8 juni 2014

Toch wel lekker geslapen met een airco die heerlijk geruisloos is. Erg prettig dus. Na het ontbijt met door ons zelf geperste sinaasappelsap vertrekken we richting Piazza Armerina.

Villa Romana del Casala is een gebouwen complex uit de Romeinse tijd (circa 300 jaar na Christus). Het bestaat uit een grote ontvangsthal, binnenplaats, kamers, kathedraal, badhuizen en nog vele andere ruimtes. Waar overigens aan de buitenkant niet heel veel meer van te herkennen is. Maar wat dit nou zo bijzonder maakt zijn de vloeren. Deze zijn overal voorzien van de prachtigste tegelmozaïeken. En de steentjes zijn maximaal één vierkante centimeter. Tot de 11e eeuw was de villa bewoond maar daarna door de Normandiërs verwoest waarna het in de vergetelheid raakte. Daarna kwam het onder een dikke laag zand te liggen door een aardverschuiving. In 1952 vond men de eerste overblijfselen van wat eens een prachtig geheel was. Helaas is men hier niet zo zuinig op dit prachtige geheel. Soms mag je gewoon over mozaïeken heen lopen en vaak is het alleen maar met een plastic dak afgedekt zodat de zon altijd vrij spel heeft. Het geheel staat wel op de werelderfgoedlijst van de Unesco dus voor zijn schoonheid echt erkend.

 

 

Er zijn allerlei verschillende voorstellingen. De badhuizen zijn voorzien van centauren en zeemonsters. Maar er zijn ook kamers die allerlei voorstellingen hebben van de kleine jacht. Je ziet mannen met een speer lopen en later met een gespietst varken het dorp weer in lopen. Langs de binnenplaats bevinden zich allemaal vierkanten die allen een kop van een dier bevatten en dan voor zien zijn van allerlei geometrische figuren zodat het toch weer één geheel wordt.

 

   

Aan de kop van de binnenplaats bevindt zich de grootste voorstelling een schilderij of hoe noem je dat eigenlijk van de grote jacht van 60 bij 5 meter. Hier zie je allerlei voorstellingen van dieren die uit Afrika werden gehaald om tegen de gladiatoren te vechten in de amfitheaters. Zoals leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels maar ook allerlei soorten bokken. Je ziet dat ze in kisten worden gezet en op galjoenen worden gehesen waarna ze gezeild werden naar de grote havens van Italië zoals Ostia bij Rome.

 

 

 

 

 

Ook is er een kamer waar 10 dames zijn afgebeeld in bikini die allerlei sporten beoefenen. Dit is de enige kamer waar ze bij toeval ontdekte dat er zich onder dit mozaïek nog een ander mozaïek bevindt. Heel apart.

 

 

 

 

In de slaapkamer zijn dan weer afbeeldingen te vinden die wat erotischer zijn zoals blote billen en borsten. 

 

 

Erg indrukwekkend en heel mooi allemaal. We hebben er drie uur rondgewandeld en uiteraard veel foto's gemaakt. Daarna op een terrasje wat gedronken want het is ook vandaag weer erg warm. De thermometer gaf 33 graden aan en dat is eigenlijk veel te veel voor een Hollander.

Op de heenweg hadden we ergens een restaurantje gezien waar we nu stoppen en lekker in de buitenlucht lunchen. We rijden weer terug richting Enna en gaan nog even een bergweggetje over maar dan houden we het ook weer voor gezien. We halen nog een ijsje en keren dan terug naar onze B&B waar we niets meer doen. Nou ja niets. Foto's uitzoeken en de website bijwerken. Ondertussen de laatste set kijken van de finale van Rolland Garros en de hele Grand Prix van Canada.




{flike}