Concert tournee door Hongarije met Michaëlskoor en Orkest

11-20 oktober 2002

In juli 2002 werden we opgebeld door iemand van de Culturele Kring Wieringen met het verzoek of wij zin hadden om in oktober met een koor op tournee te gaan in Hongarije. Ze waren nog op zoek naar een fagot en trompet speler en dat is dan ook wel heel erg toevallig dat ze bij ons terrecht kwamen. We hebben er even over nagedacht en besloten om mee te gaan. Best wel spannend want we konden helemaal niemand van het koor maar ook niet van het orkest dus we konden niemand vragen hoe het zou zijn.

Maar na verschillende telefoongesprekken bleek wel dat het echt heel leuk moest worden want iedereen die je sprak was ontzettend enthousiast. Na een stuk of vier repetities in de Michaelskerk op Oosterland (Wieringen) voorafgaande aan de tournee vertrokken we op vrijdagochtend 11 oktober heel vroeg vanaf Den Oever. We gingen met de bus dus dat was wel weer wennen want we zijn de afgelopen jaren wel verwend op vakantie geweest. Maar met de nieuwe MP3-speler en genoeg afleiding verliep de reis redelijk snel. Na een tussenstop met overnachting in het Zuiden van Duitsland waren we zaterdagavond in Miskolctapolca een buitenwijk van de Miskolc.

DSC_9473

Na een goede nacht slapen zijn we zondagochtend eerst met z'n allen en dat zijn toch al gauw 104 personen naar Termal Barlangfürdo geweest. Eén van de vele termaalbaden die Hongarije rijk is. Het warme ijzerhoudende of zeer licht radioactieve bronwater schijnt er goed te zijn voor de gezondheid.

's Middags naar Eger waar we 's avonds ons eerste concert hebben in de basiliek. Maar eerst een bezoek aan Tamarkepzo Foiskola de padagogische academie. Hierin bezochten we de bibliotheek waarin vooral de plafondschildering van de Concilie van Trente opviel. Hierop stonden zo'n 132 personen. Verder herbergt de bibliotheek zeldzame boeken en handschriften. Ze hadden speciaal voor ons allemaal boeken over Nederland in de vitrines gelegd en een brief van W.A. Mozart.

's Avonds het eerste concert in de basiliek Förzékesegyhaz. Deze basiliek was ontzettend groot. Zo'n 93 meter lang en 53 meter breed en de koepel heeft een doorsnede van 18 meter en de hoogte is 40 meter. Je snapt dat het wel wennen was om in zo'n grote kerk te spelen. Vooral omdat we niet in de gelegenheid waren om eerst te repeteren. Er was vlak voor ons concert nl. nog een vesper. Het concert ging dan ook nietDSC_9475 helemaal vlekkeloos maar we hebben nog een drietal concerten om ons te bewijzen.

We brengen een bezoek aan de baradla-barlang grotten, deze bevinden zich in het jongste Nationale Park, Aggtelek, van Hongarije tegen de Slowaakse grens aan. Deze druipsteengrotten zijn zo'n 22 kilometer lang en liggen ruim 400 meter onder de toppen van Aggtelek. We reden er door een prachtig gebied heen. Alle bomen zitten al behoorlijk in de herfstkleuren dus prachtig. Jammer dat het nog steeds regenachtig is.

Met een bergtreintje zijn we van Lillafüred naar Miskolc gereden. Daar hadden we ons tweede optreden in de Minoritemskerk. Vooral omdat we eerst even konden repeteren en de kerk was ook een stuk kleiner ging dit concert heel erg goed.

We gaan op bezoek bij de Lippizaner stoeterij in Szilvasvarad. Het paard 'Lippizaner' is beroemd geworden door de Spaanse rijschool in Wenen. Het ras bestaat uit witte schimmels, hoewel er wel zwarte of bruine LippizanDSC_9476ers bestaan. Het zijn sterke, gespierde, compacte paarden met een krachtige achterhand. Ze zijn behendig en atletisch en hebben een rustig temparament. De stokmaat ligt tussen de 1.53 en 1.65 cm. De opleiding tot hogeschoolpaard duurt ongeveer zeven jaar. Vooral de veerkrachtige draf met veel actie maakt dit paard zo geschikt voor de hogere rijkunst. Het is een intelligent en leergierig paard, maar ook bijzonder braaf.

We maken een ritje met de paardenwagen door het dorpje naar de heuvels waar vooral jonge Lippizaner paarden lopen te grazen. Toen we aankwamen met de karren liepen de 'wilde' paarden direct op ons af.

Dan zijn we alweer een Boedapest waar we een bezoek brengen aan het Aquincum. Dit zijn opgravingen van een Romeinse stad. Een hoop oude stenen bijelkaar maar met de uitleg van de gids kan je je er wel iets bij voorstellen.

We hebben een middag ter vrije besteding en die brengen we al wandelend door in de stad. We gaan naar de burcht in Boeda. Hier lopen we wat rond en komen nog in een kerk waar prachtig gezongen wordt door een jongenskoor. Onder de burcht dit bovenop een berg ligt, blijkt een labirint te liggen. Dit is een groot gangenstelsel dat geheel onder de grond ligt. Het is nog steeds bewolkt en ook behoorlijk heiig dus het uitzicht is niet zo spectaculair.

Het laatste concert is in de basiliek van Vac. Tijdens de repetitie was het nog erg koud maar tijdens het concert voor een redelijk gevulde basiliek ging het beter. Gelukkig maar want de stemming was zo hoog dat ik bijna alles een halve noot moest transponeren omdat ik anders de hoogte niet haalde. Doordat het tijdens het concert iets meer op temperatuur was, was dat gelukkig niet nodig. Het concert ging fantastisch dus een mooie muzikale afsluiting van de concertreis door Hongarije.

{jcomments on}