas komen die voor 30 zilverstukken verraadt waar Jezus is zodat ze hem kunnen arresteren. Een scene terug (50 meter verderop in de straat) zien we de olijfberg waar Jezus overnacht met zijn vrienden. De Romeinen die bij de Hoge Priesters horen gaan met Judas mee en arresteren hem. Op het podium voor ons wordt wordt door de hoge priesters besloten dat Jezus moet worden overgedragen aan Pontius Pilatus. Jezus wordt geboeid en afgevoerd.

 

20180330_DSC6043.jpg 20180330_DSC3507.jpg

Alle mensen lopen nu ook mee en het is megadruk op de stoep. Wij gaan weer terug naar de parallel straat en lopen een stuk verder door. We komen uiteindelijk uit voor het toneel waar de Romeinse Gouveneur Pontius Pilatus staat met vooral veel Romeinen met glimmend goud. Jezus wordt aangedragen samen met Barabas en het volk mag kiezen wie er vrij gelaten mag worden. Onder invloed van de Hoge Priesters wordt Barabas vrij gelaten.

 

20180330_DSC6093.jpg 20180330_DSC6103.jpg  

 

Jezus wordt vastgebonden en met zwepen geslagen.

 

20180330_DSC6120.jpg

 

De doornenkroon wordt op zijn hoofd gezet.

 

20180330_DSC6136.jpg  

 

En vervolgens mag hij zijn eigen kruis dragen naar het einde van de straat waar een groot plein is.

 

20180330_DSC6143a.jpg

 

Daar wordt Jezus gekruisigd en overlijdt.

 

20180330_DSC6143b.jpg

 

Het theaterstuk is afgelopen en het hele dorp stroomt weer leeg. We halen wat te drinken en lopen weer terug naar de auto. Best wel bijzonder om dit mee te maken.

We rijden verder naar Guia de Isora in dit dorp zijn er allerlei bloemversieringen de laatste dagen voor Pasen. We waren hier al eerder deze week maar het blijkt pas vanaf Witte Donderdag te zijn. Het dorp is uitgestorven dus we kunnen het rondje rustig lopen. Het zijn meer kunstwerken met bloemen. Niet van die grote bloemwerken zoals bij ons tijdens de bloemendagen met mozaiëken.

 

20180330_DSC6144a.jpg  20180330_DSC6144b.jpg  20180330_DSC6144c.jpg

Via de weg door NP El Teide rijden we weer richting onze Casa Juan Vera. We stoppen nog even bij een groot lavaveld waar allemaal mooie dennenbomen tussen de lava rotsen groeien een mooi contrast.

Omdat we best wel op tijd terug zijn, gaan we nog wat ballonnen laten knallen. We hebben inmiddels ontdekt hoe we het fototoestel een aantal foto's snel achter elkaar kunnen laten maken na het commando van de Capture. Het blijkt nog lastig te zijn want vaak zijn we net te laat met fotograferen.

20180330_DSC6313a.jpg 20180330_DSC6387a.jpg

 

Met onderstaande twee foto's zijn we wel erg blij. Toch bijzonder om te zien hoe zo'n ballon uit elkaar klapt.

 

20180330_DSC6460a.jpg

 

20180330_DSC6596a.jpg

 

Dan zijn de ballonnen op dus dat project is ook weer klaar.


Terwijl Martin de foto's uitzoekt maar Sonja lekkere pasta klaar. Heerlijk gegeten en 's avonds de live registratie van 'La Pasion de Adeje' op facebook gevonden. Er zijn daar toch wel bijzondere dingen gebeurd vanmiddag.

 



{flike}