16 september 2016

Om half acht gaat de wekker want we gaan vandaag naar Sevilla. Snel opstaan, ontbijt en hup de auto in. Met het zonnetje pal op het voorruit rijden we in vijf kwartier naar Sevilla. We zetten de auto in de parkeergarage Alfonso XIII dat is dichtbij alle bezienswaardigheden dus lekker makkelijk.

Om even voor tien lopen we dan ook in de stad, de temperatuur begint al lekker op te lopen. We gaan eerst naar het paleis Real Alcázar buiten staat al een lange rij dus we sluiten maar aan. Het gaat om tien uur open en dan schuifelen we ook langzaam naar voren. Dit is een koninklijk paleis. Alcázar is een Spaans woord voor (versterkt) kasteel, afgeleid van het Arabische al-qasr, dat "vesting", "slot" of "paleis" betekent. Het is gebouwd volgens de Mudéjar-architectuur wat sterk beïnvloed is door de Moorse cultuur die er daarvoor heerste. Eerst stond er op deze plek een Romeins en later een Visigotisch fort. In 913 gaf Abd-ar-Rahman III opdracht tot de bouw van een kasteel op deze plek. In de loop der eeuwen werd het kasteel steeds verder uitgebreidt.

Binnen is het vooral heel veel kleine versieringen op de plafonds en hoge muren. Allemaal gebeeldhouwd in de stenen. Gotische doorkijkjes die allemaal uitbundig versierd zijn.

 

 

De muren zijn betegeld met keramieke tegeltjes. Vaak dezelfde voorstelling die steeds terugkomt. Dan zijn er nog de koninklijke vertrekken maar daar mogen we geen kijkje nemen. We lopen nog de gigantische tuinen in. We vinden het niet echt wat. Er staan vooral heel veel grote bomen wat wel voor lekkere verkoeling zorgt maar verder is er niet veel bijzonders te zien.

We verlaten het paleis en gaan naar de Kathedraal die hier vlakbij staat. Ook hier staat weer een lange rij met wachtende, we sluiten aan en staan heerlijk een twintigtal minuten weg te branden in de zon. We waren wel zo slim om nog even wat te drinken te halen. In de kathedraal is het heerlijk koel.

Dit is een megagrote kathedraal, hij is gebouwd in de vorm van een vijfkantige kruiskerk met verschillende kapellen aan de zijkanten. Hij is 127 m lang, 83 m breed en binnenin 43 m hoog.

 

 

De kerk is gebouwd op de plek waar vroeger de Moorse hoofdmoskee van de stad stond. In de 13e eeuw heeft men hier een kerk neergezet en in 1401 werd besloten tot de bouw van deze gigantische kathedraal, dit duurde tot 1506. Als we binnenkomen staan we direct voor het praalgraf van Christoffel Columbus. Een kist gedragen door vier dragers. De plafonds zijn prachtig bewerkt.

 

 

In het midden van de kathedraal bevindt zich het koor wat afgesloten is door prachtige hekwerken. Aan weerszijde van het koor bevinden zich twee identieke kerkorgels, of het daardoor ook stereo klinkt in de kathedraal hebben we helaas niet mogen horen. Het hoofdaltaar is rijkelijk versierd met verguld houtsnijwerk wat een tirrelantijnen allemaal. Ook dit is weer afgesloten met een gigantisch gotisch hekwerk.

Er zijn wel 75 grote glas in lood ramen ronddom. En als er geen raam is, is er wel een kapel of hangt er wel een mooi schilderij.

 



We beklimmen nog de Giralda toren, deze 105 m hoog. Deze kun je in vanuit de kathedraal maar hoort niet echt bij de kathedraal. Dit was oorspronkelijk een minaret en is gebouwd in 1184. Het zijn geen trappen waarmee we omhoog gaan maar schuin geplaveide hellingen. Het verhaal is dat dat voor de paarden was die de mensen omhoog konden brengen. Wij gaan te voet en na 35 hellingen staan we op 2/3e van de toren (hoger kan niet). Boven hebben we een mooi uitzicht over de stad. Hier hangen ook hele grote kerkklokken. De grootste is zo'n 120 cm hoog. Er hangen er zo'n 20 stuks in verschillende formaten. We zijn er niet om exact 12 uur (gelukkig maar) maar we zijn wel benieuwd hoe dit zal klinken als ze allemaal gaan klingelen.

 

We verlaten de kathedraal en lopen de stad in. Op zoek naar een restaurantje waar we wat kunnen eten. Keuze genoeg en we belanden op een terras in een klein straatje. Het is lekker en we kunnen er weer even tegenaan. We gaan nog even naar de Kerk El Salvador. Ook in deze kerk is weer rijkelijk versierd.

 

Het is bloedheet maar we lopen toch nog even naar Parc d'Espagne. In de digitale reisgids staat een mooie foto van gekleurde keramieke zuilen en die is daar gemaakt. Langs de rivier en door een groot park komen we er aan. Het is een prachtig rond plein met een gebouw in de vorm van een halve cirkel. In de cirkel ligt een slootje waarop bootjes varen als in een soort Venetië.

 

 

Maar wat mooier is heel veel keramiek. Zelf de lantaarnpalen zijn versierd met de kleine steentjes en ook de balustrade om het water heen. Over dat water gaan dan weer bruggetjes die weer helemaal versierd zijn met voorstellingen van bloemen gemaakt van keramieke steentjes.

 

 

Langs het gebouw zijn allemaal bankjes met daarop voorstellingen van alle grote steden in heel Spanje. Allemaal in keramiek en in de meest felle kleuren. Echt heel mooi. We lopen het hele gebouw/plein rond op zoek naar de grote keramieke zuilen. Helaas we kunnen ze niet vinden. Zou het dan gesloten zijn. Geen idee trouwens wat zich binnen het gebouw bevind. Buiten is het in ieder geval prachtig.

 

 

We vragen het nog even bij een mannetje van de bewaking. We laten het plaatjes zien en hij begint al te lachen. Het blijken dus gewoon de bankjes te zijn maar dan onder een bepaalde hoek gefotografeerd. Nou dan zijn we er al de hele tijd langs gelopen. Dat kunnen wij ook fotograferen. Het is alleen even wachten op een momentje waarop er net niemand zit. En dat lukt wij hebben ook de mooie plaatjes.

 

 


Het is inmiddels al zes uur geweest dus we gaan weer terug naar de auto. We rijden het stuk weer terug naar Zalamea met wederom het lage zonnetje in ons gezicht. Zo dat was een lange dag slenteren maar wel veel gezien. We nemen een verfrissende douche en gaan kijken of we de Nederlandse televisie kunnen ontvangen. Douwe, ons neefje, komt op tv met zijn cello in het programma Superkids. De wifi is gelukkig stabiel en we zien hoe hij door is naar de halve finale, leuk hoor. Het is al laat we gaan slapen, ons laatste nachtje hier in Cortijo Zalamea.


{flike}