Na een aantal keren een verre vliegvakantie besloten we dit jaar om maar weer eens met de tent weg te gaan. De uiteindelijke bestemming zou Italië worden. Maar eerst zouden we een paar dagen in Zwitserland verblijven. Dat was een grote tegenvaller. Het is in heel Europa erg slecht en ook in Zwitserland zien we niet veel zon.

We komen aan op een camping in Horw vlakbij Luzern. Het ziet er hier tussen de wolken door heel erg mooi uit. Dus maar een plekje gezocht op de camping. Het is alleen erg drassig, het heeft dan ook al een paar dagen geregend. Maar nu is het droog en de campingbaas verzekert ons dat het droog blijft. Gauw de tent opgezet want je weet maar nooit en ja hoor daarvan hadden we behoorlijk spijt want de laatste haring zat nog niet in de grond of het begon me toch te regenen, flink balen dus. Als de tent nog niet gestaan had, hadden we alsnog besloten om een hotelletje te pakken maar ja, de tent is toch al nat dus de luchtbedden maar opgepompt.

Na een redelijk droge nacht toch maar besloten om de volgende dag verder te rijden naar het Zuiden want er hangen heel veel lage wolken in het dal. Het is wel een hele mooie route door Zwitserland dus we moeten hier echt nog een keer terug kmen. Na de lange Gotthad tunnel (16 kilometer) wat Sonja wel eng vond (je kan zo nergens heen als er wat gebeurt). Komen we aan in Italië.

We besluiten om ergens aan een meer te gaan staan in Noord-Italië. Het wordt een mooie camping in Piano di Porlezza aan het gelijknamige meertje. Het ligt precies tussen het meer van Lugano en het Como meer, dus een mooie uitvalsbasis voor verdere bezichtingen.

14 Augustus is Sonja jarig. Dus we gaan wat leuks doen. We besluiten om naar de sneeuw te gaan. Dus een eind rijden richting Zwitserland en wel St. Moritz. Op de kaart staat dat daar liften zijn dus dan moeten we daar ook wel eeuwige sneeuw kunnen vinden. Via lange, smalle, kronkelige weggetjes  komen we steeds hoger en ja hoor de eerste sneeuw is te zien.Berg2

Na even gevraagd te hebben bij het informatiecentrum in Saint Moritz gaan we op zoek naar de kabelbaan Corvatsch en deze vinden we dan ook snel. We hebben er alleen niet echt op gerekend dat we in de sneeuw zouden komen te staan dus alle truien en regenjacks die we kunnen vinden in de auto maar aangedaan want je weet het nooit of het koud is boven. Het viel reuze mee. We stonden gelukkig aan de goede kant van de berg, dus in de zon en uit de wind. Het is echt fantastisch zo boven op de besneeuwde berg midden in de sneeuw. We hebben nog een eindje gelopen in de sneeuw en genoten van het mooie uitzicht op de andere bergtoppen. Je kon echt heel erg ver kijken.

DSC_9461  DSC_9467

's Avonds lekker uit eten bij een hele gezellige pizzeria met een fantastisch uitzicht over het meertje met een mooie zonsondergang. Een dagje lekker geslenterd door het plaatsje Porlezzo aan het meer van Lugano. Via een lange klim komen we bij een kapelletje bovenop de berg en hebben we een mooi uitzicht over het meer en het stadje.

Op 17 augustus een bezoek gebracht aan de openlucht opera in Torre del Lago Puccini. Dit wilden we graag maar het was nog afwachten of er nog plaatsen waren. We zijn dan ook nog op zoek geweest naar een camping aan de kust. Maar dat was echt erg zeg. Allemaal megacampings van zo'n 1.500 plaatsen, nou dat is echt niks voor ons. Vlakbij de opera was wel een camping dus even over de camping gelopen tijdens de siesta en er was nog wel een klein plekje voor ons. Maar eerste even kijken of we nog kaarten konden krijgen voor de opera. Nou dat lukte, dus nu nog een plekje op de camping. Dat mens was echt niet van plan om mee te werken hoor. We hadden moeten reserveren etc. Maar na veel gedoe kregen we wel een plaatje midden in de zon. Dat on ons niet veel schelen want we zouden toch maar één nachtje blijven want het was echt een vreselijk smerige camping. Voordat de opera begon zijn we eerst heerlijk uit eten gegaan, lekker luxe. De opera was erg indrukwekkend alleen konden we er niet veel van volgen in het Italiaans maar zoals altijd of ze trouwen of ze gaan dood en in dit geval het laatste.DSC_9469

