Woensdag 11 juli 2012

Vandaag is het de 10de tourdag van de 25ste Tour de France en wij gaan kijken. Het was wel vaker dat de tour in de buurt kwam als we op vakantie waren maar dit jaar hadden we ons voorgenomen om ook daadwerkelijk te gaan kijken. De wekker was vroeg gezet zodat we om kwart voor acht van de camping afreden richting de Colombier.

Het was nog redelijk rustig in het dorpje Guloz dus het was uitzoeken waar we wilde staan. Eerst hadden we een rotonde in gedachte want dan moeten ze toch iets afremmen en komen ze mooi de bocht omzeilen. Maar ja, het duurt nog zes uur voordat ze langs komen dus we kunnen eigenlijk net zo goed de berg opgaan. Eerst een baquette gekocht en deze opgegeten (het ontbijt was nog niet genuttigd dus vandaar). Alles bij de hand en in de tassen dan kunnen we gaan, op naar boven. Eerst het dorp door en het is eigenlijk niet lastig de weg te vinden want we zijn echt niet de enige. We besluiten onze duim op te steken als er een auto passeert, je weet maar nooit. En ja hoor, een Fransman die stopt en we kunnen achterin stappen. Al gauw kan hij niet verder met de auto maar het scheelt ons toch alweer snel een kilometer klimmen. We lopen verder samen met honderden andere toeschouwers. Er zijn ook nog veel mensen die op de racefiets naar boven rijden. Kortom een en al gezelligheid. Na een uurtje lopen vinden we het wel genoeg. We staan hier bij een mooi steil stukje en kunnen door het bos naar de weg beneden ons kijken en we hebben een vlak stukje waar we onze badhanddoek neer kunnen leggen. En de eerste uren zitten we nog lekker in de schaduw. Dat is ook niet verkeerd want het is weer prachtig weer.

Nu kan het wachten beginnen niet erg want het is lekker gezellig en en passant wordt Sonja nog geinterviewd door Filimon Wesselink van BNN ook grappig. Wordt 's avonds op radio 1 uitgezonden. Ja ja, 7 uur materiaal en een item van 30 minuten toch leuk.

Er rijden veel auto's omhoog van de organisatie en de ook van de gendarmerie die voor de gein lekker hun sirene aanzetten. Ja alles mag vandaag.

dsc_0017Om een uur of half twee komt de reclame caravan naar boven. Lachen joh, als kleine kinderen gillen alle mensen om de reclame items die uit de wagens worden gegooid en uiteraard doen we hier aan mee. Toch leuk na een paar uur wachten. Dan duurt het nog een half uurtje. Inmiddels via het mobiele internet vernomen dat er een kopgroep is van 24 man en dat ze het eerste stuk behoorlijk snel hebben gefietst. Ze komen dan ook voor de snelst geplande tijd langs. Dan komen de helikopters in de buurt dus dan zullen de renners ook zo wel komen. En ja hoor. Gelukkig is er een kopgroep want anders was alles in twee minuten voorbij. Mooi hoor al die mannen. We herkennen een paar Raborenners dus dat is dan weer grappig. De kopgroep heeft een minuut of vijf voorsprong op het peleton met daarin de gele trui. Die we natuurlijk wel even fotograferen. Achteraan in het peleton bungelt onze Nederlandse hoop Robert Gesink, helemaal total loss. Dat geldt trouwens voor alle mannen die met hun shirt helemaal wijdopen naar boven gaan. Als allerlaatste komt er nog een Nederlander aan Robert Ruigh. Ja we hadden hem herkend en naderhand het rugnummer gecontroleerd en ja hoor het klopt.

De gele trui van Wiggins  Laurens ten Dam  Robert Ruigh

Dan zijn ze allemaal voorbij en lopen we weer naar beneden, gezellig hoor.

We doen nog even boodschappen en maken op de camping een heerlijke salade.

Zo dat was onze laatste dag want morgen wordt er ingepakt. Hopen dat het vanavond redelijk droog blijft en we de tent dus snel droog en schoon kunnen opruimen morgen, dat scheelt thuis altijd weer een hoop werk.{jcomments on}