• 20160911_Spanje_mijn.jpg
 • 20090818 Oostenrijk.jpg
 • 070225 Koala Australie.jpg
 • 2015_Alaska_Gletsjer.jpg
 • 060709 Pyreneen.jpg
 • 2015_Aruba_krab.jpg
 • 2012_Kenia_luipaardjong.jpg
 • 2015_Alaska_MatanuskaGlacier.jpg
 • 20171018_Ringstaartmaki.jpg
 • 20171021_Andringitra Madagascar.jpg
 • 2013_NieuwZeeland_Pinguin.jpg
 • 050709 Noorwegen Brikstalsbreen.jpg
 • walden-pond.jpg
 • windows.jpg
 • 20160911_Sevilla.jpg
 • 2015_Alaska_Vossen.jpg
 • 070306 KingsCanyon Australie.jpg
 • 2012_Zanzibar_aapje.jpg
 • 2013_NieuwZeeland.JPG
 • 2012_Kenia_leeuwen.jpg
 • 070226 12Apostelen Australie.jpg
 • 20160606_FarneIsland_aalscholvers.jpg
 • 20150811_Alaska.jpg
 • 20160606_Farne_puffin.jpg
 • maple.jpg
 • 2012_Kenia_olifanten.jpg
 • 2013_NieuwZeeland_JanVanGent.jpg
 • 070225 Kangaroe Australie.jpg
 • 2014_Helgoland.JPG
 • 070311 Krokodil Australie.jpg
 • 20091016 Barcelona.jpg
 • 2015_Alaska_Gletsjer2.jpg
 • 2013LaPalma_Caldera_de_Taburiente.jpg
 • 080302_Finland2.jpg
 • 20090405 Curacao.jpg
 • 991005 Bromo Indonesie.jpg
 • 20171018_Kameleon.jpg
 • 20171022_Madagascar.jpg
 • blue-flower.jpg
 • 080302_Finland 1.jpg

Review Saal Digitaal fotoboek

Review Saal Digitaal Professional Line Fotoalbum

wat leuk dat ik de kans kreeg om een fotoboek te testen uit de Professional Line.

Na het downloaden van de software, wat gemakkelijk ging, ben ik direct aan de slag gegaan. Ik heb wel vaker digitaal een fotoalbum gemaakt bij verschillende aanbieders en mijn ervaring is dat het bij elke aanbieder weer anders werkt. 
Onze duizenden vakantiefoto's van Madagaskar hadden nog steeds geen plek in een mooi album dus dit was een goede gelegenheid. Ik heb eerst goed nagedacht hoe ik de foto's in het album wilde presenteren. Want alle foto's erin dat is wat overdreven. Ik heb ervoor gekozen om met thema's te werken. Mensen/dorpen/vervoersmiddelen. Hiervan wilde ik dan meerdere foto's op één pagina. En van onze bezoeken aan de verschillende Nationale Parken met de prachtige foto's van de dieren wilde ik juist weer een grote foto in het album. En een landschapsfoto moest natuurlijk uitgestrekt over twee bladzijden komen. Zo heb ik eerst de vele foto's uitgesorteerd en daarna kon ik met het album aan de slag.

 

20200422_163054

Ik heb gekozen voor het album Professional Line 30x21. Een liggend formaat omdat je dan een uitgestrekt landschap ook uitgestrekt kunt presenteren. De omslag Acryl+leder sprak mij wel aan omdat dat echt wat anders is dan standaard. De keuze die je in het begin maakt, kun je goed maken omdat via een pop-up de diverse voordelen van de verschillende papiersoorten wordt weergegeven. Ik heb voor mat gekozen omdat je dan geen last hebt van vingerafdrukken op de bladzijden. Verder heb ik het standaard gelaten.