Inmiddels staan we op een camping midden in de Toscane in het plaatsje San Baronto ten Zuiden van Pistoia. De camping heette Barco Reale en was echt prachtig gelegen boven op een berg. Vanuit het zwembad hadden we een prachtig uitzicht over de omliggende omgeving met heuvels en dalen. Dit is een mooie uitvalsbasis voor het bezoeken van verschillende steden.

Als eerste bezochten we Pisa. We hebben nog geprobeerd om de toren om te duwen maar dat is niet gelukt. Een bezoekje aan de toren zat er ook niet in want dan hadden we 6 uur moeten wachten er mogen nl. maar maximaal 15 mensen tegelijk naar binnen. Ze zijn zeker bang dat ie omvalt en dan is het weg inkomsten.

Lucca is een klein stadje dat bekend is om zijn vele hoge torens. We zijn daar in de klokketoren geweest. Het was bijna twee uur en gelukkig wisten we dat op tijd zodat we onze oren konden beschermen want we stonden wel heel dichtbij de klokken. Het was wel heel mooi om ze van zo dichtbij te zien en het uitzicht over de stad Lucca is ook fantastisch.

DSC_9471Zo rijden we weer verder door het prachtige Toscaanse landschap dan weer langs een riviertje en dan weer door de heuvels die allemaal begroeid zijn met druivenranken of olijfboomgaarden.

Florence is een prachtige stad die je zeker niet mag overslaan als je in Toscane bent en dat doen we dan ook niet. In Pistoia stappen we op de trein want dan kan je in het midden van de stad Florence uitstappen en heb je geen probleem met het zoeken naar een schreeuwend dure parkeerplaats voor de auto. Zo gezegd zo gedaan. In drie kwartier zijn we in Florence. Eerst een bezoek aan de prachtige dom.

We lopen verder door de stad en komen bij de Ponte Vecchio. Vroeger boden de winkels op de brug plaats aan slagers, kruideniers en smeden, deze moesten in 1953 op last van Ferdinando de Medici plaatsmaken voor juweliers en goudsmeden want dat was wat luxer. We lopen verder naar de tuin Giardino di Boboli waar we na een lange wandeling dachten lekker te kunnen uitrusten onder de bomen. Maar dat viel tegen. De tuin lag op een hele steile berghelling midden in de zon en op het gras mochten we ook al niet komen dus dat was wel balen. Wel een mooi uitzicht over de stad Florence.

Via de prachtige wegen door het golvende Toscane rijden we naar San Gimignano. Dit stadje is beroemd door zijn vele middeleeuwse torens. Het is er erg gezellig. We rijden een paar kilometer verder naar Volterra. Ook dit stadje bovenop een heuvel wilden we nog bezoeken. Maar we waren nog niet uit de auto of het begon te plenzen van de regen. We hebben dus alleen maar staan schuilen en zijn dan ook snel weer weggegaan.

De volgende dag rijden we naar Siena, deze stad hadden we als laatste op de planning staan omdat het de mooiste stad van heel Toscane zou zijn. We bezochten de kathedraal die vooral rijk versierd was. Schitterende plafonds maar ook overweldige versiering van de vloer. In marmer waren er allerlei afbeeldingen te zien. Il Campo in het hart van Siena is een heel mooi plein. Hier wordt ieder jaar de palio gehouden. Er strijden dan verschillende wijken tegen elkaar middels paarden. De paarden racen dan op het plein zo snel mogelijk hun rondjes.DSC_9472

Dan slaat het weer om en krijgen we een flinke regenbui als 's avonds de zon er weer doorheen prikt worden we verrast met een mooie zonsondergang. Helaas is dit wel de voorbode voor slechter weer want er zou nog veel meer regen gaan vallen. Dus de volgende dag hebben we de boel ingepakt en zijn we via een hotelletje op de grens met Zwitserland in twee dagen naar huis gereden.