Zaterdag 31 augustus 2013

Het komt zomaar op ons pad. Een beetje rondkijkend op internet stuiten we op een fotowandeling in het Zwanenwater vlakbij Callantsoog. En ook nog op een middag dat we kunnen. Komt dat even goed uit.

Dus zo kwam het dat we naar het Zwanenwater gingen. Het is een wandeling samen met een aantal vrijwilligers van Natuurmonumenten die het zelf ook erg leuk vinden om foto's te maken. Dus gedeelde interesses dat is altijd leuk. Omdat het een wandeling van Natuurmonumenten was, kwamen we nu ook in gedeeltes van het natuurgebied waar je normaal niet mag komen. Het is een mooi afwisselend gebied achter de enkele duinenrij hier bij Callantsoog.

Het Zwanenwater ligt verscholen in de Noord-Hollandse duinen, ten zuiden van Callantsoog. Dit beschermde natuurgebied heeft de grootste natuurlijke duinmeren van Europa. Het Zwanenwater ontstond na de aanleg van de Zijperzeedijk in 1596. Door het stuiven van zand zijn duinen, valleien en meren ontstaan

We wandelen over smalle paadjes en soms dwars door het hoge gras en helmriet. Ook staat hier veel heide. Maar daar moet wel wat voor gedaan worden. Overal staan kleine lage struikjes. Deze worden elk najaar bij de grond afgeknipt door de vele vrijwilligers (5 keer afknippen en dan is het struikje afgestorven). Zouden ze dat niet doen dan is het Zwanenwater over 10 jaar alleen nog maar bos en is er geen heide meer te vinden.

 

Bij het tweede meer zien we in de verte veel vogels op het Bokkeneiland zitten. Ze zitten erg ver maar het is wel een heel mooi uitzicht. Verderop nog in een schuilhut gestaan om te kijken of we de ijsvogel konden vinden. Helaas niet.

Vlak voor het einde van de wandeling kwamen we bij een veldje wat helemaal vol zat met mooie kleine blauwe vlindertjes. Deze natuurlijk uitgebreid gefotografeerd wat nog niet zo gemakkelijk was met de wind en het gefladder van die beestjes.

Helaas konden we niet nog even een bakkie blijven meedrinken omdat we ’s avonds nog een bbq hadden van de fanfare. Maar het was een zeer geslaagde dag.

{flike id=273}