15 juni 2016
Bah dat is niet de afspraak, avondrood betekent 'morgen mooi weer' nou dat snappen ze hier in Schotland niet. De regen kletert tegen de ramen als we aan het ontbijt zitten.
Wat wordt het plan dan voor vandaag. We besluiten naar Talisker te gaan, dit is whisky distelleerderij. We zijn niet de enige en als we binnenkomen blijkt dat we pas om twee uur mee kunnen met een rondleiding. Dit vinden we eigenlijk wel leuk dus we laten ons opschrijven. Normaal betaal je hier acht pond entree maar als je het formuliertje invult bij de ingang waarop je je gegevens achterlaat en dus 'vriend' wordt van de whisky distelleerderijen in Schotland je dan gratis naar binnen mag. Ze vertellen het er niet bij maar de formulieren liggen er gewoon. Mensen die na ons binnenkomen betalen onnozel de acht pond bij de kassa en kunnen vervolgens ook wachten tot ze mee kunnen op een rondleiding.
Om de tijd te overbruggen rijden we nog even naar de Fairy Pools, deze zijn hier redelijk in de buurt. In een vallei zien we het riviertje lopen en ook de vele vervalletjes. Het is nog een eindje lopen dus dat gaan we nu niet nog even doen in een kwartiertje.
We gaan weer terug naar Talisker. De rondleiding begint met een inleidend verhaal, deze wisky stokerij staat hier al sinds 1830. Het begint allemaal met graan hiervan wordt een beslag gemaakt met water. Stalisker staat bekent om zijn 'rokerige' smaak en dat komt doordat het graan eerst wordt doorrookt boven brandend turf (gestoken op Skye). Het water wat gebruikt wordt is allemaal zuiver water uit de bergen op Skye. Hier is altijd genoeg van omdat het vaak genoeg regent. Mocht het zo zijn dat het meer dan twee weken niet regent dan drogen de natuurlijke waterbronnen uit en komt het proces stil te liggen. Het graan komt overigens niet allemaal van het eiland Skye. De gerookte en ongerookte graan wordt fifty fifty gemengd en daarna gemalen. Hiervan wordt een beslag gemaakt met het water, dit heet mouten. Vervolgens komt het in een hele grote ketel waarin het wordt opgestookt. Hierna wordt er gist toegevoegd aan het mengsel en vervolgens gaat het in hele grote houten vaten. Met groot bedoelen we echt groot (zes meter in doorsnede). Het goedje staat lekker te pruttelen en de aanwezige suikers in het beslag worden door de gist omgezet in alcohol. Het percentage is nu ongeveer 7 procent. Deze vloeistof wordt gedistelleerd de dampen stijgen op en komen in een grote koperen buis. De buis wordt snel afgekoeld waardoor de rook/damp neerslaat (condenseren) en weer vloeibaar wordt. Hiervan wordt het exacte alcoholpercentage bepaald en dat moet 67% zijn. Dan is het goed. Als het percentage te hoog is wordt de vloeistof weer terug de ketel in gestuurd zodat het vermengt en zo wordt alles gebruikt. Als het goed is komt het in grote eikenhouten vaten waar het pas zijn bruine kleur krijgt.
Talisker is Single malt whisky dat betekent dat het uit één distelleerderij komt. We eindigen uiteraard met een proefsessie. Hmm dat is echt wel sterk het blijkt dat de smaak heel erg verandert als je er één of twee druppels water aan toevoegd. Dus gooi nooit ijsklontjes in je whisky maar drink het puur. Te koude whisky laat ook de smaak en geur niet goed uitkomen, dus doe er je voordeel mee.
We rijden het kleine stukje naar de Fairy Pools, we zijn niet de enigen het hele weggetje staat al vol geparkeerd maar omdat het al later op de dag is, is er op het parkeerplaatsje een plekje vrij. Het motregent nog steeds maar we gaan wel op pad. Sonja kan haar draai om te gaan fotograferen niet helemaal vinden en loopt helemaal naar het einde van het pad. Martin heeft een plekje laag bij een paar vervalletjes gevonden en probeert het mooi vast te leggen. Samen proberen we nog een watervalletje wat lekker spettert met de flits mooi op de foto te krijgen.
Het is wel jammer hoor dat het zo grijs is. Dit moet allemaal erg prachtig zijn als de zon schijnt maar dat kunnen we nu niet echt ontdekken. Op het eind probeert het zonnetje het nog maar het is een kleine schamele poging want al snel schuift er een grote grijze wolk voor.
Het is inmiddels al zeven uur geweest dus we eten onderweg in een grote bar. Het eten is wel lekker maar niet echt bijzonder. Terug in de B&B werken we de website weer bij en zien we door het raam toch nog een piepende zonsondergang. Wat inhoudt dat we door een klein gaatje in de bewolking toch nog iets van mooie kleuren zien verschijnen.
{flike}