Je komt dan in een volgend scherm waarin gevraagd wordt of je een leeg document wilt. Maar het programma kan ook voor jou een fotoalbum samenstellen. Omdat ik zelf een goed idee heb over hoe het eruit moet zien heb ik gekozen voor een leeg document. Dan kun je kiezen voor een aantal pagina's, wat later nog per 2 bladzijden is uit te breiden. Het lege album wordt nu geopend. Je zoekt nu via een directory-boom je foto's op en je kunt het album gaan vullen. Ik ben zelf best lang op zoek geweest naar verschillende lay-outs. Eigenlijk was ik op zoek naar een 'vrije' lay-out waarbij het aantal foto's op de pagina vrij is en ook de afmetingen. Na veel geklik kwam ik er toevallig achter dat je gewoon je foto op de pagina kunt slepen waarna je deze kunt verplaatsen, formaat verkleinen of vergroten. Je kunt de afmetingen van de foto ook aanpassen. Het is ook mogelijk de afbeelding te vergroten of te spiegelen dit kun met een klein menuutje wat verschijnt bij de foto die je geselecteerd hebt. Ik heb het niet geprobeerd maar volgens mij kun je oneindig veel foto's op één pagina plaatsen. Ik kom zo al tot 15 foto's in een test. Dus dat is erg prettig.

 

20200422_163122  20200422_163223 

Het systeem geeft direct aan als je een foto te veel aan de rand hebt geplaatst, je krijgt dan direct een rode waarschuwing. Het uitlijnen van de foto's is ook goed te doen met hulplijnen en uitlijn tools. Je kunt ook een groep foto's selecteren en deze in 1x uitlijnen naar links bijvoorbeeld ook kan je ze als groep vergroten of verkleinen dit is een mooie handigheid die het makkelijker maakt om de onderlinge afstanden tussen de foto's gelijk te krijgen.

Het systeem geeft keurig aan op de foto's in je directory dat je hem al geplaatst hebt in het album (middels een V-tje). Als je een foto dubbel plaatst wordt dat ook weergegeven bij het V-tje alleen helaas met een heel klein getal en het valt ook niet op. Dit zorgde ervoor dat ik pas in het gedrukte album zag dat ik een foto twee keer op dezelfde pagina had geplaatst, jammer. Het zou mooi zijn als dat ook met een rode waarschuwing wordt weergegeven.

Tekst toevoegen gaat heel eenvoudig. Je kunt een kader toevoegen en overal heen schuiven. Genoeg lettertypes om uit te kiezen. Elke volgend tekstkader wordt standaard het laatst gebruikte lettertype gebruikt.

Een groot voordeel is dat je later de pagina's kunt verschuiven dit kun echter alleen maar per 2 pagina's. Nog mooier zou zijn als je dit ook met één pagina kunt doen.

 

Via de knop Voorbeeldweergave kun je je album bekijken. Waarbij het systeem ook weer aangeeft als een foto buiten het kader valt. Dit is alleen als je een stukje album blad om je foto laat. Een foto die pagina vullend is geeft deze foutmelding uiteraard niet.

De cover, of lees voorpagina, kun je op dezelfde manier samenstellen.

Helaas is het niet mogelijk tekst op de rug van het album te zetten. Dit zou wel een groot voordeel zijn omdat je het album dan makkelijker uit de kast pakt.

Tijdens de hele ontwerp fase zie je steeds de totaal prijs van je album. Je kunt tijdens het ontwerpen ook nog steeds voor een andere soort papier kiezen of andere buitenkant (achterkant en rug).

 

Als het album klaar is kun je het gaan bestellen. Zorg dan wel dat je de tijd hebt want nu pas worden de foto's ge-üpload dus dat neemt wel tijd in beslag. 

 

Nu mocht ik het album gratis testen maar wat mij opviel was dat je alleen kon betalen met paypal of creditcard. Voor Nederlandse gebruikers zou het toevoegen van de optie Ideal een grote vooruitgang zijn.

 

20200422_162038Daarna begon het wachten. Tijdens het bestellen kreeg ik al een verwachtte bezorgdatum door die uiteindelijk ook klopte.

Spannend.

Het pakket zat goed verpakt het album in een zacht verpakkingsmateriaal en daarna in een stevige kartonnen envelop waardoor het album niet kon verschuiven in de verpakking. Het album kwam dan ook ongeschonden aan.

De acryl voorkant is echt prachtig. Heel bijzonder. Het geeft toch een heel mooie uitstraling aan het album.

Als je het album opent zie je direct je eerst fotopagina, dus niet eerst een lege bladzijde. De 1e fotopagina is op de achterkant van de acrylplaat geplakt. Het album valt mooi open waardoor foto's over twee bladzijdes mooi doorlopen.

De witte rand rond de foto's is ook echt de rode rand die je tijdens het productie proces op je pagina's zit dus niet breder of veel smaller. Dat is erg fijn.

Teleurstellend is dat het hele album over het algemeen heel erg donker is afgedrukt. De helderheid van de foto's is echt weg. Waar de kleuren van mijn 'gekalibreerde' scherm afspatten is dat in het album niet terug te zien. Dat zal toch niet komen door de keuze van het papier hoop ik. Optimale kleurweergave zou toch heldere foto's moeten geven. Het lijkt wel of al het contrast is weggedrukt.

Conclusie :
- makkelijk werkend programma
- acryl voorpagina is bijzonder
- afdrukkwaliteit is slecht (veels te donker) zeker in verhouding met de hoge prijs die je voor dit album zou moeten betalen

 

Madagaskar is een kleurrijk land met de rode aarde en het fluoriserende groen van de jonge rijstplanten en de felle kleuren in de kleding van de mensen. Helaas zie ik dit niet terug in het album. Alle geplaatste foto's zijn foto's van de weergave van het album op het (gekalibreerde) scherm met daaronder de pagina uit het geleverde fotoalbum. Om aan te geven dat het hele album te donker is afgedrukt. En dat is mijn belangrijkste conclusie van deze review.

 

#saaldigital

 

20200422_voorpagina 

 

 

 

 

 

 

 

Travel4Two - Welkom!

pasfotoDeze site bevat de reisverhalen van Sonja en Martin.

 

Wij proberen jaarlijks minimaal 2 keer op vakantie te gaan en houden dan tijdens de vakantie een reislog bij, dat sinds medio 2009 op deze website wordt gepubliceerd. En aangezien wij met zijn tweeën zijn is deze website Travel4Two genoemd.

 

Fotograferen is een hobby van ons beiden dus er wordt lustig op los gefotografeerd. Foto albums zijn weliswaar nog in ontwikkeling, maar in de diverse reisverslagen zijn kleine weergaven terug te vinden.

 

We hopen dat je leuke ideeën opdoet om de diverse landen te bezoeken. Mocht je opmerkingen of vragen hebben over de informatie, laat dan een berichtje achter!

 

 

 

 

 

Wanneer komt de zon op?

Fotografie is het vastleggen van licht.

En als je mooie foto's wilt maken, heb je ook mooi licht nodig. Logisch!

En iedere fotograaf weet dat midden op de dag niet het mooiste licht aanwezig is.

's Morgens vroeg en 's avonds laat is vele malen mooier.

 

Nu ga je op vakantie en je wilt dan mooie foto's maken natuurlijk. Daarom heb je in de voorbereiding al vele foto's gezien op internet van prachtige locaties en wilt daar dan ook graag jouw foto's kunnen maken. Maar wat is de juiste tijd (met het mooiste licht) om daar foto's te maken? En uit welke hoek komt de zon op of gaat hij onder?

 

En wat als je 's avonds laat of zelfs nachts foto's wilt maken met lange sluitertijden? Schijnt de maan dan of is het nieuwe maan (geen maan dus)?

 

Om een idee te krijgen van de tijden van opkomst en ondergang van zon en maan is een programma (en mobile app) beschikbaar, genaamd The Photographer's Ephemeris (kortweg TPE).

 

Het mooie van dit programma is dat het gratis is (voor zowel Windows als Mac) en van elke locatie op de wereld prachtig weergeeft wanneer de zon of maan opkomt of ondergaat. En daarnaast wordt ook nog eens exact weergegeven in welke kompasrichting!

 

Nog mooier is dat er een (betaalde) versie beschikbaar is voor mobiele apparaten (iPhone, iPad, Android), zodat je een en ander ook op de locatie nog kunt nakijken.

 

 

TPE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik kan iedere fotograaf aanraden om deze applicatie of app te gebruiken om van gewenste foto locaties te weten te komen wanneer het licht mooi wordt!

 

Hierboven zie je de weergave van de kaart van Lake Tekapo in Nieuw Zeeland, met daarbij de richting en tijden van zonsopkomst en zonsondergang.

De locatie Lake Tekapo is er een om midden in de nacht foto's te gaan maken want er is heel erg weinig lichtvervuiling daar. 

Foto's als deze worden dan mogelijk, maar dan moet je wel weten wanneer er geen maan is die roet in het eten gooit.

 

Even nakijken in TPE levert op dat er een nieuwe maan is (dus geen maan) op 1 januari 2014.

Dus eind december 2013 zitten we wel goed. Nou maar hopen dat het onbewolkt blijft!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Who's Online

We hebben 490 gasten en geen leden online

Laatste Nieuws!